用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 若target 神校,應報哪間學之園N班?
樓主: pc228
go

若target 神校,應報哪間學之園N班?   [複製鏈接]

konew720 發表於 16-11-7 20:32
分banding都係單靠成績,反映唔到其他,例如德育......
睇大家需要咩,再揀適合既學校
...

Band 1 學校一般的德育與成績都成正比,拿spk做例子,我相信沒有人認同spk的德育教得不好吧!

konew720 發表於 16-11-7 13:55
所以點解LH會有second in去俾校長見家長。LH會揀識教小朋友既家長,而唔係100%睇小朋友能力。
...

LH是否偏向挑選懂教小朋友的家長就不得而知,但有點是肯定的,從申請表上透露的玄機,他們很希望挑選一批名小畢業的家長

pc228 發表於 16-11-1 18:47
4月B女,想入神校如DGS, st pauls coed, etc. N 班只可報一個campus.
迎海LH 很近屋企,但是新校,沒有tra ...

如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG。

因CCKG講明英文interview 用英文in小朋友。而佢2/3既女仔都會讀DGS的!

正如好多媽媽都留言,個個有個女都想讀DGS

Forgetmenot999 發表於 16-11-7 22:28
LH是否偏向挑選懂教小朋友的家長就不得而知,但有點是肯定的,從申請表上透露的玄機,他們很希望挑選一批 ...

我小朋友向LH讀,但本人不是名小出身的

yee123480 發表於 16-11-8 20:18
我小朋友向LH讀,但本人不是名小出身的

LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

(emoji)原來如此

Forgetmenot999 發表於 16-11-8 20:47
LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH ...

父母小學都要填...
我恨自己無好好讀書累左阿B

MCEsc 發表於 16-11-8 23:26
父母小學都要填...
我恨自己無好好讀書累左阿B

建議你作間名小來増加小朋友入讀LH機會,反正學校大多不會問取證明

有邊間幼稚園唔會揀名小畢業父母?
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

konew720 發表於 16-11-9 13:19
不過我同老公果2間小學已被殺學,LH都俾offer我2個囡。

難得你可以將學校此等挑選名小畢業父母講成普及化及合理化,有這樣的學校自然有這樣的父母,那告訴你,天主教幼稚園大多沒有這類問題在申請表上需要父母填寫

konew720 發表於 16-11-9 13:19

重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人話柄嘛!LH申請表上需要填寫父母小學的學校,他們想挑選那些申請者?畫公仔不用畫出腸吧!

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 13:41
重覆多次,LH那怎會可能笨到全部offer的都給名小家長的小朋友呢!總會有家長不是來自名小的,那才不會招人 ...

唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我。
討論區係俾人公開討論既地方,實有唔同意見,我又冇去攻擊其他人同學校,需要咁做咩?

konew720 發表於 16-11-9 14:04
唉........我只不過係講出個事實,有好多幼稚園都需要填父母小學同中學,呢個係事實。估唔到會俾你攻擊我 ...

需要填寫父母小學資料的,來來去去都是那數間名幼,小一公佈去向學校一欄,究竟有多少是父母發功呢?

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 14:17
需要填寫父母小學資料的,來來去去都是那數間名幼,小一公佈去向學校一欄,究竟有多少是父母發功呢?
...

睇黎你好勞氣..其實如果唔喜歡就唔好考那些要填父母小學的就可以了

MCEsc 發表於 16-11-8 18:05
如上入DGS,建議搵間全英文幼稚園如Think, Boxhill (不要所謂'國際'英普或'本地'英粵)勁操英文,K2轉CCKG ...

May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommend she go to maximize the chance to enter cckg/dgs/st paul's coed?

Thank you very much!

yee123480 發表於 16-11-9 14:59
睇黎你好勞氣..其實如果唔喜歡就唔好考那些要填父母小學的就可以了

對不起!我是港島人,從沒打算小女過九龍就讀,因此並沒有去考過九龍任何一間名幼龍幼,是前人在這裡分享申請表上所需填寫的資料才得知,只是看不過眼需填寫這樣俱挑選性而令申請者不公的資料。

Forgetmenot999 發表於 16-11-9 11:03

建議你作間名小來増加小朋友入讀LH機會,反正學校大 ...

唔得做壞榜樣俾小朋友...為得到一d野而講大話...
如果乜都作,可以作自己DGS再入哈佛...講咁大個大話只為一個幼稚園學位真係無謂。

不過我知道你講笑既

pc228 發表於 16-11-9 16:14
May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

如果你屋企唔講英文,我會覺得讀Boxhill, 全英語。

利申:我無試過,無生過女。

pc228 發表於 16-11-9 16:14
May I ask IF she gets accepted by st cat, Victoria, hkps, boxhill, LH, which one would you recommen ...

無一定。
不過培養小朋友喜愛閲讀習慣,一定有用。
大部分私立直資鍾意喜愛閱讀既小朋友。

回覆:Forgetmenot999 的帖子

在LH second in 中,感覺學校很着重家校合作,理念是否一致,如着重家長讀邊間多些,不必搞second in. 我看LH的target 是直資吧。我無讀名校,也入選,當然你會認為校學選唔晒名校家長先會選我這些無背景人士吧。

‹ 上一主題|下一主題