用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?
go

如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?   [複製鏈接]

新手媽媽,想請教:見CKY學費唔平,如一心想小朋友讀IB,係咪去英基由幼稚園讀起,易入d又無咁大壓力呢?

hppa  英基 much more expensive  發表於 16-10-26 14:28
   12    0    1    1

ASBB2012 發表於 16-10-26 13:53
新手媽媽,想請教:見CKY學費唔平,如一心想小朋友讀IB,係咪去英基由幼稚園讀起,易入d又無咁大壓力呢?
...
你要諗清楚, 你想由幾時開始讀IB?

CKY只有高中最後兩年係行IB, 之前10年其實只係行仿IB學制, 唔係真正既IB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

除非買債卷,英基唔會易入D

MrBeast  My thought also  發表於 16-10-26 14:48

esf 也有很多間是最後兩年才有Ib.
想食中文就cky好啲.

esf 就帶ib成績更有保證

esf 比cky有早一年報名。
而且不是個個有得面試。
所以可以先報esf, 佢收先算。

我大女零八年報名等左三年都未有得面試。最後去咗啟思小學。 因為啟思小學有pyp

cecilia.wilson 發表於 16-10-26 14:25
esf 比cky有早一年報名。
而且不是個個有得面試。
所以可以先報esf, 佢收先算。

嘩,排咁耐...我上個月先知要報,唉有排等。

cecilia.wilson 發表於 16-10-26 14:23
esf 也有很多間是最後兩年才有Ib.
想食中文就cky好啲.
ESF同CKY唔同, ESF係真正走國際學校模式, 基本上K2就直上ESF既Year 1.

CKY係預咗學生讀完K3先上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你想佢科中文點先?

ESF 中文同Cky爭成個太平洋。(唔計讀咗幾年local school 先至轉ESF果啲小朋友)

siden 發表於 16-10-26 18:11
你想佢科中文點先?

ESF 中文同Cky爭成個太平洋。(唔計讀咗幾年local school 先至轉ESF果啲小朋友)
Eat    真的是中文唔夠?如果耀中的中文和esf 比呢?
謝謝!

Esf is more expensive than CKY in primary school. There is no more government subsidies. Esf is 101,000 per year for P1 and more as you study higher level.i just applied esf primary for my son and it's $2000 application fee with no guarantee interview. 500k nomination rights is only for guarantee interview but not a place. Also kindergarten is not guarantee to primary although you do get priority.

Lizakc 發表於 16-10-26 18:38
Esf is more expensive than CKY in primary school. There is no more government subsidies. Esf is 101, ...

ESF 最緊要有得in,如果小朋友英文能力及社交能力都強,但連in都冇...想入去讀都係得過想字。
雖然有得in 唔代表一定收,但連in嘅機會都冇,講乜都冇用...

All ESF runs By IB program, from kg up to secondary school

如果讀IB,中文不需要很好。ESF更適合

回覆:如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?

我會選擇英基,如果幼稚園上的,大部份到會收返讀小學喎,好似都有90%!

另外英基好似申請了會係waiting list等一年有位先call去in. 過左一年要重新申請。

我不是用家,或者國際學校版問會清楚D。

感覺上CKY 好似有school spirit 多D,可能對學校歸屬感多D

...

esf學費貴過cky,如從k1讀,係好易入esf小學,如未讀esf kg就好難入

deco99 發表於 16-10-26 23:39
esf學費貴過cky,如從k1讀,係好易入esf小學,如未讀esf kg就好難入

其實讀得cky既,係咪concern個錢?

b3410 發表於 16-10-26 21:42
如果讀IB,中文不需要很好。ESF更適合

IB所有語文分初學,第二語言和母語三個級別,母語 High level 對手是國內學生,水平高。朋友孩子CKY畢業,他說當年學校要求學生中英文都要考母語级別,最近見CKY公布成績又不是100% bilingual diploma, 可能政策改了。視手樓主考慮中文要求 (英基小學中文是一個subject, CKY 好似中英並用),student mix (ESF 70% non local, CKY 70% local), 兩間都難入,申請咗先算

如果想自小開始讀IB (由PYP至IBDP), 應該要考慮呢幾間:

啟思
VSA
英基愉景灣智新書院
英基沙田啟新書院
加拿大國際學校
西貢香港學堂

hkpapa852 發表於 16-10-27 09:42
如果想自小開始讀IB (由PYP至IBDP), 應該要考慮呢幾間:

啟思

補充: 啟思最後分DSE and IB, 而IB名額有上限

hkpapa852    發表於 16-10-27 09:46
‹ 上一主題|下一主題