用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2nd in 內容
樓主: jj0101
go

陳守仁2nd in 內容   [複製鏈接]

引用:Quote:Himchumama+發表於+16-10-30+09:56+

原帖由 sandypink 於 16-10-30 發表
放鬆d啦,唔會因為錯左一題而決定收唔收架嘛,同埋就算啱同錯都過去左,,
...
多謝你

hosinai2012 發表於 16-10-30 13:43
仔話大家輪流看字,用英文形容比小朋友估,或估其他人的字,他拿的是"nurse"和"zebra",他講完有人估到, ...

多年前同校長面談,他坦然說第二次面試題目,對一個五六歲的小朋友來說,真是不簡單!

今年到亞二考,題目真是一年比一年深!小朋友已盡力了,無論結果如何,我們都會同小朋友講他們經很叻!大家加油!給小朋友多些正面的鼓勵吧!

hppa    發表於 16-11-8 15:29

引用:Quote:Himchumama+發表於+16-10-30+09:56+

原帖由 hosinai2012 於 16-10-30 發表
我仔都話係白色,佢話無綠色㨂喎
Thanks

hosuper 發表於 16-10-30 14:39
多年前同校長面談,他坦然說第二次面試題目,對一個五六歲的小朋友來說,真是不簡單!

今年到亞二考,題 ...

今年可能多人考,入得2面的都好叻,要再揀人真係可能要出深d的題目,我仔數理弱,我估要過關不易,但今次考的野中英數畫畫社交運動都考埋,真係好全面客觀

見到大家考既嘢再問返小朋友,補充係有畫畫關於family, 故事有中文英文,英文故事係Magical paper, 估工作我小朋友要演說fire fighter。
Tomorrow is better

Himchumama 發表於 16-10-30 09:52
全組人都冇?應該個個小朋友都有。係咪跌咗咋?
全組人都冇磁石貼,關於鞋個題我仔也說是白色波鞋。

Elona 發表於 16-10-30 15:20
見到大家考既嘢再問返小朋友,補充係有畫畫關於family, 故事有中文英文,英文故事係Magical paper, 估工作 ...

我小朋友都是fireman and panda

更正:白色鞋綠色紋

呀仔話有用英文問迷語: there is a riddle , something with no mouth , cannot move .... 囝話自己識答,it's a tree

愈講愈多,真係聽到驚驚地

回覆:hosinai2012 的帖子

對一個K3小孩來說,真是幾難!

hppa    發表於 16-11-8 15:30

爬過舊文3rd in, 校長是否會給一些hints 小朋友是正取或waiting呢 ?萬一校長問到其他幾間的status, 點答好?謝謝大家

ritachan2012 發表於 16-10-31 08:29
爬過舊文3rd in, 校長是否會給一些hints 小朋友是正取或waiting呢 ?萬一校長問到其他幾間的status, 點答好? ...

係,上年我照答, 收左呀女

ritachan2012 發表於 16-10-31 08:29
爬過舊文3rd in, 校長是否會給一些hints 小朋友是正取或waiting呢 ?萬一校長問到其他幾間的status, 點答好? ...

其實從conversation中你會感覺到個結果係唔係positive。至於問其他offers,我阿大個時冇問過呢樣嘢喎

回覆 hosuper 的帖子

請問校長有冇話做錯幾題都有機會收呀?小朋友至少1數1英1中錯仲有冇機會? 但講故事果part,佢話佢講完老師即刻“哇!”並拍手掌。
riddle果part,佢係佢果組第一個玩,一開始唔知點玩,直接講佐個謎底出來,後尾老師俾多次機會佢,唔知係咪都扣曬分?

hppa  no need everything correct to get an offer  發表於 16-11-8 15:31

引用:回覆+hosuper+的帖子 請問校長有冇話做錯

原帖由 fixedstar99 於 16-10-31 發表

請問校長有冇話做錯幾題都有機會收呀?小朋友至少1數1英1中錯仲有冇機會? 但講故事果 ...
我小朋友都話,老師有講指示點玩的。但同組都有兩個考生,唔識玩直接講咗謎底出來。

fixedstar99 發表於 16-10-31 09:15

請問校長有冇話做錯幾題都有機會收呀?小朋友至少1數1英1中錯仲有冇機會? 但講故事果 ...

校長鍾意人睇書多。

我覺得呢part係考小朋友英文oral表達能力,如果你小朋友講到謎面出來,都應該冇問題。

不過你點知佢有答錯?小朋友話返比你知佢唔識?

my girl's riddle is swimming pool...she first said "you can swim"...then some kids say ocean, river...and she further said "there is no fish"... then other kids guess it right...but i think her english is a bit broken... dont know if it is enough to pass. does TSL expect full sentence with some elaboration? for maths, i think one question is similar to the one tested a few years ago (one side has 2 blocks, another has 6..how to move so that they are equal)..so thank you for  previous parents for sharing.
‹ 上一主題|下一主題