用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中經歷(家長編)
樓主: chesswin
go

升中經歷(家長編)   [複製鏈接]

回覆樓主

睇到想喊....希望你女兒學業有成!

回覆 goodwillhunt 的帖子

謝, 佢而家讀得幾好呀.

個POST做乜突然又浮上面

chesswin 發表於 17-11-10 21:14
回覆 goodwillhunt 的帖子

謝, 佢而家讀得幾好呀.
請問你女兒最終有無轉到校?

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

冇呀, 問左沙田兩間B1學校都話冇位, 於是就算了, 繼續讀.有冇好介紹? 阿女幾科都保持頭幾名

chesswin 發表於 17-11-10 21:53

冇呀, 問左沙田兩間B1學校都話冇位, 於是就算了, 繼續讀.有冇好介紹? 阿女幾 ...

好好呀...恭喜你,真係塞翁失馬,焉知非福
其實如果經濟負擔得嚟,我會覺得留低也不錯,語境好...校風好...讀得好的話,開心之餘又有成功感,有時轉校要重新適應,未必可以考返之前咁叻...可能會後悔也不定,有無問過囡囡意願?

回覆樓主:

家長先要心態好。人生无常,第一是身心健康家庭團结,第二是各方面平衡,睇長遠,備當下。第三才是成績和獨木橋上的競爭。
衹要第一第二堅持不懈,第三偶有偏差未必不是好事,相信上天自有安排。作為家長,情緒分分鈡影響小朋友心態,千祈唔好表現出悲傷悲觀悲情。祝一切順利!

冇呀, 問左沙田兩間B1學校都話冇位, 於是就算了, 繼續讀.有冇好介紹? 阿女幾 ...

st rose?

St. Mary, Queen Elizabeth

樓主好堅強,令我諗起自己升中。

我小學讀一線頭學校,不過老師大多都係老一輩,對學生操行要求好嚴格。我呢 d 活躍好動唔停口嘅學生就被好多老師討厭。成績一向都幾好,班裡考頭 10 名,不過操行就從來未試過 A-,多數上學期 B+,下學期 B。

小五果年遇到個非常嚴格,完全接受唔到唔聽指令、坐唔定嘅班主任。佢第一日就對我好差,基本上係恨之入骨。雖然有中學部,但係果陣未同中學有任何關係,個個都要考上去。因為呈分試考得非常刁鑽,特別多陷阱,我呢類比較粗心大意嘅學生成績就 keep 唔到,呈一到呈三都係全年級 61、62 out of 130,但係科科都一定 8 字頭,甚至 9 字。老師話中學會收返大概 80-83 個小學部,但係唔太肯定,所以考 60-80 嘅人會比較危險。

呈分試家長日,按道理學生應該去一去,了解自己成績,但係我知道我去的話,個班主任一定鬧到我飛起,所以我死都唔去。結果阿媽返黎,嬲到係咁打我,班主任原來話我好唔合作,又唔專心聽書,壞學生一名,操行三次都畀 B-(我冇搗亂架!功課交齊、上堂係有少少唔專心不過好少騷擾到同學 )。個班主任話:你個女唔配讀中學部,讀麗澤/德貞啦!係差 d,不過以佢咁嘅性格,唔會學壞到。我畀機會佢做 Librarian,都係可憐佢咋!

最傷心莫過於成績比我差嘅同學,因為比較「得寵」,班主任同佢講:可以考下顏寶靈,唔掂的話唔緊要,我地有間 Band 1 學校 back up 你,可以寫信推薦你。

攞住 B-操行,基本上成績幾好,入好學校都係冇咩機會。阿媽好驚入唔返,最後 in 左 Maryknoll 同 匯基,幸好兩間都有 Offer。基督教崇真就因為由幼兒園開始入教,個個星期日都返教會,同班老師校長傾計,所以唔洗 in 都有 Offer。但係阿媽阿爸都想我入返中學部,我朋友圈細,能夠繼續同認識多年嘅朋友讀書係件好事。不過阿媽都 call 齊班師奶朋友,係各個學校門口等,我派位唔掂的話,即刻叩門交表。

放榜果日,因為跟學號派,我係第一個出去攞派位紙。我仲好記得班主任個眼神,係充滿討厭同鄙視,好似覺得我唔值得入呢間中學咁。一睇,入返中學部!按理,老師應該安慰/恭喜同學,留低影張相,我就當然冇份,被忽視,我都唔想再見到佢。

