用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略 ...
go

Net 12 女仔,成績中游,請各位賜教選校策略

Net 12女仔,有直屬中學,但成績中游,大約70/150,怕拉唔到車邊,請教中學點排位好?

乙一:直屬中學
乙二⋯
乙三⋯

王家爸爸  70/150應該入到直屬中學   發表於 16-11-4 09:27
elbar  維中   發表於 16-11-3 19:33

引用:Net+12女仔,有直屬中學,但成績中游,大約

原帖由 1a2b3c4z 於 16-11-03 發表
Net 12女仔,有直屬中學,但成績中游,大約70/150,怕拉唔到車邊,請教中學點排位好?

乙一:直屬中學
排70/150, 乙1入左啦,乙2之後任排

cmchang0927  Same thought here  發表於 16-11-3 16:23

mcl203 發表於 16-11-3 15:41
排70/150, 乙1入左啦,乙2之後任排
係灣仔區一級150人個學校, 一係私小+直資中學既女校, 一係中學部係中西區間男女校 (以前中學部係男校), 前者應該唔可以用津校派位概念, 後者..... 個B1 pool同B2 pool有幾大呢? 所以放乙1未必穩陣, 又或者中學部唔吸引 (入咗變男校女生, 有好有唔好啦!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-3 17:25
係灣仔區一級150人個學校, 一係私小+直資中學既女校, 一係中學部係中西區間男女校 (以前中學部係男校), 前 ...
RC...乙1入咗啦....SPCS 升中唔係咁玩法....都未必有150人....

mcl203 發表於 16-11-3 17:57
RC...乙1入咗啦....SPCS 升中唔係咁玩法....都未必有150人....
我認為如果係RC, 70/150有可能係B2, 或者B1/B2邊緣人, 咁就未必係乙1必入

王家爸爸  我估B2A機會大啲  發表於 16-11-4 09:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Rc 老師話保守估計級頭六十穩陣,so i think this no. is the band 1 zone.

hkpapa852 發表於 16-11-3 18:02
我認為如果係RC, 70/150有可能係B2, 或者B1/B2邊緣人, 咁就未必係乙1必入
70/150 即係46.7%....就算RC 係得40% B1生
樓主囡囡就变成B2A生...係RC 頭估都有~1X-20人轉船...又隨機號碼唔靚...叩門收番既机會唔細
無論B1-2生...乙1都係放RC...咁穩陣D咪乙2放 SPSS / TLMSHK...直小生無乜排位可以变

mcl203 發表於 16-11-3 19:31
70/150 即係46.7%....就算RC 係得40% B1生
樓主囡囡就变成B2A生...係RC 頭估都有~1X-20人轉船...又隨機號碼 ...
當然妳講得啱, 有直屬中學既學生, 除非一定唔想入番中學部, 否則B1同B2既乙1正路都一定係直屬中學

相信樓主都係擔心自己女兒可能唔係B1個批而又唔好彩乙1入唔番, 所以佢先問乙2同之後有咩選擇.

本區既, 如果當B1生搏, 乙2排SHK TSK, 再加一兩間中西區B1英中, 之後盡排B2中學
如果想穩陣當B2生排, 其實乙2開始要放何東同維官

mcl203 發表於 16-11-3 17:57
我都係估係RC,所以應該乙一必入

mcl203 發表於 16-11-3 19:31
樓主囡囡就变成B2A生...係RC 頭估都有~1X-20人轉船...又隨機號碼 ...
RC有七、八十個直屬位,RCPS前三十名應該有好大部分唔會揀RC,所以排70/150應該機會好大。加上幾年前入學講座,校長講明想收多啲女仔,所以機會更大。

王家爸爸 發表於 16-11-4 09:33
RC有七、八十個直屬位,RCPS前三十名應該有好大部分唔會揀RC,所以排70/150應該機會好大。加上幾年前入學講 ...
但係唔好忘記, 就算走咗40個B1學生人, 仲有110個學生爭71個直屬位, 當中都只有B1生保証可用直屬位直上, 其餘有幾多個B2生呢? 咁如果多過剩餘既直屬位, 都係要抽..... 咁就有機會唔入.

當然, 如果自行收咗就唔駛煩, 但係..... who know?

所以, 乙2乙3都真係要諗諗既

hkpapa852 發表於 16-11-4 10:37
但係唔好忘記, 就算走咗40個B1學生人, 仲有110個學生爭71個直屬位, 當中都只有B1生保証可用直屬位直上, 其 ...

我估RCPS應該大約有60個(40%)或者多啲啲既B1、50個多或者啲啲既B2,所以排70/150應該好大機會係B2A,自行應該有機會。而大抽獎假設有30-40個走咗,即係大約70-80個人,同直屬位數目差唔多。

我會建議佢111,全選RC,真係唔得(機會好微),叩門都容易啲。

王家爸爸 發表於 16-11-4 10:54
我估RCPS應該大約有60個(40%)或者多啲啲既B1、50個多或者啲啲既B2,所以排70/150應該好大機會係B2A,自行 ...
唔, 根據以前認識既家長透露, RC話自己既B3學生, 應該係15%內, 所以, 如果150人一級, 15%B3就有23人左右, 當佢25人, 咁仲有125人, 再減40個B1, 仲有85人分71個直屬位, 可能仲有14個唔好彩既人......

hkpapa852 發表於 16-11-4 10:58
唔, 根據以前認識既家長透露, RC話自己既B3學生, 應該係15%內, 所以, 如果150人一級, 15%B3就有23人左右,  ...
我估計B3學生15%內,應該係家長自己FF既諗法。

其實灣仔幾間有啲名既小學啲家長都話自己學校B3學生喺15%之內,但係始終全區有33%係B3生,間間都話自己唔夠15%,而且嗰幾間都係生源大戶,咁啲B3學生來自邊度?所以我估嗰幾間應該大約係20%左右。

王家爸爸 發表於 16-11-4 11:14
其實灣仔幾間有啲名既小學啲家長都話自己學校B3學生喺15%之內,但係始終全區有33%係B3生,間間都話自己唔夠 ...
其實咪好似D家長, 成日話自己學校有50%, 甚至90%既B1學生一樣

王家爸爸    發表於 16-11-4 11:49

hkpapa852 發表於 16-11-4 11:44
其實咪好似D家長, 成日話自己學校有50%, 甚至90%既B1學生一樣

好多人誤解咗入B1既人數同B1生數目,其實我估同樣道理好多人都係誤解咗入B3既人數同B3生數目呢兩個概念。

我估15%應該係指入咗B3學校既人數比例。因為灣仔區B1學校多,個個B2、B3生都有機會升LEVEL。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-3+19:31+70/150

原帖由 hkpapa852 於 16-11-04 發表
當然妳講得啱, 有直屬中學既學生, 除非一定唔想入番中學部, 否則B1同B2既乙1正路都一定係直屬中學

相信樓 ...
我睇法,RC排70已經好前吓,就算號碼好後,中學始終都會收番,就算乙2都係TLMS/SPSS,仍都有機會,RC排70,去到叩門應有優勢,唔講要去叩何東啦,當然,風險自負

回覆樓主:

有直屬中學,而又肯定係可以收得返晒所有B1生嘅,B1生乙二或之後填唔填根本冇關係,所以填得乙二,就應該假設自己係B2,兼且隨機號碼唔多靚(如果係靚嘅,B2乙一都入返直屬喇!),唔適宜太博,想博嘅話,最好揀啲冷門啲嘅,例如他區少位嘅!