用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2nd in 內容
樓主: jj0101
go

陳守仁2nd in 內容   [複製鏈接]

回覆 Himchumama 的帖子

前面家長分享過數學題,小朋友從未見過同類題目,我問返佢個答案,應該係答錯佐。而中文閱讀回答同睇英文電視回答,佢都話各有1-2題唔係太清楚答案。
Riddle佢第一次唔明點玩直接講佐謎底,後尾見到其他小朋友玩佐,佢先知道遊戲規則,不過其中一個要講tissue,佢淨系描述 “it is white”. "you can use it to clean when you go to pupu or vivi",可能因為佢描述得唔夠,冇人估得到個謎底另外一個係描述nurse,就應該冇問題。
So 咁樣係咪等於fail佐了

引用:回覆+Himchumama+的帖子 前面家長分享過數

原帖由 fixedstar99 於 16-10-31 發表

前面家長分享過數學題,小朋友從未見過同類題目,我問返佢個答案,應該係答錯佐。 ...
唔好灰心,其實入面考咗好多題目,有錯唔出奇呀。

hosinai2012 發表於 16-10-30 21:55
愈講愈多,真係聽到驚驚地

其實真係唔使咁緊張,TSL 2nd in 一系列嘅考核,無非係從衆多小朋友中分辨出特別醒目或有天份的人,不可能他們收的準小一新生,都會識答所有2nd in 嘅問題。無論係名直私或神校,係小一時,他們約一半學生的能力都是普通的,只是質素相對比津校平均啲、高啲。

好多謝鼓勵!

唔知係咪中、英、數都係用IPAD回答,可以睇到自己既得分?阿仔返來講晒中文幾多分、英文數學又幾多分~~~

你哋啲小朋友講得好清楚考乜呀,好叻,聽完先知真係考得好深。不過其實我都無預入到SECOND IN,而家當玩多次,不敢存希望了!
好似之後公布有幾百個家長可以去家長分享會,但學位只得150個,即係有得去家長會都不代表會收的?

好多謝大家無私既分享,十分有用! 祝各位都考到理想學校~

NY111 發表於 16-10-31 14:43
你哋啲小朋友講得好清楚考乜呀,好叻,聽完先知真係考得好深。不過其實我都無預入到SECOND IN,而家當玩多次 ...

對, 不一定收, 但校長同仔傾時大概口風都幾準

wongkitty 發表於 16-10-31 15:10
對, 不一定收, 但校長同仔傾時大概口風都幾準

第三輪仲要見細路嗎?我以爲淨係見家長

牛仔小怡 發表於 16-10-31 15:14
第三輪仲要見細路嗎?我以爲淨係見家長

Sorry 我指見家長

wongkitty 發表於 16-10-31 15:15
Sorry 我指見家長

收到,謝謝

回覆 wongkitty 的帖子

可否舉些例子?有機會再見?你小朋友2次面試都好好?thanks

serinac 發表於 16-10-31 13:09
其實真係唔使咁緊張,TSL 2nd in 一系列嘅考核,無非係從衆多小朋友中分辨出特別醒目或有天份的人,不可能 ...
小兒舊年WAITING.....感恩到8月收到CALL.記得上年2ND IN時我問仔考咩, 佢冇講得好詳細(應該係所有考學術都冇講), 佢只係話玩分組GAME好興奮, 因為佢地組羸左(但佢話佢自己完成唔到)

之後好錯愕入埋PARENT SHARING, 見校長同傾計. 校長分享左小兒表現, 佢話英文OK, 但中文差........我當然解釋啦下刪一千字
之後校長話老師寫左小兒CHEERFUL同HELPFUL; HELPFUL就係因為佢玩GROUP GAME既時候(但冇話佢點HELPFUL....可能校長講左但我聽唔清楚). 校長話比較少老師評語會在GROUP GAME評HELPFUL.

今年到阿仔返屋企唱保良校歌, 就明白CHEERFUL同HELPFUL(AMIABLE)應該就係加分原因
我認為校歌內容就提示了佢地收的學生(只係我認為咋)....學術固然看重, 其他細微事情亦重要.

hppa    發表於 16-11-8 15:28

小朋友在這種競爭環境下,還能helpful and cheerful! 證明您們教得好...好重要的attributes! 難得老師發現並記下來...不知道是否有其他暗語?聖誕快樂、做定校服、不用擔心、审慎乐观、不用到處留位?!?!

LODAVID  一D暗語都冇(因為我冇問), 之後係WAITING ONLY.....可能答錯好多條學術題.   發表於 16-10-31 16:49

LODAVID 發表於 16-10-31 16:02
小兒舊年WAITING.....感恩到8月收到CALL.記得上年2ND IN時我問仔考咩, 佢冇講得好詳細(應該係所有考學術都 ...

咁即係就算去到家長分享都未必立即有offer? 等到8月人都顛

LODAVID  另TAKE IT EASY, 總會有書讀. 阿仔上年每次問我面試結果, 我真係咁同佢講.  發表於 16-10-31 17:09
LODAVID  我係相信考小學真係配對遊戲........所以我冇強求. 其實7,8月先係戲玉....因為音樂椅會轉.
另TAKE IT EASY,   發表於 16-10-31 17:07

我個仔都有考陳守仁,第一圈就比人叮走左。

hosinai2012 發表於 16-10-31 16:39
咁即係就算去到家長分享都未必立即有offer? 等到8月人都顛

400 個有 3rd round,  165 offer, 其他 waiting .

LamLam08 發表於 16-11-1 07:40
400 個有 3rd round,  165 offer, 其他 waiting .

舊年係只有150 offer!

請問2nd round有幾多人? 有說600, 有說800

hosinai2012 發表於 16-11-1 09:41
請問2nd round有幾多人? 有說600, 有說800

我都想知:dadday:。官方video 話600⋯ 起邊睇到係800?
‹ 上一主題|下一主題