用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何伴讀英文圖書呢?
樓主: swarovski2011
go

如何伴讀英文圖書呢? [複製鏈接]

Elenalan 發表於 16-10-28 11:49
3歲起睇ORT Level 1-2, 中文書睇青田d書仔, 捉佢手指字逐隻字讀, 到3歲半左右, 佢已主動自己讀, 唔識先問我。即使佢自己讀俾我聽, 我依然會陪住佢, 聽佢讀, 聽佢講故事(中文用廣東話口語)。
小兒還有三個月就四歲,英文口語不錯,自小和他看書說故事,他對讀書(聽故事)也非常有興趣,現在計劃教他自己看書。
你說和孩子一起看完 ORT stage 1-2, 他就自己識看書,甚至不到一年已可自己看 stage 5, 6,想請教一下,伴讀 stage 1-2 時有什麼技巧或方法,可以令他認字,理解整句句子呢?你孩子有沒phonics的底子呀?

謝謝!

Elenalan 發表於 16-10-28 16:12
入門系列, 我推介First Little Readers (Sets A, B, C, 每set 25本薄書仔), 每版一句, 但有少少故事性串連, ...

Really thanks for your information!

山貓姐 發表於 16-10-28 20:06
小兒還有三個月就四歲,英文口語不錯,自小和他看書說故事,他對讀書(聽故事)也非常有興趣,現在計劃教他 ...
其實冇咩技巧,都係捉佢手指逐隻字讀,會用廣東話解釋意思,但每次會特別指d sight words俾佢讀,如I, you, he, she , it, they, we…, verb-to-be, verb-to-do, verb-to-have, etc., 呢d sight words 會特別重複講等佢易記。同時我自己有教佢Phonics, 我用Oxford Phonics World, 暫時只用到level 2, 教佢26字母sounds和short vowels, 但平時伴讀遇到佢唔識vocab會示範blending教佢拼,簡單嘅字會俾佢自己拼音,我覺得學緊phonics再從平時閱讀教佢拼音,佢認字會快左好多。仲有,佢鍾意同一本書睇2-3次,第1次佢未必識讀哂,但重複讀第2,3次佢記憶深左,可以自己讀哂,會信心大增。

回覆 Elenalan 的帖子

謝謝,明白了!進度真的很快,我估幼稚園未畢業已經可以讀 chapter book 了!

swarovski2011 發表於 16-10-28 12:03
是k1呀,不嬲都有伴讀,但最近發覺佢只對某些書有興趣,我覺得佢對ORT的書就不感興趣,可能d圖唔吸引掛, ...
真係唔係個個小朋友都鍾意ORT,我仔細個都係,連PEPPA PIG都唔睇,直到現在5歲先開始鍾意睇ORT,但始終鍾意睇非故事類書~

如果唔鍾意ORT,可以由佢有興趣的主題入手,例如佢鍾意車就同佢睇講車的英文書等等,慢慢佢會擴大書種~

cindyyip21 發表於 16-10-29 09:26
真係唔係個個小朋友都鍾意ORT,我仔細個都係,連PEPPA PIG都唔睇,直到現在5歲先開始鍾意睇ORT,但始終鍾意 ...

好的,明白

回覆樓主:

以上嘅回覆都係可以幫助閱讀,我加多一點,除了伴讀,在職媽媽真係冇咁多時間,有時候都會靠點讀筆,起碼小朋友會有興趣每頁點來睇。。。推介淘寶ORT嘅書及小達人點讀筆,小朋友而家5歲,好喜歡睇,發音native一定好過我,我嘅英文始終腔音唔靚,我喺淘寶買咗ORT stage1-9

s.andp 發表於 16-11-8 02:30
堅持天天讀便可以
女兒K2,但她的sight words十分豐富,已能看懂及讀出英文習作題目及小一的閱讀理解
我們 ...

請問哪裡找到各幼稚園英文課本/故事書?

s.andp 發表於 16-11-8 20:27
二手市場

有沒哪間比較好的值得推薦?

s.andp 發表於 16-11-9 06:54
不是考慮幼稚園,重點是書,多看就好。
Oxford share reading
Cambridge

多謝分享 會借圖書館的書嗎

s.andp 發表於 16-11-9 07:54
沒有,因為天天看,又會重看,而且可以一系列看,都是買二手

多謝分享 我目前就是一手自家書重複看 加圖書館借書泛讀

SABYH 發表於 16-11-8 22:01
有沒哪間比較好的值得推薦?

Oxford Reading Tree,
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Reading Collection (3rd level),
Ladybird Read It Yourself,
Ladybird Key Words, ...

都好o岩幼稚園階段。

入門系列 (由單字過渡去句子, 適合2-3yrs+), 我自己特別鍾意First Little Readers (3個level, 每level有25小本), 好過ORT level 1-3, 比ORT入門更加有系統, 展示句子結構, preposition用法, etc.

ORT有stories series 又有phonics series, phonics果d故事性弱d, 阿女麻麻地鐘意。

Elenalan 發表於 16-11-9 10:20
Oxford Reading Tree,
Usborne My First Library (1st level) / My Reading Library (2nd level) / My Re ...

多謝分享 first little readers 是哪個出版社?

SABYH 發表於 16-11-9 11:24
多謝分享 first little readers 是哪個出版社?
出版社係Scholastic。
呢度可以睇到內頁:
https://world.taobao.com/item/531359303146.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4002-2690526618.9.t1afDU

‹ 上一主題|下一主題