用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝2nd in
go

王錦輝2nd in   [複製鏈接]

今天我跟仔仔入了課室見老師,前後約共見了15mins, 咁短時間是否代表無乜機會?請問各位in完的家長可交流分享下?謝謝
   6    0    0    0

回覆:王錦輝2nd in

我原本上星期五in 的,但因為打風延期了,不過仍未收到改期通知,有人收到嗎?

angie0828 發表於 16-10-24 22:55
今天我跟仔仔入了課室見老師,前後約共見了15mins, 咁短時間是否代表無乜機會?請問各位in完的家長可交流分 ...

我嗰日見主任都只係in咗18分鐘倒,D英文書都幾深。我嗰仔讀ORT到level5都覺得有D難理解本書D內容。見家長嗰part都主要問是否應同學校理念丶對學校嘅了解⋯等等。我都覺得個仔表演吾太理想,所以都打定輸數。

appletim 發表於 16-10-25 07:54
我嗰日見主任都只係in咗18分鐘倒,D英文書都幾深。我嗰仔讀ORT到level5都覺得有D難理解本書D內容。見家長 ...

ORT level 5 都已經好叻
我小朋友仲係level 4 , 但都唔係隻隻字識晒

咁真係几難

Greenhouse009 發表於 16-10-25 09:27
ORT level 5 都已經好叻
我小朋友仲係level 4 , 但都唔係隻隻字識晒

其實可以話本書吾容易令我的小朋友有深刻印象,令到佢串連個故事起上來有D困難,很困難表達出來。

km1437 發表於 16-10-24 23:11
我原本上星期五in 的,但因為打風延期了,不過仍未收到改期通知,有人收到嗎?

...

打過去學校話要等電話通知。

引用:Quote:km1437+發表於+16-10-24+23:11+ 我原

原帖由 princesssnowy 於 16-10-25 發表
打過去學校話要等電話通知。
謝謝啊!等到好心急

appletim 發表於 16-10-25 09:45
其實可以話本書吾容易令我的小朋友有深刻印象,令到佢串連個故事起上來有D困難,很困難表達出來。
...

請問小朋友係咪自己睇完個故事書後要自己講返本書的故事內容?可唔可以俾小朋友自己拎住本書黎講架?

sunsunday 發表於 16-10-25 11:21
請問小朋友係咪自己睇完個故事書後要自己講返本書的故事內容?可唔可以俾小朋友自己拎住本書黎講架?
...

佢擺咗好多英文書係枱面(吾覺眼有中文書),小朋友可用大慨十分鐘時睇書。睇完,老師叫返佢過嚟,然後打開本書講故事。

appletim 發表於 16-10-25 11:54
佢擺咗好多英文書係枱面(吾覺眼有中文書),小朋友可用大慨十分鐘時睇書。睇完,老師叫返佢過嚟,然後打 ...

多謝分享。我係怕我小朋友到時唔專心讀,到時候叫佢講出來,就講唔到。

sunsunday 發表於 16-10-25 12:21
多謝分享。我係怕我小朋友到時唔專心讀,到時候叫佢講出來,就講唔到。
...

我小朋友就係睇完,然後呆坐等我地傾完計,故事又講吾得順(emoji)

我地就係ㄧ間好細嘅房仔,阿仔就坐隔離睇書。我地同主任傾解。都幾考阿仔專注力.我地不停講野佢又要睇書記內容。都唔容易..
大家之後有考小朋友認字嗎阿仔話2個字認不到

hyde1111 發表於 16-10-25 14:45
我地就係ㄧ間好細嘅房仔,阿仔就坐隔離睇書。我地同主任傾解。都幾考阿仔專注力.我地不停講野佢又要睇書記 ...

我和你的內容差不多完全一樣,先叫仔仔隨便找書看,當時只有一本中文書,而且是我仔仔看過的,心冧掂啦今次,點知老師和我們傾完計,老師叫仔仔選一本書讀比佢聽only, 不是講故仔,阿仔竟找一本英文書,激死我,不過本書不深喎,仔仔看ORT也是Lv5程度,他大約讀到9成,就是讀錯了主角個英文名……之後叫我出去,剩下阿仔在房內認字,阿仔話英文有2個字唔識……我覺得佢已好努力,唔收冇計,我好滿意佢表現,雖然當時間唔中坐得衰衰地,但佢甘細好難扮乖坐定定,他屬活躍型……

angie0828 發表於 16-10-25 15:42
我和你的內容差不多完全一樣,先叫仔仔隨便找書看,當時只有一本中文書,而且是我仔仔看過的,心冧掂啦今 ...

如果我個仔當日以呢個方式interview就好啦

我和你的內容差不多完全一樣,先叫仔仔隨便找書看,當時只有一本中文書,而且是我仔仔看過的,心冧掂啦今 ...

我地考講返個故事出來..無要求讀(emoji)我都覺得咁細個小朋友已經好叻架了。
有人話分數高d嘅早in.係真架嗎?我地就唔係早個批....

我地考講返個故事出來..無要求讀(emoji)我都覺得咁細個小朋友已經好叻架了。
有人話分數高d嘅早in.係真架嗎?我地就唔係早個批....

我們是校長in的 (10月15日). 家長面談後就出去等. 仔話校長講其中幾页故事 (冇叫我仔講), 之後有叫佢認中,英文字. 傾下計! 我仔仲問校長點解佢咁高...哈哈

回覆:王錦輝2nd in

there will not be 3rd interview right?

hyde1111 發表於 16-10-25 16:33
有人話分數高d嘅早in.係真架 ...

好難講早in早有offer, 我仔in yw是很早in, 佢都未知咩叫interview, 當然衰咗,不過我們是一位老師in, 老師真係只叫仔仔隨便選一本書讀比佢聽……可能一早冧住陪跑……所以係甘二??

lott 發表於 16-10-25 16:56
我們是校長in的 (10月15日). 家長面談後就出去等. 仔話校長講其中幾页故事 (冇叫我仔講), 之後有叫佢認中, ...

你仔仔好叻咁大膽!
‹ 上一主題|下一主題