用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 求 K2 英文書 推介
go

求 K2 英文書 推介 [複製鏈接]

背景:
Super happy school, K2 剛開始左2個月, 中, 英文全無外補.  
每晚0.5-1小時中+英親子閱讀時間.  

RWI:
自己教RWI.   全套Phonic sound (set 1-3) 已全部教完.
Purple 系列已可以自己朗讀完.  現up to Pink level. 大致上都理解,到, 明白故事內容.  
現大約一個星期一本RWI pink story book.

因為之前主力教RWI 同讀RWI 的圖書系列,  所以個多月前才剛開始有系統地讀ORT.  
小朋友可自己朗讀.  每日讀最少3-5本. 遇到唔識的字會教佢blend.   
剛開始stage 3 中.  整體理解可以, 不會有時有d humour 佢唔係太明白,
佢自己讀完後我會問問題.

小朋友超級喜歡ORT, 每晚一定要讀幾本, 唔讀會喊 (真).

另外我會行各大書局, 搵一d合適佢性格, 有趣/ problem solving/德育等的故事書,
每日讀一本.  我讀俾佢聽.  

問:
1.  K2 (剛開學) 小朋友ort 應該可以自行朗讀到第幾個Stage? 見其他JM 講 'k3 stage 5 太簡單'?
2.  現時的英文閱讀RWI 加ORT 夠嗎? 想加Keywords 系列, 可否提供一些意見.
3.  可吾推介一些英文書, 適合K2 程度.  

Thanks a lot!!

15    0    0    0

阿豬媽@C 發表於 16-11-1 11:05
背景:
Super happy school, K2 剛開始左2個月, 中, 英文全無外補.  

You may widen your choices coz there are many different flavours of English books.
Below has 2 links of quality English books and hope you and your kid enjoy them :)

http://www.bringmeabook.org.hk/useful-information-2/recommended-english-books/

回覆 mylee6 的帖子

Thanks a lot for your kind reply! I'll definitely l take a look at the website!

背景:

我小朋友係由K1睇ort,現在K2睇stage 9,上唔到stage 10。但佢不是靠phonics認讀的,所以我的case Reading skills 同 phonics係無直接關係

bbjanbb 發表於 16-11-8 00:59
我小朋友係由K1睇ort,現在K2睇stage 9,上唔到stage 10。但佢不是靠phonics認讀的,所以我的case Reading ...
K2 開左學2個月多d 讀stage 9 真係好叻呀!
請問是小朋友自己朗讀嗎? 小朋友能理解內容嗎?

請教一下, 如果一開始唔用Phonic 教佢自己讀, 甘佢自己點讀得出D內容呢? 用點讀筆?

阿豬媽@C 發表於 16-11-8 12:33
K2 開左學2個月多d 讀stage 9 真係好叻呀!
請問是小朋友自己朗讀嗎? 小朋友能理解內容嗎?

每天閱讀30-60分鐘 (沉迷起上來,可睇足1.5小時)起初我讀,亦有用點讀筆(不過不常用),日積月累,佢就認得好多生字)一直伴讀到stage 5-6。之後由佢自己朗讀,唔識的生字我教佢。佢睇到津津有味,相信大致get到故事中的humour。現在佢可自行閱讀,朗讀或默讀,遇到陌生的字就會用phonics拼。

回覆 bbjanbb 的帖子

Clever child & good mummy!
Thanks for your kind reply!

阿豬媽@C 發表於 16-11-8 18:54
回覆 bbjanbb 的帖子

Clever child & good mummy!

不用客氣
你自己教晒rwi都好厲害。
我小朋友識晒A-Z sounds後,我自己教其他sounds及blending,無咩系統(emoji)

背景:

請問RWI同ORT全名系咩,系圖書館有得借嗎,或邊度有得買?

回覆樓主:

請問RWI教材可以係邊度買到 ,萬分感激

penpenvivi 發表於 17-7-27 00:03
請問RWI教材可以係邊度買到 ,萬分感激

我囝讀緊RWI, 書同練習係中心買。但早前見可在BD 訂。

Deleted

請問RWI同ORT全名系咩??
‹ 上一主題|下一主題