用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女女溫習, 想再做worksheet, 何在PDF擦除文字 ...
go

女女溫習, 想再做worksheet, 何在PDF擦除文字 [複製鏈接]

有一些是PDF版的溫習 worksheet, 想在PDF上擦除答案, 再比女女做, 請問可以怎樣做, 謝謝.
   112    0    0    0

重做worksheet是個非常精明的考試預備方法. 以下是我用了多年製作無答案worksheet的方法, 供你參考:

預備

1. 先下載一個名叫 Irfanview 的免費圖像軟體 (Google search irfanview download) 並進行安裝
2. 再下載Irfanview 的plugin (Google search irfanview plugin download) 並進行安裝, 以讓你的irfanview 能閱讀PDF檔

開始
3. 用irfanview開啟你worksheet的PDF檔案
4. 用滑鼠在白色地方拉一個小方格(按著滑鼠在螢幕左上小幅度拉至右下再放手), 按Ctrl-C 去複製該白色空格
5. 在想覆蓋的答案, 由左上拉至右下, 用滑鼠拉出一個小方格完全覆蓋該答案, 按Ctrl-V 把白色空格貼上, 以覆蓋答案
6. 重覆步驟5直至該worksheet 的答案完全被覆蓋為止
7. 儲存及印出該頁乾淨的worksheet, 完成

以上的步驟, 看來複雜, 但熟練操作起來, 是可以每分鐘處理完一張或以上工作紙的擦答案及印出worksheet過程, 而且製成品會很乾淨. 可以試試.

王家爸爸  我用pdf-xchange做,方法類似。  發表於 16-10-26 09:30
YmOra  好好的分享.  發表於 16-10-25 17:37

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 palmchristy 的帖子

可否一次做多張, 還是每次只可save 一張? Thanks a lot.

你的PDF 檔案有多少頁紙, 你打開檔案後就可以做多少頁紙. 但緊記隨做隨儲存, 否則一時大意按了Esc 鍵, 你的努力就會化為污有.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我女會自己copy/print張worksheet出嚟, 然後hide左D答案, 再copy/print一次

sukifong311 發表於 16-10-25 17:19
原來我既方法好原始,print 出黎圖左再print

用"記事貼"就不用塗啦!

先scsan 入電腦,  然後用 photoshop / 小畫家 delete answer, 再 print 返出來 = 新一樣

yamyau 發表於 16-10-26 09:28
先scsan 入電腦,  然後用 photoshop / 小畫家 delete answer, 再 print 返出來 = 新一樣
呢個方法太專業啦,好花時間。

王家爸爸 發表於 16-10-26 09:31
呢個方法太專業啦,好花時間。
唔係呀! 好方便, 我10年前都係禁整比呀女溫書, 現在呀女上左中學自己整。 我現在幫緊細仔整。

我通常開學前, 將D作業未做前, 先scan左先, 到時唔使改, 直接print出來溫習。

回覆 yamyau 的帖子

小畫家是否每次只可改一張

bestwish 發表於 16-10-26 10:49
唔係呀! 好方便, 我10年前都係禁整比呀女溫書, 現在呀女上左中學自己整。 我現在幫緊細仔整。

我通常開學 ...

Same

wonber 發表於 16-10-25 10:08
回覆 palmchristy 的帖子

可否一次做多張, 還是每次只可save 一張? Thanks a lot.

公司影印机 一攝十几張WS 存一附檔过
作業要續页scan

palmchristy 發表於 16-10-25 10:03
重做worksheet是個非常精明的考試預備方法. 以下是我用了多年製作無答案worksheet的方法, 供你參考:

預備

嘩 你好專業呀

TwinWong 發表於 16-10-26 17:59
嘩 你好專業呀

其實大家都做緊類似的事, 幫小朋友溫熟返學校範圍去考好個試, 所以一定要搵個又快又靚的方法.

醒目開學勳章

在做之前scan定先

palmchristy 發表於 16-10-26 18:06
其實大家都做緊類似的事, 幫小朋友溫熟返學校範圍去考好個試, 所以一定要搵個又快又靚的方法. ...

Dear all, Thanks a lot

yamyau 發表於 16-10-26 09:28

我之前都是用小畫家, 但有時多幾份就覺得好煩 …scan with answers (1file)  ,跟住clear 後又再存多個file , 中英數常上下學期 ……… 眼都花 。
最後直接貼紙仔遮答案,直接做上去

王家爸爸  最簡單既方法    發表於 16-12-14 09:24
Lilypie Baby Ticker

我以前公司電腦有一個軟件可以將pdf變成word file,然後便可以delete不要的部份,可惜現在仍未找到呢個軟件名稱
‹ 上一主題|下一主題