用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) ...
樓主: fcatherinehk
go

初中~港島 band1女津校vs 英澳中學(有獎學金) [複製鏈接]

brother4 發表於 16-11-4 15:17
香港教育便是那樣,ㄧ味加深,外國題目出得算0K的,如算好鼓勵學A math,如英文好鼓勵學英國文學。如有學習 ...
有時真係幾沮喪!外國有D小型學校1對10-15,真的好吸引呀!香港IS都做唔到

fcatherinehk 發表於 16-11-4 14:56
留學原因主要係覺得响香港自問讀書不是懶散,但成績都只係average,温熟了學校教的notes,倒頭來係無出的/深 ...

我好明白你的感受。 我女讀書幾好,英數強,係通識玩謝佢。佢地班通識科成日答咗一大段,但老師比0分,D通識功課成日彈回頭重做,改正完要重改,一班好多同學都係咁,中一中二都係咁。

我女做到發哂脾氣,喊完繼續做。 我知阿女極抗拒通識,而通識係必修科,所以同佢商量後決定送佢出國,唔想佢越讀越氣餒。

去外國讀係見識,增廣見聞,我得一粒女,我都係全份糧比佢,所以 you are not alone.

我女小學時成績名列前茅,但到中學時讀到十分氣餒,冇晒信心。所以讀完中四決定到英國,費用是十分昂貴,但見他咁開心及有返D自信真的十分欣慰。我認為你個女咁細,可以先比佢試吓留港讀中學先,到中二再決定去不去都未遲,又可慳返D錢,畢竟經濟能力是一個非常大的問題。

我覺得樓主要從經濟和女兒性格上考慮會比較好D .
中學讀7年, 一讀便是7年 ,好難話 讀讀下中三、四回香港, 點追中文科和通識?

如果女兒比較內向,過到當地 認識新同學和融入 都不是容易。

我女兒是11歲 剛過去讀Year 7 , 她就 唔怕識人,又敢自己一個人一間房( Roommates 由原本full boarding 轉了是一星期住 1-2天 )
,她又唔唔怕講錯野,老師問乜都照去答,她都知自己錯,她也知 自己好多唔識,特別是 電腦和科學呢兩科,但她都好開心 ,所以孩子 性格是很重要。

英國學校有做功課和溫習時間, 環境氣氛都不錯。 唔識又可問老師 。

fcatherinehk 發表於 16-11-4 14:39
你講得好好!如果佢去留學,我要番返工,比晒成份糧佢嫁……但又考慮到都想盡量比最好的佢。
...

今年九月,兩子都去左英國讀書,我地兩老全份糧都俾左學費、機票、生活費…等,好彩有OEA幫補下,雖然咁艱難,但我地都覺得好值,我地辛苦冇問題,仲挨得起,只要佢地俾心機讀,肯努力,不論成績,我地已經覺得好安慰及有價值。
如果令千金都願意過去讀書,我係好鼓勵你盡力幫佢,大家都會開心的!

fcatherinehk 發表於 16-11-4 14:26
原本她有意F.4去的,依家有offer所以她心大心細

你可以同佢商量,分析俾佢知,鼓勵佢自己決定。

當香港計劃DSE時,我都諗啲細路慘啦,所以用腳去投票,係英國佢地讀多好多科,有西班牙文,法文,德文同拉丁文,而家佢地每人起碼掌握4種語文,而且除理科外又有讀文學、歷史同地理,我諗呢啲先係通識,比DSE唔文唔理,狗屁不通的通識強。

所以如果樓主經濟許可,很贊成比囡囡去外國讀,最好係中一二開始,因為中三後就難修讀外語,我大仔小六後去讀中二,西班牙文,德文都追到,佢香港完全冇接觸兩者。

至於你擔心冇人幫佢溫習問題,細路係有倚賴性,去到陌生環境反而會發揮自己的小宇宙。

英國定澳洲我一定話英國好,因為聽說澳洲都谷學生補習,而我最反對補習,不過如果考慮將來移民的話,澳洲讀完較容易移民。

亮燈 發表於 16-11-4 16:57
今年九月,兩子都去左英國讀書,我地兩老全份糧都俾左學費、機票、生活費…等,好彩有OEA幫補下,雖然咁艱 ...
亮兄,我同你一樣,我同 hb 兩老份人工都比晒佢地讀書!!連個菲傭都係用埋呢幾日就走,用左十幾二十年工人,以後要自己做家務,真係越黎越頭痛!!

fcatherinehk    發表於 16-11-5 02:49

basbyy 發表於 16-11-4 18:33
亮兄,我同你一樣,我同 hb 兩老份人工都比晒佢地讀書!!連個菲傭都係用埋呢幾日就走,用左十幾二十年工人 ...

