用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生男女朋友
go

小一生男女朋友 [複製鏈接]

小朋友剛升小一, 開學才沒多久, 小朋水返來同我講, 阿XXX 係YYY 個男朋友, 仲錫左佢一啖

E 家D 小學生真係咁早熟嗎?

雖然我理解佢地所講既男女朋友可能只係玩得比較埋, 同埋呢D 小朋友太細唔太識避諱, 但我諗好快都要面對呢D 情況, 大家有冇經驗可以分享下? 應該點教導小朋友呢?
   0    0    0    0

幼稚園已經有聽說,上兩星期開家長會,老師仲同家長講,邊個話你女系他女朋友

同小朋友講,friend還friend,唔同性別就要避免不必要的身體接觸。

6歲小朋友應該係純友誼,不過眼見唔少家長可能太錫、太代入,講成人世界的嘢帶入小朋友的圈子,唔係好恰當。

以前係幼稚園,聽過好多次d亞太聚埋,好熱烈、好肉緊講邊個女仔鍾意邊個男同學。有次聽到個媽媽極興奮地話佢女講,要嫁比xxx,同佢生BB云云。如果無佢推波助瀾,5歲女會唔會講到咁深入。

Jane1983 發表於 16-11-3 15:26
6歲小朋友應該係純友誼,不過眼見唔少家長可能太錫、太代入,講成人世界的嘢帶入小朋友的圈子,唔係好恰當 ...
依家D小朋友真係好早熟架。

阿細幼稚園時, 有個男仔好鐘意, 佢又好熱情喎, 又攬又錫又坐大脾, 個男仔都好鐘意佢。點知殺出個程咬金, 阿女有個朋友又鐘意個男仔, 見個男仔鐘意阿女, 於是唔同阿女玩, 仲聯群結黨叫其他女仔唔同阿女玩。之後, 阿女無同個男仔玩咁多, 我問佢點解, 佢話如果佢同個男仔玩, 阿XX會唔開心, 佢唔想XX唔開心。

阿女响愛情同友情之間, 選擇咗友情。不過我唔多鐘意個女仔。

回覆 little_yolky 的帖子

你兩個女女都係高手,犀利!

回覆樓主:

如果佢哋攪基你哋咪仲驚

applebot 發表於 16-11-4 00:13
如果佢哋攪基你哋咪仲驚

醒目開學勳章

小兒由K3開已收女同情信, 有D 連佢個名都寫錯晒, 可想而知D 女同學係咁"認真". 覺得女仔早熟, 會玩"男女朋友的遊戲", 但佢哋唔會係SERIOUS.

犀利!................

PY-Sing 發表於 16-11-7 09:49
小兒由K3開已收女同情信, 有D 連佢個名都寫錯晒, 可想而知D 女同學係咁"認真". 覺得女仔早熟, 會玩"男女朋 ...

係,我個仔k3時,d女仔又係咁,而且已經互相講要嫁比邊個男仔

我個仔依家P1 亦會話要同xxx求婚,但其實佢地只係'鍾意' 同佢玩,當佢best friend, 就會話'鍾意' 佢,想同佢結婚!未識分兩種鍾意的分別。

所以大人無須要太認真太擔心。
‹ 上一主題|下一主題