用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啓思Result
樓主: cody214
go

啓思Result [複製鏈接]

gagahsu 發表於 16-11-1 10:19
想真心請教ㄧ下~
1.學費與國際學校差不多,為何選啟思?
2.與CKY好似類似,CKY也好像較多人心儀,學費也 ...

其中一個分別是CKY是私校,全部學生考IB, 啟中是直資,學生考IB或DSE, 而考IB學生人數有上限,啟小行IB PYP, 啟中初中行IB MYP, 因此PYP+MYP 之後接DSE效果會如何

引用:Quote:gagahsu+發表於+16-11-1+10:19+ 想真

原帖由 poonseelai 於 16-11-01 發表
其中一個分別是CKY是私校,全部學生考IB, 啟中是直資,學生考IB或DSE, 而考IB學生人數有上限,啟小行IB PY ...
啟思中學冇話一定收返啟思小學的畢業生,但 CKY 就講明 through-train.

啟小上啟中,一樣要面試,成績 ok 先比入讀,入到啟中仲要揀過先有得讀 ibdp. 估計啟小畢業生, 最 top 嘅去左其他比啟中 top 嘅中學,最差嘅就連啟中都唔收返。

cody214 發表於 16-10-31 23:14
今日收到offer, 好似無人提及

可否分享一下面試考乜?我仔現讀啓小幼稚園。謝謝

Destination121 發表於 16-11-2 15:42
可否分享一下面試考乜?我仔現讀啓小幼稚園。謝謝

其實面試左2.5個鈡,因太長亞囡講唔出,但話好好玩,好鈡意學校3:45開始到6:30,由天光in 到天黑,唔好講細路大人都倦到飛起。in完見到亞女拎住D習作薄,好似功課咁

回覆 Destination121 的帖子

基本上係好似同佢哋上堂做活動咁,睇下用啟思模式佢哋o 吾ok.唔使擔心佢本身做乜,學校唔係睇佢識唔識,係睇佢肯吾肯學。
真係睇小朋友性格同潛質,唔會要你做晒一年級啲嘢

回覆 cody214 的帖子

如果佢話好好玩即係佢會鍾意在這裏返學

cecilia.wilson 發表於 16-11-2 17:01
回覆 cody214 的帖子

如果佢話好好玩即係佢會鍾意在這裏返學

Thanks. 小孩本身比較唔專注,都擔心佢不能直升.....

cody214 發表於 16-11-2 16:52
其實面試左2.5個鈡,因太長亞囡講唔出,但話好好玩,好鈡意學校3:45開始到6:30,由天光in 到天黑,唔好講 ...

Wow. 2.5 hours so long. Is it a normal interview time for other primary school?  I am not very familiar yet.

interview can be as short as 15 mins in some school.
所以啟思真係好有心,慢慢俾小朋友習慣,好似入去上堂咁,真係觀察小朋友反應,唔係睇家長之前谷左幾多野

回覆 cecilia.wilson 的帖子

我大女當年in六間中三間,creative 係直接比offer,但另外的是後來wait 倒。我女本身是慢熱,所以我即刻沒有考慮另外兩間,因為覺得這間學校第一次就已經識欣賞我個女,很欣賞他們是慢慢用心去選擇適合學校的小朋友

所以如果經濟不是問題的話,我是非常支持大家選擇這間學校的。因為這裏的小朋友每一個也會被重視,不會因為第日有些發展比其他同學差而失去自信。叻的小朋友學校也能比足夠挑戰佢哋。

其實學校係有意 in 咁耐,interview 過程中會有唔同類型活動比小朋友,從而觀察佢地學習態度及行為。in 咁耐,小朋友會表現出真性情,冇得呃
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

onchai 發表於 16-11-3 20:46
其實學校係有意 in 咁耐,interview 過程中會有唔同類型活動比小朋友,從而觀察佢地學習態度及行為。in 咁 ...

我都認同啟思好有心做interview, 我個女in完好開心咁出黎,衫領圍邊貼咗6張貼紙, 走廊有老師見到佢就話「好靚喎成條頸鏈咁」。我問點解有咁多貼紙,佢話做完一樣嘢老師就獎貼紙,令佢好有鼓勵,仲話好鍾意呢間學校。學費真係貴,但我相信佢讀啟思會好開心。

littlefly 發表於 16-11-3 21:02
我都認同啟思好有心做interview, 我個女in完好開心咁出黎,衫領圍邊貼咗6張貼紙, 走廊有老師見到佢就話「 ...

對,啓思老師會用不同方法鼓勵學生,亦會比機會學生發揮,唔會只著重叻果批。學費的確係好貴,但so far 我認為值得,眼見囝囝進步不少
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

其實我都覺得值,個囡學習態度好好,所以唔使出去補習,好過俾錢返嚟迫佢做嘢。
‹ 上一主題|下一主題