用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣發掘孩子的興趣?
go

怎樣發掘孩子的興趣? [複製鏈接]

真的無從入手

4    0    0    1

回覆:怎樣發掘孩子的興趣?

幾歲?先問有夢想,如冇, 玩多D ,不限制,樣樣試吓,因不會自動送上門,主動去發掘,未找到前不要放棄。

醒目開學勳章 貢獻勳章

多接觸唔同事物,我每年暑假都會報响社區中心報唔同嘅興趣班,叫做體驗一下,有興趣就繼續學 (所以我d仔嘅暑假好忙!)
如果小朋友自己開口話想學嘅嘢,仲要兩三個月內講咗好幾次,經常都中

恐龍家

引用:幾歲?先問有夢想,如冇,+玩多D+,不限制,

原帖由 brother4 於 16-10-26 發表
幾歲?先問有夢想,如冇, 玩多D ,不限制,樣樣試吓,因不會自動送上門,主動去發掘,未找到前不要放 ...

小曳人 發表於 16-10-26 11:33
多接觸唔同事物,我每年暑假都會報响社區中心報唔同嘅興趣班,叫做體驗一下,有興趣就繼續學 (所以我d仔嘅 ...
阿細話想學golf, 講咗幾年了, 點俾佢學

暑假同佢報騎馬仔, 騎咗4堂鬼咁開心, 同佢報日常班, 成3000個waiting list, 成日問我, 媽咪, 排隊排到我未。佢D興趣真係相當麻煩。

回覆樓主:

回覆:怎樣發掘孩子的興趣?

唔想平日試啲興趣班,做完功課無乜時間, 星期六日又想同佢出去, 真係要等暑假先有機會試~

mypineapple 發表於 16-10-26 16:27
唔想平日試啲興趣班,做完功課無乜時間, 星期六日又想同佢出去, 真係要等暑假先有機會試~

...
所以應該喺幼稚園時乜都學。D人話谷,其實喺試,trial&error,試到啱為止。幼稚園時喺最得閑做呢d野。

最怕好似我個三分鐘熱度,一要練習考試就話唔想再學

tsangnamnam    發表於 16-10-26 21:37

醒目開學勳章 王國長老

其實興趣真係要試過至發掘到,玩過睇下小朋友有冇天份有冇興趣玩落去,要練習果D總有平台期,小學都還算,去到中學,就真係睇小朋友意願,當然老師同學都有好大影響力。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-10-26+11:33+多接

原帖由 little_yolky 於 16-10-26 發表

暑假同佢報騎馬仔, 騎咗4堂鬼咁開心, 同佢報日常班, 成30 ...
我女K3開始學golf毎1-2星期跟教練在driving range 學1小時,學左一段時間再上滘西洲4小時嘅班試下落場打,P2開始跟我們返大陸落場打,caddie話打得好過daddy mammy

Twins 媽咪

興趣真的要試過才知道。以前父母未我鋪排不少課後活動,讓我以為自己很喜歡學鋼琴和籃球,但後來長大才發現自己喜歡學語言和體操(那時已經中三,太遲了)。

IloveJJ 發表於 16-10-26 23:51
我仔都係架,一要練就唔想學。唯有我留意邊啲佢做到,邊啲無天分就唔好嘥時間。
...
堅持還是順其自然,有時真是很芧偱。

little_yolky 發表於 16-10-26 12:36

暑假同佢報騎馬仔, 騎咗4堂鬼咁開心, 同佢報日常班, 成30 ...

雖然麻煩,但總算有得學。
我仔想學保齡球、做實驗(好似我地中學做實驗咁),呢啲全冇適齡嘅教學可上

回覆:IloveJJ 的帖子

你呢個方法唔錯喎, 必學, 有能力學

除左積極嘗試外,家長對孩子日常的觀察都好緊要。

我女4嵗時不時用樹枝嚮地下畫畫,所以後來就一直比佢學畫畫至今。

佢沒什麽音樂天賦,以前三番四次問佢學吾學琴,佢都say no,甘就吾學咯。點知舊年開始忽然間提出要學琴,甘好啦,就比你試下。

引用:除左積極嘗試外,家長對孩子日常的觀察都好

原帖由 Ahbee02 於 16-10-27 發表
除左積極嘗試外,家長對孩子日常的觀察都好緊要。

我女4嵗時不時用樹枝嚮地下畫畫,所以後來就一直比佢學 ...
我仔都鍾意畫畫, 安排咗學校興趣班, 想報出面小班教果啲, 但無時間

‹ 上一主題|下一主題