用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 晴報: 面試唔出聲 港媽嬲爆摑女
樓主: Danrice
go

晴報: 面試唔出聲 港媽嬲爆摑女   [複製鏈接]

剛剛睇到呢篇新聞(唔好意思過左咁耐又提返), 初初仲以為d傳媒嘩眾取寵.....次次睇呢d新聞都好心痛。

但我看到大家美好的一面 有很多很正面的留言, 正常、正確的父母大有大在。幸好身邊感覺唔到朋友間有怪獸家長, 可係我好彩。

都識有人兒時被評為發展遲緩, 現在外國取Dr. Degree 而且好高大有型靚仔。又有同學兒時被標籤成績差但找到興趣, 現在生活很好很風光。又有成績好做左專業人士但得左抑鬱。

兒童心理最重要, 很多長大後易抑鬱或人格障礙係兒時導致。

fusuyuan 發表於 16-10-28 22:43
我喺BK/EK一直冇改頭像,就係想每次上親嚟見到佢都可以提醒自己勿忘初衷,最希望喺佢人生一直可以keep住呢 ...

個個父母當bb剛出世也只求他健健康康,快高長大,但慢慢就忘了,只記得他的學業成績;現在回想自己給囝仔選了國際學校那條路也是正確的,考小一的遊戲真的對家長和小朋友也太大壓力!

Soming 發表於 17-1-15 09:36
剛剛睇到呢篇新聞(唔好意思過左咁耐又提返), 初初仲以為d傳媒嘩眾取寵.....次次睇呢d新聞都好心痛。

但我 ...

可惜大部分家長都不是這樣想,仍然迷信起跑線

little_kid 發表於 16-10-28 12:12
應該係已經去到見家長個round,  家長先見到自己既小朋友唔答老師問題。 雖然唔認同做法,但好明白家長都好 ...

緊張同著緊差不多!希望呢位媽媽可以放鬆!小學也只是子女其中一個階段!咁重有中學,大學,就業,婚姻...唔通每次也用摑掌以示関心?
‹ 上一主題|下一主題