用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 kingston parents' session 後感
樓主: pinkmania
go

kingston parents' session 後感 [複製鏈接]

pinkmania 發表於 16-10-29 18:44
主要用廣東話介紹, 校長都係講廣東話, 雖然係行IB, 但感覺同 st cath, york 好接近.

校長話kingston 學生 ...

我小朋友讀緊

如果資訊後,你對學校都係無信心唔好揀喇,有機會讀緊時你心掛掛。。

Kingston的教學水平和師資其實真的很好,但學費(+capital levy)以半曰班計全港最貴,所以,可以説,好是應該的,校長講廣東話,咪仲方便溝通!(講真,有幾多國際學校家長講native English?, 可能因為小班,語言發展不錯,學校大部分港人,但應付國際學校小學的英文要求絕無問題。

但10萬capital levy 真的越來越多反彈,由當初7萬2千加到8萬之後10萬,原先話為了bid新ICHK中學校舍,失敗了,又唔見減番,明年升小學的仲要今個月俾錢,其他小學有D連面試都未開始,明顯要你俾錢買保險。今年唔俾的人好多,至少三份之(包括我),上午班甚至大部分唔俾。學校真的要好好反省一下。

21Ckid 發表於 16-11-27 13:03
Kingston的教學水平和師資其實真的很好,但學費(+capital levy)以半曰班計全港最貴,所以,可以説,好是應 ...

我也是kingston 家長。

咁早就要俾十萬留位費?咁實在太早了

但唔俾就真係博有其他學校收。咁好博呀

21Ckid 發表於 16-11-27 13:03
Kingston的教學水平和師資其實真的很好,但學費(+capital levy)以半曰班計全港最貴,所以,可以説,好是應 ...

我當年就是為了這十萬決定吾讀Kingston playgroup, 結果覺得決定正確

964000 發表於 16-11-27 22:21
我當年就是為了這十萬決定吾讀Kingston playgroup, 結果覺得決定正確

點解覺得正確?真心情教,另外我耀中year 1我都可以interview,想請教kingston同耀中邊間好d?

mslam1016 發表於 16-11-28 12:25
點解覺得正確?真心情教,另外我耀中year 1我都可以interview,想請教kingston同耀中邊間好d?
...

因爲我打算k1或K2都會找有一條龍上中學的IS, 只是讀playgroup 和nursery兩年,想慳番個10萬。

964000 發表於 16-11-27 22:21
又唔可以話唔值,學校真的敎得幾好,而且學校個名去報小學或中途轉其他幼稚園都算幾好嘅品牌,只係升小學留位費唔應咁早收同埋收咁多。

Jumboshrimp 發表於 16-11-27 18:53
我也是kingston 家長。

咁早就要俾十萬留位費?咁實在太早了
我的情況特別,己有offer,所以冇俾。有elder siblings在其他國際學校的一般都唔俾,博以siblings入機會大。有D寧可一博,覺得冇理由連二三綫國際小學都冇一間收(往績大部分入得幾好),真係為啖氣。過一二年你就更清楚。

21Ckid 發表於 16-11-28 12:57
又唔可以話唔值,學校真的敎得幾好,而且學校個名去報小學或中途轉其他幼稚園都算幾好嘅品牌,只係升小學留 ...

kingston算唔算出名?見很少家長講話想讀呢間

21Ckid 發表於 16-11-28 12:57
又唔可以話唔值,學校真的敎得幾好,而且學校個名去報小學或中途轉其他幼稚園都算幾好嘅品牌,只係升小學留 ...

如果讀晒playgroup-k2比10萬還可,但我打算k1考其他train school, 所以多數只是playgroup and nursery, 跟著發現了有其他一樣好又不用debenture 又易入的選擇,所以就放棄了Kingston

964000 發表於 16-12-4 10:41
如果讀晒playgroup-k2比10萬還可,但我打算k1考其他train school, 所以多數只是playgroup and nursery, 跟 ...
以我自己同其他家長經驗,考其他學校K1K2或Y1,kingston都係幾好嘅品牌,至於值唔值10皮,就自己決定啦。

21Ckid 發表於 16-12-5 14:08
以我自己同其他家長經驗,考其他學校K1K2或Y1,kingston都係幾好嘅品牌,至於值唔值10皮,就自己決定啦。 ...
不過,如果一心讀ESF就可能不用考慮kingston ,一來中文嘥咗,二來考ESF的玩法,不太在乎之前讀邊間幼稚園

21Ckid 發表於 16-12-5 14:08
以我自己同其他家長經驗,考其他學校K1K2或Y1,kingston都係幾好嘅品牌,至於值唔值10皮,就自己決定啦。 ...

可不可以提供一下k2學生最終考到什麼primary ?十分感謝(emoji)
‹ 上一主題|下一主題