用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 INTERVIEW小朋友唔願答老師問題點算好?
go

K1 INTERVIEW小朋友唔願答老師問題點算好? [複製鏈接]

仲有2星期就開始KI INTERVIEW.....
我囡唔會跟陌生人講野, 好慢熱, 有咩方法可以令佢唔怕人
係屋企好鬼多野講, 已經同佢返左PG都有幾個月, 都係一樣, 好怕人
頭都大晒, 如果INTERVIEW係小朋友小組遊戲又好D......
如果係老師問佢, 真係怕佢唔肯講野
   0    0    0    0

引用:仲有2星期就開始KI+INTERVIEW.....我囡唔會

kinkiking1129 發表於 16-10-24 11:08
係屋企好鬼多 ...

我囡都係同一情況,完全唔同陌生人講野,佢一歲前都已經開始上playgroup,但考幼稚園十間九間半唔出聲,只肯跟指令做。結果當然係令人失望。可以做既例如不停參加唔同類型活動,無時無刻提佢同陌生人打招呼,interview前同佢去學校open day,利誘佢,解釋interview做乜,上google比定學校相佢睇,車出車入去interview,多in幾間當熱身,等等等等都做過晒。但都無明顯改善。
只可以講係每個小朋友都有自己性格。最終我囡入左間收生寬鬆d既學校讀PN再讀埋K1。佢喺學校表現非常好,做父母既唯有繼續不斷試唔同方法,我自己都希望我囡終有一日會改善到。

kinkiking1129 發表於 16-10-24 11:08
係屋企好鬼多 ...

要早一個月開始洗腦,用故事形式講吓'Elsa, Anna' 有少少怕羞,但去學校玩時都勇敢答老師問題,又同唔識嘅小朋友一齊玩,之後覺得自己好叻好開心⋯⋯

有冇好鍾意的玩具?我當時利誘佢,老師鍾意你想同你傾吓計玩吓,如果你答老師問題,老師覺得你有禮貌,走嘅時候老師可能會送xxx比你⋯⋯

我當時真係靜靜雞帶住個Anna figure去in SPK, 一出學校就話老師讚佢乖、做得好,叫媽咪送個公仔比佢。

不過依家間唔中會問我邊個老師送

hppa    發表於 16-10-24 14:07

penguin8 發表於 16-10-24 12:14
细B?
12月超細b

JulieB 發表於 16-10-24 12:24
我囡都係同一情況,完全唔同陌生人講野,佢一歲前都已經開始上playgroup,但考幼稚園十間九間半唔出聲,只 ...
係呀, 佢肯聽指令, 但就唔多願答問題, pg好多時老師都會問佢野, 佢都唔會答....都上左10堂都係咁我諗緊係咪佢既性格....
bb果陣, 2,3個月時已經唔肯比其他人抱, 只係爸媽同姐姐先可以抱, 其他人一抱佢就喊
我都報左5間幼稚園, 當中都有d寬鬆d既學校, 如果有一間收就好了, 希望佢返左學校之後有改善!

hha 發表於 16-10-24 12:50
要早一個月開始洗腦,用故事形式講吓'Elsa, Anna' 有少少怕羞,但去學校玩時都勇敢答老師問題,又同唔識嘅 ...
好辦法喎, 等我試下用故事形式同佢講下唔好怕羞, 同呢兩星期日日幫佢洗腦先~希望有幫助

引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-24+12:14+细B

penguin8 發表於 16-10-24 17:32
冇乜學校收12月啦,陪跑多。
really?????????????哎。。。。。。

引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-24+17:32+冇

清風詩人 發表於 16-10-25 16:33
really?????????????哎。。。。。。

引用:仲有2星期就開始KI+INTERVIEW.....我囡唔會

原帖由 kinkiking1129 於 16-10-24 發表
係屋企好鬼多 ...
我個仔又係細b,佢仲未識講嘢,唉,見試時都唔知好唔好話俾老師聽佢未識講嘢,搵左4-5間,至驚無間收!

penguin8 發表於 16-10-25 16:48
係呀10-12月都冇乜機會,通常報再下一年做大B。

舊年細b考k1完全唔難....有d waiting list之後都有call.

引用:Quote:原帖由+kinkiking1129+於+16-10-24+

回覆 penguin8 的帖子

我個都係12月 都未係好識講野名幼一定無份 唯有報多幾間
搵d會有細囝的學校

回覆樓主:

樓主,我仔係12月細b, 去年考K 報五收二,其中一間是薄有名氣的學卷幼稚園,係咪名幼就見人見智。我只想講,細b, 講野未必咁叻,但唔代表一定唔收。抱住一試無妨的心態去考,可能會有意外驚喜。尤其是部份學校也會睇家長,自己準備好d, 幫小朋友在家長環節加分。加油。

我仔7月b,又係屋企講野,上PG就人地講完佢先會跟人講,我成日同我老公講,你要多啲引導bb講野,因為我老公本身性格不太愛說話,但我覺得bb見父母時間係最多,一定要付出時間教導。

WP1821 發表於 16-10-25 18:56
我個仔又係細b,佢仲未識講嘢,唉,見試時都唔知好唔好話俾老師聽佢未識講嘢,搵左4-5間,至驚無間收!

...
暫時有5間in, 當中都有一d會收細b既學校, 希望到時interview係小姐遊戲就好了

kumasanee 發表於 16-10-25 20:44
舊年細b考k1完全唔難....有d waiting list之後都有call.
冇咁灰~

GT13 發表於 16-10-26 00:55
回覆 penguin8 的帖子

我個都係12月 都未係好識講野名幼一定無份 唯有報多幾間
你講得啱呀, 所以我都報左5間in, 冇撞期, 當中有會收細b既學校~
‹ 上一主題|下一主題