中學生涯?班老師冇咁討厭我,到高中班老師對我非常好,好扶持,有時候其他同學都明顯感覺到我有額外待遇。人地話上大學會好掛念小學同中學,我反而最鍾意嘅係大學,對小學班老師心淡。幸好嘅係果個班主任已經退休。每次返去探老師,當年有份教我嘅,都鍾意我。我知道自己已經畀好多人更好運,但係老師咁樣對我,經常架起一副施舍冷飯、嫌棄我嘅模樣,真係好心寒。

1998Ruby1998 發表於 17-11-12 09:14

我小學讀一線頭學校,不過老師大多都係老一輩,對學生操行要求好嚴格。我 ...
好明顯係嗰位老師自己有問題

1998Ruby1998 發表於 17-11-12 09:14

我小學讀一線頭學校,不過老師大多都係老一輩,對學生操行要求好嚴格。我 ...
中學部老師唔會咁架嘛?唔好嚇我

中學部老師冇咁啦,得以前小學係咁麻煩。d 比較難忍「壞」學生嘅中學老師做一兩年就冇做,大部份都好人,賞罰分明,得一個老師係會明顯偏心(因為係佢個社 ),但係班制/級制等選舉都算公平,夠半數支持的話老師好少插手唔畀做,咁耐我都係聽過一單。因為我都係坐唔定唔太聽書嘅人,所以初中老師都唔係特別鍾意我。高中反而多老師鍾意我,身邊同學都話老師偏心,人人冇份得我有。

你既遭遇係香港教育下既見唔少,好失敗。我有睇你d無私分享。有時d學校教到幾好成績都好,都教唔到做人既道理。

1998Ruby1998 發表於 17-11-12 12:43

中學部老師冇咁啦,得以前小學係咁麻煩。d 比較難忍「壞」學生嘅中學老師做一 ...
我想問...中學部D同學係咪好熱烈為個社出力?我見佢哋團隊精神好強,好似做乜都要為咗唔知乜鬼slip?

Merit Slip,通常一張 3 分,最高 5 分,有個社負責老師會一開學問班上面邊個係佢個社,然後畀 5 分 Merit Slip,同埋定期要佢地 Group lunch,食物費用全部入老師數。
其實我都唔明為咩咁為個社出力,贏左輸左都唔會影響到我,我見過個班 Committee 話我地贏左,所以請大家飲檸檬茶。結果?佢地原來買嘅檸檬茶只夠分畀圍內 committee,我地就望住佢地飲。我最唔鍾意陸運會/水運會,成日都要起身叫口號,咩都唔畀做,睇小說都會即刻被沒收,又唔畀同其他社嘅同學傾計,慘過坐監。我大部份朋友都唔係自己個社,基本上我除左叫口號,我係零交流呆坐一日。d 訓導老師見我咁懶,就行埋黎話 Cheer for your house,我好唔耐煩咁答 I don‘t like my house,個老師都唔知點回我。越高 Form,越對社冷淡,通常都係班中一初入黎,覺得呢樣野好新鮮,自己又做啦啦隊,所以特別賣力。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-13 00:22

回覆 IloveJJ 的帖子

好差吖個老師!聞者心寒。
呈一到呈三都 B- 操行,依家的話,更加冇可能搵到好學校。同其他同學分享成績表睇,學業最差、最唔專心、唔交齊功課、記幾個過 果位同學操行都有 B(我小學操行同考試成績掛鈎),個老師話係幫佢搵好學校,然後同我講本來畀 C+我,不過驚連 Band 3 學校都扣唔到,勉強畀個 B-我。下面 comment 果度寫話我需要人管教先可以有進步。寫到咁,一條生路都冇得行!

1998Ruby1998 發表於 17-11-12 17:44
回覆 IloveJJ 的帖子

好差吖個老師!聞者心寒。
你個例子真係好慘, 我大仔同你哩D, 成績仲忽上忽下, 佢地的老師又冇針對佢, 仲好關心, 尤其是P5.6 中英的老師都是十分有料的, 佢地俾左好多鼓勵同支持阿仔.   其實成績個野我覺得是相對, 反而喜愛老師對哩D小朋友的動力很大.

回覆 VV2016 的帖子

感謝你的動人回覆
‹ 上一主題|下一主題