用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報名早或遲會否影響錄取結果?
go

報名早或遲會否影響錄取結果? [複製鏈接]

過來人請發表看法
   0    0    0    0

回覆:報名早或遲會否影響錄取結果?

完全無關

我覺得會有小小影響, 因為有D幼稚園會跟入表既時間嚟定interview早D定遲D, 咁就小朋友唔好彩撞正晏覺時間就麻煩D, 會有機會影響表現!

kappapeach 發表於 16-10-25 15:05
我覺得會有小小影響, 因為有D幼稚園會跟入表既時間嚟定interview早D定遲D, 咁就小朋友唔好彩撞正晏覺時間就 ...

有咩關係呢?就算你一早寄,你都唔會知果堆信裏面係第幾個啦!我女咩時間都in過,星期日早上八點幾又試過,平日兩點(午睡時間)又in 過!我會早一日調校佢作息時間,等佢瞓足覺,一樣可以好順利!當然小朋友當日狀態亦好重要,如咁啱身體不適亦有機會影響表現!所以幼稚園interview都好講運氣、眼緣,唔使由報名開始已經緊張定!

回覆樓主:

過來人,原全冇關,主要睇小朋友表現

SC PN排得越頭,中second in 的機會高啲。

回覆 clarachingching 的帖子

我覺得只係影響面試次序取錄應該無影響

99dogdog 發表於 16-10-25 20:18
有咩關係呢?就算你一早寄,你都唔會知果堆信裏面係第幾個啦!我女咩時間都in過,星期日早上八點幾又試過 ...
我的意思係,某D幼稚園IN既時間係會跟交表的時間嚟排! 嚟個係一個FACT!   
而且, 我唔需要知道寄左既信, 我係會排幾第, 嚟個係無需要知道的! 我估你誤會左我既意思!

我試過以前幫呀女排跑馬地果間勁出名既幼稚園, 我LUNCH去交表, 個INTERVIEW時間, 貼紙已經去到下午, 我當時先知原來係咁, 早知早D去排, 因為我女一早訓醒係會精靈D!

而另一間跑馬地果既HAPPY SCHOOL, 我就一早去交表, 排到個早小小既INTERVIEW時間, 對我女嚟講係好事, 因為佢訓醒係會精靈D! !

至於IN既時間對小朋友既影響, 例如要午睡, 嚟個就每個小朋友都唔同, 唔係你試過所有時間就可以話係100%無影響, 咁我都可以同你講, 唔同時間IN對我既小朋友就好有影響!  但當然我都係覺得IN既時候, 其實最終其實做家長都好難控制, 有D小朋友會出奇地IN得好好, 有時又無唔知佢攪咩!  

但作為媽媽, 我當時已經盡力安排到最好為個女, IN既時間就交俾呀女自己努力啦!
所以...通常我都係平常心!!  

只不過, 我見樓主有嚟個TOPIC,  我SHARE下咁解!    :)

我覺得喺面試黎講係冇幫助,因排越前即係越早面試,而我覺得老師喺面試初期比起面試後期黎講收人係會比較手緊。

但在於call waiting黎講,我覺得申請編號前係有好處。我個囡分別有宣道、LH、坑真、民生、KV同SKH calling waiting,而呢幾間學校都係我好早報名,申請編號都喺頭100以內既,所以我覺得call waiting時,當有一堆小朋友表現差不多時,可能有機會係跟申請編號call。

我覺得大部份無影響

但有d跟交表次序interview o既有影響

我曾經數過某d學校o既取錄結果 (我認我無聊 )

發現頭100個申請編號可能收20人,

之後101-200, 收約10人...

之後201-300, 收得幾個....

到最後o個d申請, 可能每100個先收1-2個....

可以參考下

hppa    發表於 16-10-27 16:28

引用:我覺得大部份無影響但有d跟交表次序intervi

penguin8 發表於 16-10-27 13:08
乜吾係全部申請者面試後一齊比較選?
所以我話有D 學校 lor

回覆 BBQporkpork 的帖子

SC PN就係咁。唔排除前面係相關人士。

BBQporkpork 發表於 16-10-27 11:05
我覺得大部份無影響

但有d跟交表次序interview o既有影響
我都有好無聊咁數過,頭五百都收得較少,反而中段同後段係收得多啲喎

引用:Quote:BBQporkpork+發表於+16-10-27+11:05+

suyking 發表於 16-10-25 13:43
過來人請發表看法

有d學校早交表就早in,所以能夠早交表就早d交,唔係第日會諗係咪遲交表遲in所以冇咁著數~

in 左一堆人之後如果學校已經揀夠人,後面嗰d唔知唔會手緊d或者求其d~ 又怕同分唔知會唔會睇番申請編號決定優先次序~

不要自己估去誤導大眾,我小朋友去年見港島區熱門幼稚園,的而且確係最後一位見,因為我係見完之後已經4:50分,我仲見住有其他老師/職員入來準備關那間面試課室的燈。我的確係最後一位,當日是星期六。最後正取生上午班。而且我小朋友係年尾細B。

冇關係的,完全睇面試表現;反而有d學校交表時間決定面試時間.
‹ 上一主題|下一主題