用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啓思Result
go

啓思Result [複製鏈接]

今日收到offer, 好似無人提及
   1    0    0    0

對,一直也少人提。可能因為太貴。
不過你放心,我是用家,除了學費貴之外完全沒有投訴。
我們家長大部份也是非常滿意的。
如果學費負擔得起,是一間很好的學校。
我大女班有個同學的細妹也沒有收,而我細女也收到offer

onchai  Same here!  發表於 16-11-1 10:30

咁快?!我星期六先in 咗.....

回覆:啓思Result

😰 未收到 interview 通知

reallyme 發表於 16-11-1 00:27
咁快?!我星期六先in 咗.....
10月29日 in 個批, 係11月18日出Offer

AgapePa 發表於 16-11-1 00:43
10月29日 in 個批, 係11月18日出Offer

係呀⋯⋯我以為佢一次出(emoji)!

Sigh!! Rejected... perhaps the school can see that my boy doesn't fit the school...

cecilia.wilson 發表於 16-11-1 00:06
我們家長大部份也 ...

想問上堂用中文授課?

cecilia.wilson 發表於 16-11-1 00:06
我們家長大部份也 ...

想真心請教ㄧ下~
1.學費與國際學校差不多,為何選啟思?
2.與CKY好似類似,CKY也好像較多人心儀,學費也較平,2間學校的差異?
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

gagahsu 發表於 16-11-1 10:19
想真心請教ㄧ下~
2.與CKY好似類似,CKY也好像較多人心儀,學費也 ...

1. 啟思很著重德育,有EQ課程;我們認為中英文同樣重要,亦相信IB 教學對小孩成長有幫助,所以當年最心儀啟思
2. 未讀過CKY 所以不能比較 (當年亦有報CKY, 但 INTERVIEW 時間與啟思撞期,最後選擇了啟思)

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回覆 cody214 的帖子

聖經課用英文,另外要上eng 1 & eng 2. 分別是net and local teacher,一個做會話活動另外嗰個堂就係主要做文法。
中文可選用普通話或廣東話上。
數學,EQ, UOI 用廣東話

lingan  英文嘅安排好特別!  發表於 16-11-2 17:21

回覆 gagahsu 的帖子

啟思小學的小朋友不會被遺忘,無論叻同叻都好被重視。校長記得晒佢哋每一個名,開學會慢慢四個四個見佢哋同佢哋傾計。我大女是比較內向,如果在cky,競爭好大佢可能會讀得唔開心。
cky 小學已經好着重小朋友嘅時候視野和閱讀。但啟思學校用的中文也非常好,同埋先着重搞好小朋友習慣、品格和確保佢哋心理發展正常。

我覺得兩間學校相比,我覺成績又唔叫爭好遠(因為啓小有好多走咗去其他中學,所以好難直接用啟示中學和cky比)

同埋啓小係真正的 ib pyp , 所以認真學習的課程其實是很深。當然我覺得好睇學生,學校唔會逼你,但會不斷鼓勵你越做越多

cecilia.wilson 發表於 16-11-1 11:42
回覆 gagahsu 的帖子

啟思小學的小朋友不會被遺忘,無論叻同叻都好被重視。校長記得晒佢哋每一個名,開學 ...

謝謝!

cecilia.wilson 發表於 16-11-1 11:45
同埋啓小係真正的 ib pyp , 所以認真學習的課程其實是很深。當然我覺得好睇學生,學校唔會逼你,但會不斷鼓 ...

謝謝分析

引用:同埋啓小係真正的+ib+pyp+,+所以認真學習的

原帖由 cecilia.wilson 於 16-11-01 發表
同埋啓小係真正的 ib pyp , 所以認真學習的課程其實是很深。當然我覺得好睇學生,學校唔會逼你,但會不斷鼓 ...
唔好意思,請問啟思用IB 課程(6大學科主題),咁小五、六呈分會否要考返本地課程(中英數常音藝)?

其實啟思最勁嘅地方,就係將成個香港小學課程用Ib做返出嚟.
一方便可以滿足ib要求,另一方面又唔升吾番本地中學(小朋友不習慣傳統學校勁谷多抄寫另計)
我個女三年級上月教緊身體幾個大系統(呼吸系統、循環系統、消化系統、袐尿⋯⋯),佢返嚟同佢傾嘅時候我上網走影片給她看,見etv 小四有循環系統)。
本周就再從消化系統引伸去食物及營養,要搵同一款食物的食物營養標籤(不同牌子)。自己去分析邊個牌子健康啲(例如比較糖、脂肪嘅含量,有冇反式脂肪等)

回覆 keep-calm 的帖子

我們分中英音藝,uoi,EQ, bible.uoi 就等於出面的常識科學等等,是綜合科,圍繞的便是ib 6個主題

回覆 keep-calm 的帖子

所以其實我哋都算有常識,不過因為除咗中文我哋全部沒有書,所以同出面學常識的方法不一樣。好似我哋細個讀傳統學校,有社科健要做填充做工作紙,啓思的全部是討論,比較,記錄。
評估可能是做報告,有時是presentation, 有時是海報設計,次次不同

keep-calm  thanks for your detail explaination!  發表於 16-11-1 14:11

gagahsu 發表於 16-11-1 10:19
想真心請教ㄧ下~
2.與CKY好似類似,CKY也好像較多人心儀,學費也 ...

真係好貴
‹ 上一主題|下一主題