用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 PTA條數?????
go

PTA條數????? [複製鏈接]

我唔識睇PTA條數,點解「學藝班收入」$1,481,155.00, 但「學藝班支出」$1,249,745.70, 係唔係PTA攪學藝班係賺錢???? 請教教我睇呢條數, Thanks
   0    0    0    0

回覆樓主:

如樓主是該校家長,請直接向該PTA 提出查詢。

huba 發表於 16-10-26 07:20
如樓主是該校家長,請直接向該PTA 提出查詢。

因返工無時間返學校問,所以問下有無人識睇呢d財務報告!

ceciwong2008 發表於 16-10-26 09:05
因返工無時間返學校問,所以問下有無人識睇呢d財務報告!
其實份財務報告都好清楚列出起碼兩個年度既學藝班已有盈餘, 且數額接近。如真係關心, 建議PTA家長大會時可以出席並提出問題及盈餘的預計用途。其實, PTA財務一般都會一名家長代表, 一名老師代表, 所以出席唔到PTA大會, 你可以嘗試電聯校方代表查詢。

little_yolky 發表於 16-10-26 09:44
其實份財務報告都好清楚列出起碼兩個年度既學藝班已有盈餘, 且數額接近。如真係關心, 建議PTA家長大會時可 ...

即係學校用「學藝班」黎賺錢????

ceciwong2008 發表於 16-10-26 10:22
即係學校用「學藝班」黎賺錢????
唔可以咁講, 因為學校係唔可以用PTA啲錢, 你都見到學藝班條數係同一般用途條數分開的。所以, 你最好問返負責財務相關餘額計劃如何用。

little_yolky 發表於 16-10-26 10:29
唔可以咁講, 因為學校係唔可以用PTA啲錢, 你都見到學藝班條數係同一般用途條數分開的。所以, 你最好問返負 ...

我想攪清楚係唔係學校可以利用「學藝班」去賺錢??

ceciwong2008 發表於 16-10-26 10:32
我想攪清楚係唔係學校可以利用「學藝班」去賺錢??
所以要直接問PTA, 唔好估估下。每間學校PTA有唔同政策, 只可以問佢哋。

little_yolky 發表於 16-10-26 10:46
所以要直接問PTA, 唔好估估下。每間學校PTA有唔同政策, 只可以問佢哋。

其實係想攪清楚PTA究竟係唔係可以藉著攪「學藝班」黎賺錢,因所有家長都不知道原來「學藝班」所交的學費由PTA從中取利,雖然PTA應該將所得的利潤用在會務內,但好多家跟我一樣看不明財務表內容,對內容一知半解。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我理解,PTA搞嘅活動唔係at cost 收錢嘅,一定係收得多過支出,因為可能有用具要買,導師飲嗰支水都可能要PTA出

呢條數,差額係15%,唔多喇...
我聽過我地學校某班每堂加$50,價錢一d都唔平過外面,但佢地學會又會用返嚟做會員福利....

有時唔計得咁清楚,唔鍾意就唔好參加佢地嘅活動
恐龍家

從來PTA搞嘅活動都唔係只准按成本收費, 有盈餘好正常啫.

tantanmama 發表於 16-10-26 12:16
從來PTA搞嘅活動都唔係只准按成本收費, 有盈餘好正常啫.

原來係咁!我就係想知道PTA攪活動收費係唔係會有賺,作為會務之用,一定要自己了解咗先問學校,既然大家都俾到資料我,我就唔洗再問學校啦!Thanks all!

P.S. 唔怪之得「學藝班」收費貴過自己出面學。

ceciwong2008 發表於 16-10-26 12:29
原來係咁!我就係想知道PTA攪活動收費係唔係會有賺,作為會務之用,一定要自己了解咗先問學校,既然大家都 ...
有疑問應該直接問PTA或學校, 家長唔好自己估估下。

little_yolky 發表於 16-10-26 12:33
有疑問應該直接問PTA或學校, 家長唔好自己估估下。

其實問學校之前,都應該了解下現在全港PTA運作是否這樣,從來無估估下,我亦都問過警務署有關問題,但佢都唔係好清楚。

little_yolky  因為間間學校唔一樣,個個PTA有自己policy。  發表於 16-10-26 15:57

ceciwong2008 發表於 16-10-26 15:22
其實問學校之前,都應該了解下現在全港PTA運作是否這樣,從來無估估下,我亦都問過警務署有關問題,但佢都 ...

如果真係要Check,要搵返早幾年嘅數一路check落嚟。盈餘如果一直帶落嚟,理論上筆錢仍是屬於PTA.
但盈餘數目是否合理?是否要留一筆大數目做儲備?用途是什麼?呢點要問返PTA

醒目開學勳章 王國長老

通常預算都會預得比較鬆動,真正支出有出入好正常,好似維修費用、臨時開支未買未用之前唔知會係咩價錢,收入亦都一樣,每年捐款、收費未入袋前唔知最後有幾多,至於支出同收入差額是否過大,或者今年有多盈餘,下年是否可以減少收費,你可以向PTA提出,只要唔係將盈餘作私用,都係用番落學生身上的話,問題就不大,當然差額太大可以質疑佢地做預算嘅質素,但話用嚟賺錢又未必算係,都係補貼學生其他活動啫。

1, 應該系PTA賺錢,唔系學校賺錢。2,學藝班賺錢系好事,唔通你想學藝班蝕錢,由公家數補貼?到時做家長咪仲無奈!
3,學藝班貴過出面仲收到甘多客,應該贊!
4, 學藝班系自願,家長覺得貴咪唔報,由其他家長補貼PTA,唔好嗎?
5, 其實,睇數重點應該睇支出,有無中飽私囊?有無什麽支出貴過人?有無蠱惑?
6,一家學校PTA 有50幾萬盈餘,好難得,我會比like!
7, 過去一年有錢賺,有甘多盈餘,學藝班賺錢,支出唔似有問題;呢盤數,直頭要贊!

simonwan 發表於 16-10-27 02:58
1, 應該系PTA賺錢,唔系學校賺錢。2,學藝班賺錢系好事,唔通你想學藝班蝕錢,由公家數補貼?到時做家長咪 ...
睇返一般用途果項, 都只有萬幾蚊盈餘, 做budget都做得好準確了, 果十幾萬應該係以往剩落嚟, 年年剩D, 加加埋埋就有咁多。唔知一般PTA學藝班有錢剩, 係會點運用呢, 剩返咁多錢, 真係開心。
‹ 上一主題|下一主題