用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? ...
樓主: 雲妮彭
go

2次呈分屬33%,有接龍學校,仲脫唔脫龍好呢? [複製鏈接]

雲妮彭 發表於 16-11-2 12:24
哈哈~我係睇網上資料排名參考架咋..
你知邊間中學嗎?
元朗區既一條龍津校無人乜幾多間,仲要係有兩間龍中,只有兩間舊生會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雲妮彭 發表於 16-11-2 12:24
哈哈~我係睇網上資料排名參考架咋..
你知邊間中學嗎?
不過我個區真係無咩"好"學校呀! 我係天水圍!!

天水圍信義咪係band1英中囉!

王家爸爸  崇德都係   發表於 16-11-2 16:20

hkpapa852 發表於 16-11-2 12:28
元朗區既一條龍津校無人乜幾多間,仲要係有兩間龍中,只有兩間舊生會

係!!你好厲害!

想請問,你對伊中中有咩評價呀?
想聽下你意見!!唔該你先!

bobo98 發表於 16-11-2 13:08
不過我個區真係無咩"好"學校呀! 我係天水圍!!

天水圍信義咪係band1英中囉!

係,只有呢間津中...不過太催谷了,我唔會考慮報呀!!

雲妮彭 發表於 16-11-2 14:12
係!!你好厲害!

想請問,你對伊中中有咩評價呀?
以成績計,

基元, 基朗, 羅桂祥甚至天水圍官立都還要比佢好.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-2 15:27
以成績計,

基元, 基朗, 羅桂祥甚至天水圍官立都還要比佢好.....
唉~其實我禽日想脫龍時想到既就係呢一批學校!!

但..我又擔心統一派位機制下會有意外發生,而自己又控制唔到唔敢搏...
所以,都係揀左入龍!!

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:00
唉~其實我禽日想脫龍時想到既就係呢一批學校!!

但..我又擔心統一派位機制下會有意外發生,而自己又控制唔到 ...
如果你女兒係B1, 放我講個堆學校係乙部頭3, 基本上必入其中一間.

如果係B2, 放天官, 羅桂祥係乙1同乙2, 再放番伊中中係乙3, 其實應該都穩陣.

hkpapa852 發表於 16-11-1 17:28
如果係接龍津校,選咗報自行或者報考任何直資,就等於放棄直上龍中。

另外,Banding比例間間學校唔同,唔 ...

如果係講緊伍冕端小學,其實頭三分一未必係B1,所以如果只係33%前後,揀返翁祐中學(如果收既話),可能更明智。

hkpapa852 發表於 16-11-2 16:07
如果你女兒係B1, 放我講個堆學校係乙部頭3, 基本上必入其中一間.

如果係B2, 放天官, 羅桂祥係乙1同乙2, 再 ...

多謝你既分析!

不過今朝已經簽左接龍通告了!聽日係最後交通告...

唯有順其自然,如果佢有心讀既,普通學校都會有出色...

王家爸爸 發表於 16-11-2 16:18
如果係講緊伍冕端小學,其實頭三分一未必係B1,所以如果只係33%前後,揀返翁祐中學(如果收既話),可能更 ...

翁佑呢幾年都幾出名,如果升佢都唔錯.
不過我囡讀緊舊生會分校,所以接龍係中中及湯中..

雖然佢係33%,但我覺得佢未必係B1,最多係B1尾或B2頭..
所以最後決定揀接龍伊中中...希望無揀錯吧!!

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:23
翁佑呢幾年都幾出名,如果升佢都唔錯.
不過我囡讀緊舊生會分校,所以接龍係中中及湯中..
雖然學校無嘜講升中情況,但係我估舊生會小學既B1比例應該無伍冕端小學咁好,所以更加唔可以太進取。

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:18
多謝你既分析!

不過今朝已經簽左接龍通告了!聽日係最後交通告...
其實就算簽咗直升, 你照樣可以再參加番派位, 無問題. 最緊要自己諗清楚.

至於翁佑..... 多數科目既成績還算不錯, 但科英文...... 長期達3率不足40%.....

王家爸爸 發表於 16-11-2 16:28
雖然學校無嘜講升中情況,但係我估舊生會小學既B1比例應該無伍冕端小學咁好,所以更加唔可以太進取。 ...

都係! 我都係比較穩妥既人,唔太鍾意冒險!

父母比較了解自己小朋友,知道佢底子有幾多,
性格又如何...因為諗到囡比較文靜內向,升中一又係青春反叛期,
揀返佢比較熟悉既環境讀書會比較容易適應! 到時面對既衝擊就可以減少..

hkpapa852 發表於 16-11-2 16:41
其實就算簽咗直升, 你照樣可以再參加番派位, 無問題. 最緊要自己諗清楚.

至於翁佑..... 多數科目既成績還 ...
記得幾年前翁佑校長話過小學唔得影響咗中學成績,所以會考慮減收龍小學生,多收其他小學既學生。

hkpapa852 發表於 16-11-2 16:41

至於翁佑..... 多數科目既成績還 ...

再次多謝你既意見!

但我簽左接龍通告,學校應該唔會再派升中派位表俾我喎...
除非我要求話想脫龍,係咪甘架?

坦白,我對本區既學校所知好皮毛...真係唔太識揀...

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:43
都係! 我都係比較穩妥既人,唔太鍾意冒險!

父母比較了解自己小朋友,知道佢底子有幾多,
始終元朗區B1學位唔夠,又係弱區(比較難走去其他區),所以B1學生都要讀B2學校。

王家爸爸 發表於 16-11-2 16:28
雖然學校無嘜講升中情況,但係我估舊生會小學既B1比例應該無伍冕端小學咁好,所以更加唔可以太進取。 ...
如果係舊生會 Top 35%內, 斷估差極都係B2A, 咁值得搏間好D既學校

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

本地專上課程比例

人均4+數/平均4+率

2012 - 2013

順德聯誼總會翁祐中學

<=29%

香港管理專業協會羅桂祥中學

34.90%

12.17%

19.58%

伊利沙伯中學舊生會中學

46.59%

2.3

2013 - 2014

順德聯誼總會翁祐中學

<=44.8%

43.00%

19.17%

>=28.5%

伊利沙伯中學舊生會中學

39.55%

1.8/31%

2014 - 2015

順德聯誼總會翁祐中學

<=42%

53.50%

31.89%

45.95%

伊利沙伯中學舊生會中學

81.3% (22222)

1.4/24.2%

2015 - 2016

順德聯誼總會翁祐中學

<=87% (22222)

53.70%

伊利沙伯中學舊生會中學

40.38%

1.9/32.4%

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:47
再次多謝你既意見!

但我簽左接龍通告,學校應該唔會再派升中派位表俾我喎...
應該可以同學校講.... 如果學校話無, 咁可以自己去EDB到申請

雲妮彭  明白,多謝你!!  發表於 16-11-2 16:56

hkpapa852 發表於 16-11-2 16:49
如果係舊生會 Top 35%內, 斷估差極都係B2A, 咁值得搏間好D既學校

多謝你既資料!

前兩間一路升緊,反而中中一路跌........唉!!!

雲妮彭 發表於 16-11-2 16:55
多謝你既資料!

前兩間一路升緊,反而中中一路跌........唉!!!
翁佑係咪一路升緊...... 好難講

雲妮彭  見佢呢期係電視出鏡率高左,係科學方面幾好喎..  發表於 16-11-2 17:09
‹ 上一主題|下一主題