用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島區邊間係實際 名/神 官津或直資?
go

港島區邊間係實際 名/神 官津或直資? [複製鏈接]

0    0    0    0

樓主,我都想知,但見你問港島區,即係九龍新界有心水啦,請指教邊間係呢?

penguin8 發表於 16-11-3 12:16
見EK好多人用“神“ “名” 官津/直資, 其實港島區邊間係呢?而大家係用咩做指標?
...
個人認為, 其實沒有神校, 只有神童和神掌

神童: 一係天資聰顈, 可以輕輕鬆鬆面對任何學術/體藝挑戰, 一係有非一般能耐, 能承受係學術/體藝方面有神一般催谷程度既小朋友

神掌: 其實係"神長"先啱, 係指個D可以完全唔理旁人目光, 有橫眉冷對千夫指氣魄, 而又有能耐以出神入化既技巧去催谷小朋友既家長

hppa    發表於 16-11-3 15:38
Felix223    發表於 16-11-3 13:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-3 13:17
個人認為, 其實沒有神校, 只有神童和神掌

神童: 一係天資聰顈, 可以輕輕鬆鬆面對任何學術/體藝挑戰, 一係 ...

神掌:better tmr?or baxx baxx jxxxce?

最近 EK 啲 post 都好類似。。。

問排名,講感受分高低,但冇範圍冇定位,唔係講實際數據,唔考量家庭or 小朋友的能力,只係問人感覺。

hppa    發表於 16-11-3 15:39

mykate 發表於 16-11-3 14:05

問排名,講感受分高低,但冇範圍冇定位,唔係講實際數據,唔考量家庭or  ...

Agree

mykate 發表於 16-11-3 14:05

問排名,講感受分高低,但冇範圍冇定位,唔係講實際數據,唔考量家庭or  ...

個人感覺, 愈嚟愈多人上網"搵資料", 表面上做D嘢為子女升學, 但實則只係想搵懶人包

My opinion:

Many more parents pretended to seek for information about school selection for their kids from internet, but what they are looking for, is just the "lazy guy package"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-3 14:19
個人感覺, 愈嚟愈多人上網"搵資料", 表面上做D嘢為子女升學, 但實則只係想搵懶人包

My opinion:

The worst is, many parents want to be lazy but at the same time want good secondary promotion prospects. I simply think this expectation is not very realistic.

hppa    發表於 16-11-3 15:40

siden 發表於 16-11-3 14:49
The worst is, many parents want to be lazy but at the same time want good secondary promotion prosp ...
This is so-called "Ken-nedy"

hppa    發表於 16-11-3 15:40

近排好多呢啲文,可能大家開始收到offer想揾啲人比較吓

bigheadchiu 發表於 16-11-3 15:18
近排好多呢啲文,可能大家開始收到offer想揾啲人比較吓

樓主個小朋友係k1 都未讀。。。。

hppa    發表於 16-11-3 15:41

自問有無耐心好好培養小朋友先啦~成日將學校自我排名同定位有咩用呢

而家搵學校好似買名牌來炫耀咁,不是看自己適不適合,只是看別人點睇自己間學校,名吾名,威吾威, 排第幾

見EK好多人叫 “神“ “名” 官津/直資, 其實港島區邊間係呢?大家係用咩做指標?
...

其實唔知幾時開始D學校成日比報章雜誌吹捧到好神,D人咪一窩蜂咪去報,為咗競爭,又衍生了很多補課班一大堆副產品,咁報讀了又覺得自己仔女叻D,全部都係商機...神校未必真係咁神,係太多人誇大了。就諗下入咗所謂神校,如成績天資一直都不達標,是全級墊屍底嗰班,其實都只是虛名。

引用:Quote:bigheadchiu+發表於+16-11-3+15:18+

見EK好多人叫 “神“ “名” 官津/直資, 其實港島區邊間係呢?大家係用咩做指標?
...

用聖人個名嚟做校名嘅應該中嘞啩!聖若瑟、聖保祿(聖保羅)、聖方濟各、聖士提反等等

karen55407 發表於 16-11-3 22:54
用聖人個名嚟做校名嘅應該中嘞啩!聖若瑟、聖保祿(聖保羅)、聖方濟各、聖士提反等等
...

請教,灣仔女校跟ssp私校,係咪講緊同一個聖人? 因其中一間無阿西西。

retriever 發表於 16-11-4 07:55
請教,灣仔女校跟ssp私校,係咪講緊同一個聖人? 因其中一間無阿西西。
...

是兩位不同的聖人

karen55407 發表於 16-11-3 22:54
...
啊! 妳鈎結外國勢力?!

係中國人眼中, 不少人都有將"釋迦","孔子"等視為神, 甚至係南亞既NCS眼中, "穆罕默德"都係神喎, 又點可以淨係計呢D西方勢力呢?

karen55407 發表於 16-11-4 08:46
是兩位不同的聖人

謝!耶穌會會祖,我一直以為只有聖依納爵。
‹ 上一主題|下一主題