用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線名校比二缐學校谷的迷思
樓主: 明天更好!
go

一線名校比二缐學校谷的迷思   [複製鏈接]

學校屬於一缐定二缐同學校谷唔谷從來冇一個客觀嘅標準去界定,所以此帖係唔會出到一個最終嘅答案。bye!

回覆:一線名校比二缐學校谷的迷思

個heading有問題。等同間生炒骨係咪一定好味。問題係。 邊個廚。 同邊個食

引用:+本帖最後由+甘恩+於+16-10-25+06:22+編輯+

原帖由 甘恩 於 16-10-25 發表

樓主已成為EK紅人,開post一定要睇,極具娛樂性。當然最重要係 ...
同意。(我又呃post先)

甘恩 發表於 16-10-25 06:21
樓主已成為EK紅人,開post一定要睇,極具娛樂性。當然最重要係各位神回,笑到流眼水,為考小一減壓。我已由 ...

me too !
我的心態亦已改變,由最初的擔心、關心變為現在的當睇戲,有心情嘅咪同佢玩吓囉。
不過希望大家不要忽略其他家長的post, 很多真正的家長(包括我)仍需須要前輩們的意見。

Chirley    發表於 16-10-25 14:51
天助自助者,  別再怨天尤人

ozduckie 發表於 16-10-24 23:04
你真正睇過SFA 的功課和書本再講啦,一年三測三考,小一英文教緊小二grammar ,話唔谷的應該係底子好勁!
...

同意。樓主只看學校功課層面,忽略同學的競爭。

我女讀的學校,默書90幾分,當中包括背默,我覺得不算太淺,已是全班最低分的了。

回覆:一線名校比二缐學校谷的迷思

樓主,崇真出offer啦!你仲唔開「崇真 offer 係列」、「好開心係列」?我地等待中...  ...

明天更好! 發表於 16-10-24 21:57
很多人以為,一缐名校十分谷,比讀二線學校辛苦很多
因此常常有人問我:點解要比個女讀一線學校咁辛苦?

你講既狀況可能係現實情況,但不能反向邏輯使用,話既然二線谷,不如入一線。

覺得你講既,只能夠推論話,唔好期望入二線就唔谷。

你講既果間私小,普遍話谷,但真正用家話忙。功課深入有水平,唔少為安全感會揾專教。

二線學校為上位催谷唔奇,問題係生源下唔理個別差異多抄寫。

水平高學校生源有保証,抄寫係會少d,  潛台詞係信你抄得少都識,或唔識自己補抄。功課唔少要轉個彎,希望俾多D 時間你睇多d書增長語文能力。

retriever 發表於 16-10-25 08:06
你講既狀況可能係現實情況,但不能反向邏輯使用,話既然二線谷,不如入一線。

覺得你講既,只能夠推論話 ...

agree, 我小朋友讀緊的私小正是如此, 少抄寫, 少黙書, 英默未試過添, 但小朋友理解力要强, 因程度算深.

引用:+本帖最後由+cmchang0927+於+16-10-24+23:5

一綫多父母谷,二綫可能學校谷,去sfa 唔mind 中下游去抽b1或許ok,可能係

你地要自重呀
樓主係隱世教育專家,只係真人不露相,有咁獨到的分析,相信佢啲細路已經讀緊一線甚至神校啦!

多謝樓主不吝分享寶貴意見俾我地呀!

melody228 發表於 16-10-25 08:45
你地要自重呀
樓主係隱世教育專家,只係真人不露相,有咁獨到的分析,相信佢啲細路已經讀緊一線甚至 ...
錯, 應該係已經自修緊DSE, 準備小一去考DSE, 咁人地小二時佢已經可以入大學.
留名等睇下年DSE放榜話有個神童6/7歳已考獲升讀本地大學既資格
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

melody228 發表於 16-10-25 08:45
你地要自重呀
樓主係隱世教育專家,只係真人不露相,有咁獨到的分析,相信佢啲細路已經讀緊一線甚至 ...

樓主的posts可以用來訓練閲讀理解,佢呢個post的重點不是討論一線或二線誰較谷,其主旨是佢個女讀到「一線」學校呀,好似之前果個「報幾間學校」post,中心思想是佢個女有幾多個second in / third in 。

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-25 09:13
樓主的posts可以用來訓練閲讀理解,佢呢個post的重點不是討論一線或二線誰較谷,其主旨是佢個女讀到「一線 ...

想請教一下,已經有一線學校出左offer 嗎?定係樓主自覺阿女一定有offer 呢?

不一定~

有傳統名校D學生做功課出動全家一齊做TIM,又有D冇MUG功課,不能以遍蓋全~

Lindytiger 發表於 16-10-25 09:16
想請教一下,已經有一線學校出左offer 嗎?定係樓主自覺阿女一定有offer 呢?
...

「多人報」便是一線的!

hppa    發表於 16-10-26 17:38

btw唔好離題先

1二線學校想上位,因而催谷學生
-->>可能會,但唔等於一線學校學生唔駛付出

2一線學校有更好的教學方法,令學生不太辛苦而又有好成績
-->>可能會,能力夠嘅人係可以讀得好輕鬆同hea,但相對學校程度來說,能力夠果班可能就係拎船果班,學習能力差異呢樣野,在任何學校都會存在,專科專補(包括ARTS)亦大有人在而非一個半個

3一缐學校學生普遍吸收力更高,不用太谷也可達標
--->>經學校揀選出來入讀的照理能力會好啲,但學校課程絕對唔淺,家長不跟貼的話...睇下你點先叫達標啦,級一永遠得一個,俾你勁過出面唔少同年級的學生,但响校內考中下嘅,咁叫唔叫達標?

理想永遠是很豐滿的,現實骨感與否就靠自己感受,等於呢個回覆很可能是對牛彈琴一樣..

Chirley    發表於 16-10-25 15:00
Mrs.Luckycat  意見中肯  發表於 16-10-25 09:30

忍不住說你唔好誤導EK新手爸媽!直接d問樓主你是很有經驗嗎?(我自己都半新手睇緊其他前輩比意見)
1. 你是名校畢業生好了解名校裡的文化?我答你一定不是,你冇那種氣質!
2.你個女就讀緊神津或一線小學?
3.你有對你女所報考小學詳細了解過嗎?你連報d學校係sell 咩都一無所知?
就算有報20間考曬經驗,20間都offer又如何?重點是你個女要真真正正在那間小學完成六年課程。但又代表什麼?好有成就感?什麼歪理?全日有咁多時間蒲EK或在公海講是講非,比多D時間親子啦!

Chirley  『全日有咁多時間蒲EK或在公海講是講非,比多D時間親子啦!』  發表於 16-10-25 15:01
retriever  做物咁勞氣? 見你在這裡係相對冷靜...  發表於 16-10-25 09:27

題外話, 請問英華小學谷唔谷?校長MARKETING 做得一流, 入去讀好似好開心, 讀得又玩得, 但請問實際情況是怎樣?

ppmmbb  樓主個係女  發表於 16-10-25 09:43
melody228  你是認真問教育專家嗎?  發表於 16-10-25 09:38
‹ 上一主題|下一主題