用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昇小後如何增加閱讀時間
go

昇小後如何增加閱讀時間   [複製鏈接]

全日制小學,校車,做功課,温習,早睡。

感覺每天閱讀時驟減,甚至沒有。

大家有同感不? 如何見縫插針增加閱讀時間?
   14    0    0    0

只要佢喜愛書,自然搵到啲窿窿罅罅嘅時間黎睇,家長投其所好負責提供,確保附近除手已可拿到。

醒目開學勳章

校車回學校之後,上課前
小息時間、午飯時間
臨睡前

tutik 發表於 16-10-25 09:47
只要佢喜愛書,自然搵到啲窿窿罅罅嘅時間黎睇,家長投其所好負責提供,確保附近除手已可拿到。
...

佢想睇,但時間上唔容許。可能在學校佢自己有抽時間睇,但唔多。

醒目開學勳章

小兒升上二年班功課默多咗同深咗, 他又愛上玩LEGO, 看書時間少咗好多.

他腄前常常說的話是:"媽咪, 你今日未同我睇書." 或" 媽咪,可以同我一齊書先瞓嗎?"

kerkermui 發表於 16-10-25 09:48
校車回學校之後,上課前
小息時間、午飯時間
臨睡前

一般小學幾點訓?當九點。。。 所以時間係少。

相信佢學校有自己抽時間睇,但係時間唔多。校車睇又怕壞眼。

周未都有去圖書館書店,但跟幼稚園期間天天去書店打書釘不可比。

你地一般點安排?

retriever 發表於 16-10-25 10:02
一般小學幾點訓?當九點。。。 所以時間係少。

相信佢學校有自己抽時間睇,但係時間唔多。校車睇又怕壞眼 ...
咁小學生睇書速度又唔可以用幼稚園生比。

我阿女既情況係:佢响學校小息/導修盡做功課, 慳時間返屋企睇。朝早返到學校時可以睇, 小息唔想做功課時又可以睇, 痾大大時又睇(呢樣成日俾我鬧), 刷牙瞓覺前如有少少時間, 佢都會睇, 另外, 星期六日, 佢習慣早醒, 所以又會坐响張床或自己走出廳睇(但唔即刻刷牙洗面喎, 所以又要俾人鬧)。總之係, 佢一定會預備果排佢鐘意睇既書响身邊, 一有時間就睇。

醒目開學勳章

我地睡前15分鐘,雖然閱讀時間重要,但留白或活動時間都不可少!

食早餐時,放學後做功課前後,臨睡前都會看書。
但她不帶圖書回校看(Reading class 除外), 在學校裏,小息她都用來玩玩玩。

小一時我一般都只能在weekends 和長假,e加大d食飯all c 會自己攞泥睇 (雖然唔係咁好不過冇阻止)

little_yolky 發表於 16-10-25 10:22
咁小學生睇書速度又唔可以用幼稚園生比。

我阿女既情況係:佢响學校小息/導修盡做功課, 慳時間返屋企睇。 ...

GOOD INSIGHT...

"大大"時睇點解無諗過?!

BTW, 你女導修盡做功課, 返屋企仲要做幾耐?

ps 最近仲我bedtime story時佢攞另一本睇

pps 佢總會有辦法,無需擔心

我反而關心佢身體,小學唔注重運動,體育課都可以教埋書,又唔使呈分,相反老師已提醒家長要幫小朋友惡補視藝、音樂!

全日制小學,校車,做功課,温習,早睡。

盡量減少温習,自然有時間睇書。

tutik 發表於 16-10-25 10:47
我反而關心佢身體,小學唔注重運動,體育課都可以教埋書,又唔使呈分,相反老師已提醒家長要幫小朋友惡補視 ...
agree 120%. 今年開始我都想放多一些時間在運動方面

初上小一,我都覺得少左好多時間。不論自理,功課,親子及閱讀時間,慢慢適應後,其實都抽到時間嘅,仲要平衡其他活動。
初小d嘢吾深,我就無刻意溫習,留d時間睇書。
小一我主要伴中文,英文她自己會追故事。
小二中英都可以自己看,不過我仍然伴讀(她比較少看)某些類別的書和歷史性書籍。

MrBeast 發表於 16-10-25 10:43
小一時我一般都只能在weekends 和長假,e加大d食飯all c 會自己攞泥睇 (雖然唔係咁好不過冇阻止) ...

"小一時... e加大d..."

是否小一時做野慢無時間, 還是食飯習慣問題?

Rachelmummy2008 發表於 16-10-25 10:55
初上小一,我都覺得少左好多時間。不論自理,功課,親子及閱讀時間,慢慢適應後,其實都抽到時間嘅,仲要平 ...
"小一我主要伴中文,英文她自己會追故事。
小二中英都可以自己看,不過我仍然伴讀(她比較少看)某些類別的書和歷史性書籍。"

可否分享下每天咩時間, 仲有安排?

judy 發表於 16-10-25 10:48
盡量減少温習,自然有時間睇書。
本來準備每星期一溫...

但學校好心, 係寫手冊每天溫少少...

所以每天溫書係任務...

‹ 上一主題|下一主題