用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? ...
樓主: 雲妮彭
go

2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? [複製鏈接]

回覆 雲妮彭 的帖子

雲妮彭 見佢呢期係電視出鏡率高左,係科學方面幾好喎..

佢仲話開埋日文添..... 但主科唔得, 尤其英文, 唔好話本地大學, 想去海外升學都難.

如其攪咁多Gimmick, 做好基本嘢先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:18
多謝你既分析!

不過今朝已經簽左接龍通告了!聽日係最後交通告...

可唔可以打電話比老師改?

hkpapa852 發表於 16-11-2 17:24
回覆 雲妮彭 的帖子

[size=1.3em]教育時事 July 16, 2016
【人窮志不窮】天水圍狀元憑五科5**佳績獲港大醫學院有條件取錄[p=26, null, left]
[p=26, null, left]人窮志不窮,順德聯誼總會翁祐中學應屆中學文憑試考生岑仲彬,憑五科5**、兩科5*佳績獲港大醫學院有條件取錄,盼將來成為醫生予人溫暖。他直言自己並沒有起跑線可以贏,「但可以贏在轉捩點」,寄語莘莘學子後天努力補足一切。 
[p=26, null, left]居於天水圍公屋的岑仲彬,今屆文憑試於中、英、數、生物及化學科摘下5**,通識及經濟科取得5*,成為順德聯誼總會翁祐中學創校十五年來首名五優學生,已獲香港大學醫學院有條件取錄,將於新學年入讀醫科。他坦言讀幼稚園時正值社會爆發沙士,當時曾想「為甚麼看不見的東西會讓人死亡?」,他又認為人與人之間需更多關懷,盼日後成為醫生帶給人溫暖。
[p=26, null, left]出身「悲情城市」天水圍,他兩歲隨兄長和父母一住天水圍便十多年,父親是地盤工人,每月收入僅萬多元,但他自覺與其他學生無異,「即使不富裕,區內的人亦同樣活得開心。」他經常考獲全級第一,平時皆靠獎學金幫補家計及支付補習費。
[p=26, null, left]仲彬說家人從未催谷學業,「最多只是小學時要求我每天早上大聲朗讀課文」,又笑言母親甚至不知道「七科考獲四十七分」是很高分,感到開心只是因為兒子向理想又邁前一步。眼見很多人都「贏在起跑線上」,他指自己沒有起跑線可以贏,「起步可能落後於人,但可以贏在轉捩點,後天努力可以改變命運。」翁祐今年在文憑試取得歷來最好成績,除岑仲彬取得五科5**;另有八名同學取得兩科5**,包括電腦動畫學會主席尹偉霖。

...

http://www.stfa-yyc.edu.hk/homeNewsMain/hotnews.php

雲妮彭  係呀,就係間中跑出隻黑馬而出名,仲有之前既"摘星之子"!!  發表於 16-11-3 09:23

sammag 發表於 16-11-2 17:55
可唔可以打電話比老師改?

唔~我都唔知得唔得,不過如果33%之內既已交接龍確認通告,原則上係唔可以做"叛徒"了!

多謝你地甘多寶貴既意見呀....不過我覺得既然已經決定接龍了,就讀吧..如果阿囡真係有出色,
就算普通既學校都會有發揮.........只要佢讀得開心! 佢依家讀小學,好開心,唔想放假,本來好內向既性格,依家都成為田陘隊員,仲有D獎牌仔拎下,呢D對佢建立自信好有幫助.......我已經好安慰了!

接龍係因為想佢係熟悉既環境下容易適應,開學就可以短時間投入學習和參與活動...唔使花時間去調整情緒...至於學術上,我又無放係考慮既首位..

我第一次係呢到開POST,發覺好多家長好有心,好有見地...係到問野,真係獲益良多...

多謝你地呀! 大家加油!

雲妮彭 發表於 16-11-3 09:33
唔~我都唔知得唔得,不過如果33%之內既已交接龍確認通告,原則上係唔可以做"叛徒"了!

多謝你地甘多寶貴既 ...

某程度上我係羨慕你咁快有到決定,
同埋對阿女揀學校既方向好清晰好堅定,
我仍然在大海中尋找緊目標。

GGfiona  疑慮,難道有些熱門學校乙一都難入,為填滿band1就可填到去乙七乙八?好唔明點樣可以全部把band1中學填滿?   發表於 3 小時前

所以根本無可能儘填B1中學。不過, 又係咁講, 如果你係B1學生, 第一間B2學校放15, 最差你會入15, 就算填晒所有B1, 第一間B2學校填30, 你都仍然係入果間B2就真。

sammag 發表於 16-11-3 09:46
某程度上我係羨慕你咁快有到決定,
同埋對阿女揀學校既方向好清晰好堅定,
我仍然在大海中尋找緊目標。

你小朋友依家小五定小六呀? 只要你將重心放對了,就可以好快做決定的!

本來,我個囡既成續不嬲都係中游份子,全班都係10名上下邊緣,中間位.一開始已經以入龍校為目標.
佢呈分第一次係34%,都好忐忑佢入唔到龍校,點知前日知道成績進到33%內,而佢又好少有地想脫龍,
佢突然甘有大志,我就有D亂,所以出POST問下...之後我馬上打俾老師傾,又問下己經升中既朋友,最後都係同囡解釋,接龍比較穩妥!目標係入龍校英文班,係龍校名列前茅,都已經好夠啦...至於龍校入U率低.....唔~到時再算吧..入U係過程,唔係全部既目的...見步行步吧!

我見有家長好困擾,好努力,入小一已經要報廿幾間.......心理壓力好大呀....我頂唔住呢種壓力!我報小一只以一兩間為目標,入中學都係......好感恩,目前為止都好順利!  我仲有個細仔讀緊小二....立場都會好似大囡甘行了...

你地都加油! 早日確定目標,唔再迷網!

唉~我女果間又係龍校,下星期一前要交意願表,我都十五十六呀!佢成績其實一直都係中游,但兩次呈分試又唔錯喎,上到2A,所以而家好矛盾!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

小巫女女 發表於 16-11-4 17:46
唉~我女果間又係龍校,下星期一前要交意願表,我都十五十六呀!佢成績其實一直都係中游,但兩次呈分試又唔 ...

甘你係咪一直想升返龍校架? 如果係,我覺得你就要考慮清楚係咪值得脫龍了!
我想深一層,我地其實應該要以6年平時既表現為準則,自己最了解小朋友既實力,佢究竟適合邊類型既學校..
當然,呈分成績唔錯係可以進取D,但我整體覺得阿囡唔係太適合催谷型既學校,所以最後都係揀入龍!

雲妮彭 發表於 16-11-1 17:04
元朗區校網,剛知道呈分成績屬33%,有BAND 1尾, BAND 2頭中文接龍中學收,但囡想脫龍....我就好忐忑不安,唔知 ...

難得入到龍校,當然比小朋友同一班一齊成長的同學一齊上

雲妮彭  謝謝! 我就係想佢係熟悉環境中度過青春期!!  發表於 16-11-9 16:35
‹ 上一主題|下一主題