用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學VS蘇浙小學
樓主: ruudi82
go

玫瑰崗小學VS蘇浙小學 [複製鏈接]

behd 發表於 16-11-5 12:41
我係蘇浙用家,絕對是好學校,語境超好

1. 多唔多小朋友跟唔上進度?

2. 小朋友唔識普通話會唔會好辛苦?

meowymeowy 發表於 16-11-1 10:09
純粹個人一向唔buy蘇浙教學方法同理念,曾有兩位朋友的孩子分別讀過,他們比的評價麻麻,所以我從不考慮。 ...

可否解釋蘇浙有甚麼問題和玫瑰崗吸引之處

ruudi82 發表於 16-11-5 14:01

我小朋友本身幼稚園有讀開國語,只不愛講。當佢去左蘇浙由於全校都係普通話溝通已逼住佢一定要講,聽講讀很快完全冇問題。至於英文語境也很好,本地部起碼有1/3外國人,加上由native teacher教英文。絕對有機會講到。不過佢係幾谷下,所以未必人人buy.至於玫小上當年都有offer,不過交通因素同埋國語教學冇蘇浙咁多,所以放棄

引用:回覆+zeroma99+的帖子 請問有冇保母車info

原帖由 ajhlyuen 於 16-11-05 發表
回覆 zeroma99 的帖子

請問有冇保母車info可以share?因為打咗去佢話無南區校車。謝謝
pm u

你有救恩及蘇小

你會點考慮呢兩間學校呀?

回覆 behd 的帖子

你好呀

1. 可以分享多D蘇小的校園生活嗎?
2. 如果較活潑的小朋友會不會讀得很不開心..成日比老師投訴?
3. 有無學校時間表可以參考下

4. 用普通話教所有科目
5. 小朋友會唔會理解能力大減(你小朋友係咪蘇幼升蘇小?)

6.蘇小英文口語無問題, 咁寫方面呢?(Gramma會不會唔係咁好?)

7.聽蘇幼家長講, 學校沒有愛心..又講名上小學都係讀書, 唔好參加課外活動了..

8.蘇小學生在外通常要外補啲乜?

9.學校每天大概多少樣功課?(請問你小朋友是幾年級)

不好意思.很多問題!!

引用:Quote:behd+發表於+16-11-5+12:41+ 我係蘇

原帖由 ruudi82 於 16-11-05 發表

跟唔上進度就被建議留班或轉環境,所以小六人數遠比小一時少,升中成绩好只是倖存者的獎勵。

引用:Quote:meowymeowy+發表於+16-10-31+23:53+

原帖由 meowymeowy 於 16-11-01 發表
純粹個人一向唔buy蘇浙教學方法同理念,曾有兩位朋友的孩子分別讀過,他們比的評價麻麻,所以我從不考慮。 ...
very true.

pm u。:-)
‹ 上一主題|下一主題