用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 選擇困難
go

選擇困難 [複製鏈接]

小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他申請IS.

問題係除了經濟上的考量外,IS課程要完成K2便轉讀,小兒PN 轉上K1已經轉校一次,本人實在希望他能完成K3幼稚園課程,但如果完成K3才插入IS的Y2,會否很困難?

更重要的是,他現在才4,5歲,如果這刻便為他作一個那麼長遠的決定(轉讀IS, 未來或許出國) ,未知是否對他是最合適。

另外,大家讓子女讀IS,是否都打算讓他/她出國留學?

謝。
   1    0    0    0

回覆 bearonweb 的帖子

不如先想清楚心儀那幾間國際學校,經濟上能負擔嗎? 若可以的話,就看看是否能趕得及申請。

讀國際學校而選擇留港讀大學實在越來越普遍,不用太早擔心。

我有啲朋友仔女因為入唔到國際學校, 先至送仔女出國讀書...
我自己係有打算移民,所以報讀IS.外國教育和成長空間都比香港好...
不過就算唔移民, 將來都會出國留學.因為信唔過香港教育方式...
如果可以係香港入到好既國際學校,當然慳咗好多錢啦,
起碼香港份工收入高過外地又穏定,香港又係稅率地方..
如果佢自己一個去外國讀書,冇我哋睇住真係唔放心, 親戚又唔會幫你教小朋友...

Radiomama 發表於 16-10-25 15:44

不如先想清楚心儀那幾間國際學校,經濟上能負擔嗎? 若可以的話,就看看是否能趕得 ...

其實經濟上負擔到的選擇對我來說並不多。
而剛剛10月尾便截止申請,所以現在正苦惱中。

applebot 發表於 16-10-25 15:52
我有啲朋友仔女因為入唔到國際學校, 先至送仔女出國讀書...
我自己係有打算移民,所以報讀IS.外國教育和成長 ...

謝回覆。
我想我們沒有移民的條件,我和我太太都是土生土長的香港仔/女,未有出國留學的經歷。非常同意你所說,我們對香港教育制度已經沒有信心,所以不希望子女走我們的舊路,如果許可的話希望讓他到外國見識見識。但困惑的原因是小兒仍細,現在為他決定了將來的路未知這刻的決定是否最好。怕日後他希望留港的話,因課程銜接的原因令他少了一項選擇。

回覆樓主:

每個孩子接受的教育模式都唔同。但其實K2己几能夠睇到小朋友喜好。我建議你今年照報lS,另外又用K2余下的時间去观察小朋友。咁就稳陣D。miss了mass intake,入讀l S的机会会更低

ccjm 發表於 16-10-25 18:23
每個孩子接受的教育模式都唔同。但其實K2己几能夠睇到小朋友喜好。我建議你今年照報lS,另外又用K2余下的時 ...

謝謝你的建議。是否如果Y1不入讀,要完成k3才入讀的話,機會是比較微?

Dont know which IS you are going to apply.  I only know ESF.  Yes Y2 is a difficult year as the turnover is low.  

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

考Yr 2 會難好多,Yr 5-6會較容易,因有d外國人會離開,但到時英文程度又係一個問題。

bearonweb 發表於 16-10-25 16:00
謝回覆。
我想我們沒有移民的條件,我和我太太都是土生土長的香港仔/女,未有出國留學的經歷。非常同意你 ...

香港國際學校大部分高中行IB, 可經非聯招入本港大學。學費問題真要計清楚,每年加幅幾乎肯定高過人工升幅。若真未肯定,中學才轉亦是一方法。

bearonweb 發表於 16-10-25 15:54
其實經濟上負擔到的選擇對我來說並不多。
而剛剛10月尾便截止申請,所以現在正苦惱中。
...

看你情況,似乎你只留意ESF; 但這也限制了自己,ESF競爭激烈,你們又過了deadline, 在沒有priority的情況來說,Y2插班機會好微.

你還可以看看Anfield, Kingston, Think, KCIS這些學校,睇吓適合否。

Radiomama 發表於 16-10-25 19:32
看你情況,似乎你只留意ESF; 但這也限制了自己,ESF競爭激烈,你們又過了deadline, 在沒有priority的情況 ...

其實我考慮緊Think

bearonweb 發表於 16-10-25 19:40
其實我考慮緊Think

think似乎难度較低。易插一D

ccjm 發表於 16-10-25 21:03
think似乎难度較低。易插一D

如果英基的啟新呢?

小朋友既適應力比我地想像中強,當然佢地既性格都會影響佢地既adaptability.  我大仔N +  K1 讀一間,K2 轉了重要全日,YEAR 1 又一間,去到YEAR 1 完了再轉了另一間YEAR 2。佢每次轉都SETTLE 得好好,最近呢次開學時佢有提無人同佢玩,兩、三星期之後有自己朋友。CLASS TEACHER 覺得佢SETTLE無問題。SO 唔駛咁擔心,同老師好好溝通,多關心支持。

bearonweb 發表於 16-10-25 21:21
如果英基的啟新呢?

RC 好難入,我都想小朋友入去讀,因為識朋友個仔係RC讀,同佢個傾過計,感覺好Smart好有主見同有組織能力,不過可能係佢個人能力,唔關學校事。

bearonweb 發表於 16-10-25 21:21
如果英基的啟新呢?

我仔就是在英基的啟新就讀;近年所見,錯過了Y1的intake的話,要插班真的不易。最好先在其他國際學校就讀,確保英文水平,然後報考插班,有可能要等到高小甚至中學Y7.

bearonweb 發表於 16-10-25 18:41
謝謝你的建議。是否如果Y1不入讀,要完成k3才入讀的話,機會是比較微?

The schools that you mentioned (ESF, RC, Think, etc) have their own "feeder kindergarten". Applying Year 1 from outside kindergartens is going to be difficult.
If you can make it to meet the deadline for application to any of those schools, just apply and see how it goes.
If you pass all the hurdles and get any offer(s) for Year 1, then you can worry about making the decision.

回覆樓主:

我仔之前也是在A校上N,K1轉了B校,今年又轉c校year1,即本地K3。我经验係心儀的学校学位很少,esf系列亦不易考。英文一般要很流利。如果你有心轉,真係越早越好。因為其實两种学制对英文的要求好不同。所謂英普幼稚園的水平跟is要求己有一定距離。而且校園生活上也要適应。

引用:小兒現讀緊K2,+深知道香港田鴨式教育制度的

原帖由 bearonweb 於 16-10-25 發表
小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他 ...
關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可能較極端,不過越理解兩者教學理念,施教方式,我嘅方向越肯定。所以於我而言不存在選擇,只要經濟許可便行了心裏認為「正確」的路。至於大學,冇詳細諗,太遠,亦冇計過是否夠錢出國。就算兩者只能選其一,我仍然會將錢花在從小讀IS上。個人認為從小個性嘅塑造,遠較張沙紙重要。

每人心裏都有把尺。試下列出兩者利㢢,再睇下你心裏認為邊樣最重要,自然找到答案。

‹ 上一主題|下一主題