放心啦!我地只係阿細出世後至用過工人,用左幾個月,跟住都冇用過,一樣冇問題,我得你都得!

fcatherinehk 發表於 16-11-4 14:56
留學原因主要係覺得响香港自問讀書不是懶散,但成績都只係average,温熟了學校教的notes,倒頭來係無出的/深 ...
其實如果妳亞女係 gifted 咁就更加要考慮清楚,佢地喺呢個時候嘅情緒支援係好重要,做得唔好有機會出事,結交新朋友對佢地黎講係有一定難度,最怕係佢地嘅天賦未展露到出黎,而情緒就出現問題,佢地諗嘅野我地係經常諗唔到架!!妳話外國D學校話會好好輔助佢,我就唔係咁信嘞,我亞仔今年暑假情緒就出現好大問題,好彩佢喺身邊, hb 同我都不停陪佢,開解佢!做資優兒童家長係幾辛苦架,佢地嘅天賦唔知幾時先會展露,其實等佢地『醒』係好辛苦架。

亮燈 發表於 16-11-4 19:28
放心啦!我地只係阿細出世後至用過工人,用左幾個月,跟住都冇用過,一樣冇問題,我得你都得!
...
承你貴言

skIII 發表於 16-11-4 18:23
當香港計劃DSE時,我都諗啲細路慘啦,所以用腳去投票,係英國佢地讀多好多科,有西班牙文,法文,德文同拉 ...

很認同,我女今次 第1個term回來,帶埋西班牙文 回來溫習,仲好開心咁讀 。

fcatherinehk    發表於 16-11-5 03:04

skIII 發表於 16-11-4 18:23
當香港計劃DSE時,我都諗啲細路慘啦,所以用腳去投票,係英國佢地讀多好多科,有西班牙文,法文,德文同拉 ...

極同意,dse 玩謝學生,通識更加

樓主,
其實我個女的情況同你也有些類似,我都係一般階層,但因為覺得香港的教育制度有問題,女兒的出路窄,學校入大學率不高,於是想送個女去外國,但爸爸就話去外國讀書,只是讀幾年中學,未讀大學最少已使百幾對萬,又不能保證必入大學,倒不如留番d錢第日在香港讀唔到,先去外國讀大學,可能先用得其所。所以我而家都15/16⋯⋯
但我諗你令千金一定喺叻女,因為我6月果輕上個一個agent 度未睇成績表,咩都未傾,只係問下有關scholarship 已叫我唔好諗scholarship 因為好難..
大家互相鼓勵吧

另thanks 3b的回覆

emmafish 發表於 16-11-4 16:18
我好明白你的感受。 我女讀書幾好,英數強,係通識玩謝佢。佢地班通識科成日答咗一大段,但老師比0分,D通 ...

係喎……我未考慮到通識科,我女英文唔叻,用英文答通識未必答得好。
你女依家讀得開心嗎?
我都係得1粒女。

cyhp 發表於 16-11-4 16:29
我女小學時成績名列前茅,但到中學時讀到十分氣餒,冇晒信心。所以讀完中四決定到英國,費用是十分昂貴,但 ...
睇完你哋意見之後,我都大多數考慮 比佢F2過去,1黎儲多D錢先,2黎睇下佢讀成點先。恭喜你女依家讀得開心!如不介意可否pm我哪間學校?等我參考一下

katrinafu 發表於 16-11-4 16:50
我覺得樓主要從經濟和女兒性格上考慮會比較好D .
中學讀7年, 一讀便是7年 ,好難話 讀讀下中三、四回香港 ...
我女和你女年紀一樣,你女好叻呀!
我女想去但佢自己未確定可以準備得好,都諗可能遲D先過去.

你女學校yr7 Science堂有咩玩?
‹ 上一主題|下一主題