用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有一種名稱,叫做二線小學..... 而是你的最後底線 ...
樓主: AnnieSammy
go

有一種名稱,叫做二線小學..... 而是你的最後底線   [複製鏈接]

AnnieSammy 發表於 16-11-3 15:30
唔好意思各位,我中英文都唔叻,又唔識包裝,無意令人不快.   原來在此想改 topic 是不可以的,只好改第一 ...
一個POST討論晒你認為唔出名既學校????

唔明, 即是你所說的2線學校你覺得是好學校  ? 咁又關低線咩事?  

vpo0615  而家越描越黑....  發表於 16-11-3 16:25

AnnieSammy 發表於 16-11-3 15:30
唔好意思各位,我中英文都唔叻,又唔識包裝,無意令人不快.   原來在此想改 topic 是不可以的,只好改第一 ...

其實你係唔係明天大媽?或者Refuxxing of 豬呀?! 你唔好再觸及底線吧!你想表達什麼?

ok3 發表於 16-11-3 14:40
人人心中條底線都唔同. 樓主開呢個post, 除咗將一d學校label為二線, 引起爭論同用家不快外, 有咩實質價值?! ...

Agree, 無聊無謂

AnnieSammy 發表於 16-11-3 12:08
各位唔好意思,我中英文都唔叻,又唔識包裝,無意令人不快.   想在此改 topic“不叫二線” 也不可以……
成 ...

"各位唔好意思,我中英文都唔叻,又唔識包裝,無意令人不快.   想在此改 topic“不叫二線” 也不可以……
成日在BK 見到一、二線學校之稱, 但大都偏談名校.
因我自己小朋友最後大多數都会入“不是名校”的學校,希望集識广益,討論呢啲冇被追捧的好學校……"

樓主,你列舉的這些學校,有前人討論過,e.g. 對真道的討論,可以用激烈來形容 (各位真道家長,無意冒犯),你不如爬爬文先啦。

siden  一個唔小心引咗真道果幾個護法出來,又無謂糾纒一輪  發表於 16-11-3 20:28
天助自助者,  別再怨天尤人

AnnieSammy 發表於 16-11-3 12:21
我是目標為本的, simple n naive, 希望小學大机会上band 1 中學。
所以,我心中的二線有崇真,九真,玫瑰 ...

你提及以上的所謂二線,其實係好多人嘅一線...好易辣興好多家長,尼啲topics 處理得唔好,隨時變戰場。

優才中學係band1 禮賢好多升band1中學
真道讀11年。

其實樓主你唔去了解清楚,又出個咁既post,目的係咩?

mytambb 發表於 16-11-3 16:39

其實你係唔係明天大媽?或者Refuxxing of 豬呀?! 你唔好再 ...

樓主現身説法解釋畫蛇添足的意思。

JoGoMa 發表於 16-11-3 19:44
樓主現身説法解釋畫蛇添足的意思。

可能又係鴨利洲人?!

陽光點的歌    發表於 16-11-4 11:50

AnnieSammy 發表於 16-11-3 19:56
你啱,以免做明天……大媽,想delete this topic 了,可惜沒有方法。

可以試下呈請版主釋法!

siumicmic  笑咗  發表於 16-11-3 21:22

似乎樓主同「明天更好」都想做EK大紅人。其實比你考到一線小學又係未一定入到band 1中學?又係未得band 1中學學生先大有機會入讀大學?
之前睇過很多樓主在二線小學post嘅留言,都踐得好盡,雖然唔係你杯茶,但呢d你心中屬二缐的學校會是好多人的寶。

AnnieSammy 發表於 16-11-3 12:21
我是目標為本的, simple n naive, 希望小學大机会上band 1 中學。
所以,我心中的二線有崇真,九真,玫瑰 ...
請問有什麼數據表示以上學校是2線呀

請樓主唔好再起其他post發表偉論踩你心目中的二缐小學。樓主起post: 玫瑰岡小學vs崇真小學內講兩間小學學生要裝備六年後大逃亡。基督教崇真中學有冇咁差呀?
與其叫人大逃亡,不如擔心一吓六年後小六畢業生大增,band 1中學學位憎多粥少,而家屬band 2A的基崇會唔會已經升格band 1仲好啦!更何況基崇係英中,我唔覺得讀崇小有樓主講得咁差。

其實個個人都想仔女讀一線, 咁D二三線邊個讀呢?

CKMmama 發表於 16-11-9 13:34
請樓主唔好再起其他post發表偉論踩你心目中的二缐小學。樓主起post: 玫瑰岡小學vs崇真小學內講兩間小學學生 ...
個人著重中學既output (DSE成績, 入U率), 是否多B1生入未必太有意義.

事實上, 過去多年已有不少多收B1學生, 但出嚟只得番B2成績既英中出現過.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CKMmama 發表於 16-11-9 13:34
請樓主唔好再起其他post發表偉論踩你心目中的二缐小學。樓主起post: 玫瑰岡小學vs崇真小學內講兩間小學學生 ...

基崇冇band2a

AnnieSammy 發表於 16-11-9 15:59
仲有,那post 不是我起的,看清楚
亦冇偉論,只有討論

都請妳看清楚,我冇話過嗰個post係妳起的。

‹ 上一主題|下一主題