用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中最心儀最想仔女入的小學
樓主: 晞晞爸b
go

你心目中最心儀最想仔女入的小學   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 16-11-2 11:04
老師之間既教學文化十分取決於學校既管理層,如果一間進取既學校,冇心機教學既老油條好難生存。 ...

難生存唔代表唔可以繼續任教,舊制老師想要佢走都唔容易。正如政府部門或大機構裏面一樣有大量因年資而坐管理層既人,只可以將佢地投閒置散但就叫唔走佢地!

Lindytiger 發表於 16-11-2 11:15
難生存唔代表唔可以繼續任教,舊制老師想要佢走都唔容易。正如政府部門或大機構裏面一樣有大量因年資而坐 ...

呢點當然啦,我亦見過有尐學校將尐舊制老油條轉去教尐閑科,亦唔會被分發重要工作直至自動離開或退休。仲記得我工作既舊公司有一張近Pantry,人來人往既檯,當公司想某人自動辭職,公司就會通知該位員工搬去坐果張檯,好多人見到Memo都索性遞信走人。

retriever 發表於 16-11-2 11:15
對方係強人?

唔知係咪,因該家長冇講過嘢,淨係專注堅部電話。

回覆:你心目中最心儀最想仔女入的小學

哈羅

dadidadida 發表於 16-11-1 23:45
其實聽做教育界既朋友講,早1x年入直私教既老師,往往都係係官津揾唔到教席(官津待遇較好),唯有教直私, ...

識得既幾位官津教師媽媽,不約而同揀校優先直私,當然神津除外。

佢地講得簡單,見到同事點做野,制度係點。。。

在我理解係,佢地對官津無期望,直私仲有幻想空間。。。

引用:Quote:dadidadida+發表於+16-11-1+23:45+

原帖由 retriever 於 16-11-02 發表

識得既幾位官津教師媽媽,不約而同揀校優先直私,當然神 ...
咁你識果幾位官津教師媽咪,有無自評吓佢地既教學態度呢??......

mcl203 發表於 16-11-2 22:21
咁你識果幾位官津教師媽咪,有無自評吓佢地既教學態度呢??......

人當然望到人點衰。亦好多兩面標準。

一方面喜歡制度可以hea做,但服務對像係自己仔女就唔想。

當然亦有自認為好有理想,進取,但制度上唔容許。始終唔係單打獨鬥就得。

‹ 上一主題|下一主題