用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請教各位,有關IQ Test marginal case
樓主: summertown
go

請教各位,有關IQ Test marginal case [複製鏈接]

回覆樓主:

其實資優不ㄧ定成績好,因為佢哋嘅內心世界、想法比較複雜。
我覺得第一步要放低成績,好好處理佢嘅情緒、社交。否則佢會無晒動力甚至唔肯返學。
無論佢IQ12X、13x、14x, 對於我嚟講佢都係我個仔。

我想問大家喺邊到做資優測試?我仔幼稚園時都坐唔定,但老師話佢唔算過度活躍,反而當時幼稚園校長有講過佢可能係資優兒童,我當時唸住只要做普通人就得,所以冇去理!而家小三,成日收老師電話,話佢擾亂班秩序,但佢嘅成績係一線小學全級頭20名內的。睇過小小關於資優兒童嘅特徵,發現佢都中幾個point,想不如去check check, 睇吓有冇方法改善到佢嘅問題!

tina_yauyt 發表於 17-4-6 09:13
我想問大家喺邊到做資優測試?我仔幼稚園時都坐唔定,但老師話佢唔算過度活躍,反而當時幼稚園校長有講過佢 ...

仲想補充少少,佢成日覺得學校啲同學玩嘅嘢好幼稚,所以都唔想同佢哋玩,寧願去搵啲高年級同學玩

summertown 發表於 16-11-11 10:34
謝謝分享!有機會的話,我也會輕輕同班住任傾下,
看看有沒有什麼workshop之類,給仔仔玩下,調節一下。:fu ...

事隔大半年,今天接到學校電話,
說考試後有個專注力小組,由校外社工帶,
以遊戲形式提升專注力和學習控制情緒,
誠邀我仔參加呢!

summertown 發表於 17-5-10 19:13
以遊戲形式提升專注力和學習控 ...

有一次免費兒童全面發展評估,囝囝做完,話可能係資優,所以去做I Q test。囝囝都係Marginal Case,但工作記憶同邏輯推理分數特別高,所以讀書方面都幾好。唔知道直資小學對於資優有冇多啲support?又有冇得跳班?因為今年9月升小一。

summertown 發表於 17-5-10 19:13
以遊戲形式提升專注力和學習控 ...

咁就好啦。
不過我會請社工(負責老師)親自"誠邀"當事人,佢地會好開心,同學下點處理人地既邀請。大個仔啦,要自己試下決定。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

angellok1009 發表於 17-5-11 20:15

有一次免費兒童全面發展評估,囝囝做完,話可能係資優 ...

我仔讀津校,所以唔太清楚直資的情況呢!

chowqv 發表於 17-5-21 00:21
咁就好啦。
不過我會請社工(負責老師)親自"誠邀"當事人,佢地會好開心,同學下點處理人地既邀請。大個仔 ...

噢!遲左睇你回應,我已經填左回條話回去添!

不過阿仔仲好單純,
為到試後有特別活動而好開心!

summertown 發表於 17-5-22 19:09
噢!遲左睇你回應,我已經填左回條話回去添!

不過阿仔仲好單純,

幫我同你仔仔講:enjoy the course!
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

summertown 發表於 16-11-2 14:06
說在前面,我跟老公並非一定要個仔是資優先童,
而是想看看如何給予兒子最大的支援,故虛心請教各位前輩... ...

請問如何定義marginal case? 我個小朋友岩岩滿6歲,琴日協康做IQ test 分數125,算唔算marginal case?

fixedstar99 發表於 17-6-3 15:24
請問如何定義marginal case? 我個小朋友岩岩滿6歲,琴日協康做IQ test 分數125,算唔算marginal case?
...

在我仔的case, 是做完評估後,
計出來的分數欠幾分到130,
咁學校一向都是用130呢個做準則,
所以我就話我仔是marginal case。

補充一下,幫我仔做評估的心理學家會撰寫報告,
報告中都有提到我仔個test,
是晚上佢又倦又餓時做,
所以不排除因此而影響表現;
我諗即最少有127啦,
不過我有理無理,
報告一到手就交一份學校做參考

summertown 發表於 17-6-6 17:19

在我仔的case, 是做完評估後,

如果學校沒有資優課程,那麼報告給學校有咩特別用處嗎?

fixedstar99 發表於 17-6-6 20:42
如果學校沒有資優課程,那麼報告給學校有咩特別用處嗎?

因為學校老師之前覺得我仔坐唔定+難搞,
所以覺得佢是過度活躍症,
咁做完評估,話我仔無呢方面問題,
咁我就覺得要比個報告學校,讓老師明白多一點

亦都因為比左報告老師,
我仔試後活動雖然無「資優課程」讀,
但都被邀參予專注力小組,
都算是額外支援吧!

睇左前面幾位的post, 其實有幾樣野mix

IQ test 130 是資優, 12X 近磅資優, 資優同積優冇直接開係, 所以有好多gift child 未必在現有學制有好成績. 家長最大的support 是為他們選一些相對自由的學校, 看他們能否在強項發展, 而且學校較為容忍他們的不同.

IQ mark 亦同課室負面行為不一定有關.  反而可能同ADHD 或其它情緒問題有關.  無論IQ test幾高, 都應另查有冇ADHD之類的病 ?
因ADHD 可能引起的問題較大.

一般學校唔會有咩支援俾唔多嚴重的ADHD / gifted / 亞氏 (All are SEN)  就算私人workshop 都係冇咩用.  尤其是私/直校, 官津因如界定是SEN 可以每人有一筆津貼, 可能會有少少support 如workshop .
有時間當試下就無防, 不要太大期望, 而學校在測考方面都不會有咩措施如加時之類. 所以呢類report 對學校來說冇咩用, 最有用可能是家長對小朋友的認識加深.   

angellok1009 發表於 17-5-11 20:15

有一次免費兒童全面發展評估,囝囝做完,話可能係資優 ...

邊間學校對資優生有特別安排,要問返你心儀既學校。因為無規定。同樣跳級,都係睇學校政策。

HaYi 發表於 17-6-10 20:49
睇左前面幾位的post, 其實有幾樣野mix

IQ test 130 是資優, 12X 近磅資優, 資優同積優冇直接開係, 所以有 ...

阿仔學校,對sen小朋友,有一套特別安排;考測因不同情況,有特別抽離坐位,加時,安排不同既卷(例如有d句子重組,只需填數字,唔需要全句寫),有多一名輔導老師,係課室監考(提住d小朋友做卷,唔好發夢)…真係資優(果一科真係好出色既,會俾佢去高班上堂,做旁聽生;拔尖/補底既堂,俾高年班既練習做);安排佢地做大哥哥,大姐姐,教低班既同學仔…
‹ 上一主題|下一主題