用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行25分迷思
樓主: freestylesurf2k
go

自行25分迷思   [複製鏈接]

Felix223 發表於 16-11-4 20:12
我覺得唔關個5分宗教分,EK家長們唔會咁介懐,而是佢字字都是有抵毀緊人家的宗教信仰。好有問題!
...
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友將近小一時先明白小一個game幾難玩,於是去左外國洗。我自己最終都無去洗,最主要是因為我懶,唔想個個星期去守禮拜,其實教會都唔mind,who r we to judge?  不過出國洗就真是不要得,我亦真的有朋友自行交form時時因為咁比校長捉去問話。

MrBeast 發表於 16-11-4 22:06
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友 ...

大家唔會了,家長為5分宗教分去信教,之後再信唔信,我唔會理。但呢個人出口成文仲字字有辱人宗教就太過份。係兩件事。

我仔學校每次家長會校長都重複講「身為一個天主教徒,一年都唔去一次教堂係好不要得」,就可想而知有幾多假教徒了

freestylesurf2k 發表於 16-11-4 22:01
唔明點解要被插,要插就插個政府搞個宗教分出黎

你撞死人 賴政府整條路出嚟?你系得㗎!唸吓都知道自己唔啱 仲周圍唱?你究竟咩old boy呀?通知聲 等我話比班朋友知!簡直無知扮先知,香港明天都冇咩希望啦。

MrBeast 發表於 16-11-4 22:06
我小朋友出世時,有位好朋友已提我去洗禮攞5分,他說佢身邊不少朋友比說話佢聽,但這些朋友到到佢地小朋友 ...

其實有些學校已講明,只承認外國出世的外國領洗紙。非教徒家長要在香港信教,如天主教,至少上兩年慕導班,要有足夠attendance 才可領洗。信仰是身教,小朋友從中會見到父母的品行,如為蒙混過關,對小朋友待人處事有一定影響,但我也認識不少因受到小朋友及學校影響,誠心每天祈禱及每周去教堂的人。小朋友入了教會學校,每天都要祈禱,上堂也有religious studies,再大d會由學校帶去領堅振,那是一個lifelong commitment,呃唔到人的。

不過其實個5分不一定是宗教分,辦學團體成員都可以拿那5分。早兩年睇報紙已見有雙非/單非家長話,加入同鄉會有助小朋友入小學。

MrBeast  早5/6年前有人走法律la,所以之後收緊左  發表於 16-11-5 10:02

cl919 發表於 16-11-4 19:43
樓主正正係倡偽教徒既代表
Yes!
偽教徒

我知好多人為果5分信教,但好似樓主咁以為自己好醒開個post出黎講比人插就真係抵C喇,乜野25分的迷思,呢幾個月各家長馬不停蹄周圍去interview,而樓主依個時候開個咁既post,想證明自己有幾醒一早鋪哂路,手持25分,un un 腳睇下其他人四處搵學校幾辛苦,真係好不知所謂。

cl919 發表於 16-11-5 08:53

我知好多人為果5分信教,但好似樓主咁以為自己好醒開個post出黎講比人插就真係抵C喇,乜野25分的迷思,呢幾 ...

其實有25分既,基本上小一派位都不用點煩惱,大可留番d時間裝備下小朋友,
而唔係係呢度攪迷思。。。除非係一心想出太陽帖,太曬特曬喇!

做人,特別身為一個信徒,還是謙厚點好。

Bobo1210    hahaha  發表於 16-11-5 12:32
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-11-5 10:56
其實有25分既,基本上小一派位都不用點煩惱,大可留番d時間裝備下小朋友,
而唔係係呢度攪迷思。。。 ...

如果是「真」教徙,都唔會出個咁既post喇,大家明既

引用:+本帖最後由+HK-MAN+於+16-11-4+09:57+編輯

原帖由 HK-MAN 於 16-11-04 發表
我識人真係咁,學每樣野都係為考小一。

奥脫福 發表於 16-11-5 10:56
而唔係係呢度攪迷思。。。 ...

唔怪得近十年發現身邊和社會上多了很多品德差的天主和基督教徒喇!食飯前會祈禱,週末去教堂但d格衰到無人信
以日日犯足十戒為目標

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請各位能理性討論, 多謝合作
‹ 上一主題|下一主題