用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學學位分配辦法一問
go

中學學位分配辦法一問

我仲未搞清楚遊戲玩法... 唔知我有冇理解錯...
例如: 學生A成績較好, 學生B成績稍遜, 但二人都被劃分在同一派位組別內. 咁係咪就靠電腦隨機編號去決定二人選校的先後次序, 不用再理成績排名?

ioi 發表於 16-10-27 14:19
例如: 學生A成績較好, 學生B成績稍遜, 但二人都被劃分在同一 ...
可以咁理解的 (係大抽獎時 )

ioi  明白. 謝謝!  發表於 16-10-27 14:32

甲、乙部喺,但自行唔喺。

ioi  明白. 謝謝!  發表於 16-10-27 14:32

ioi 發表於 16-10-27 14:19
例如: 學生A成績較好, 學生B成績稍遜, 但二人都被劃分在同一 ...

你說的情況係在統一派位嘅甲部和乙部派位時取決於隨機編號,但要留意當乙1分派學位時,會由(第1位揀,第2位揀... ...,第n位揀),走完晒一周((1至n))後,未獲派的學生就會進入乙2,在乙2分派學位時,就會重覆運作(第1位揀,第2位揀... ...,第n位揀),固隨機編號較差的任何一位同學,只要佈署得宜乙1亦可以以第一志願獲派心儀中學,即是說(((隨機編號)))與(((獲派第一志願)))在某佈署情況下可以係無直接關係.