用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 報名費
go

JUPAS 報名費

請問報JUPAS 要交報名費,   是否像報DSE 一樣,  要自己在網上銀行/ 7-11 / OK 可以交費?

但就一定不是透過學校交呢?

謝!

我記得開jupas a/c 要約$3xx.00, visa card 過數, 遲些再交exam fee, 我要$3xxx.00 7 科

回覆 Marians 的帖子

THANKS!

開A/C 要比錢?  我仔已開, 但佢冇同我講要比錢嘅?

報考DSE , 已經比咗錢, 呢點我知.

但係JUPAS 係咪都要比錢呢?  

第二任媽媽 發表於 16-10-24 17:46

THANKS!

jupas要俾錢

開A/C 開比錢?

開JUPAS a/c 是要俾錢的, 遲些各大學有關通訊都是經jupas 傳給考生, 考生選科, 選大學, jupas 點會吾駛錢呢

Marians 發表於 16-10-25 10:36
開JUPAS a/c 是要俾錢的, 遲些各大學有關通訊都是經jupas 傳給考生, 考生選科, 選大學, jupas 點會吾駛錢呢 ...

咁!請問Jupas係私營公司,還是政府機構呢?我一直都以為大學發放資料係免費添!

這個問題我無考慮過, 總之亞女有一日放學回來話要交錢, 咁我地就只有乖乖照做。不過我相信是政府外判出去做的, 你知我地偉大的政府吾會有擔帶, 萬一電腦出錯, 派錯學生資料, 想像吾到家長和學生會嘈到咩地步

YmOra    發表於 16-10-25 13:27

YmOra 發表於 16-10-25 11:33
咁!請問Jupas係私營公司,還是政府機構呢?我一直都以為大學發放資料係免費添!

...
Just administrative fee.

YmOra  thx.thx.  發表於 16-10-25 13:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 16-10-25 11:33

...

一定收啦 check 卷要收錢 買反份卷都要收錢

TwinWong 發表於 16-10-25 13:35
一定收啦 check 卷要收錢 買反份卷都要收錢

都明白,世界無免費午餐,但上面講收三佰幾,我以為只是係咁依收咋!計起上嚟好襟計,集合晒整筆錢都幾多下喎!我女兒的日子還未到,未有機會參與其中,我都好好奇三佰多元的服務是否得值呢!待我日後慢慢了解下有關內容,滿足下好奇心呢!還有一樣,是所有中學生都會在此Jupas登記,換言之,離開中學後的去向的資料或更遠的預測出路,預測將來所投身的工種都突然變得瞭如指掌,一年的數據之威力大,咁!五年十年的就更大了,如果Jupas係一所"私營"運作的機構,好誇張地想,她可能擁有過去十年嘅學生人口工作行業分佈圖,係好清楚例如:(陳大文,畢業於"好勁大學",現職"醫生");(常開心,畢業於"愛心教育大學",現職"老師")... ...,因為每個中學生都會行經Jupas一趟,留下未來去向計劃書才繼續往前行.

請問, 是經學校交的嗎?  我都係最近上JUPAS 網, 見到要交錢, 再回家問個仔, 佢話唔駛, 之後又話開學時已經交咗比學校果舊錢(雜費) 到交.  即係交咗, 但佢又唔SURE,  

所以我想攪清楚.

THANKS!

第2任媽媽, 可能每間學校都有吾同的處理方式, 你叫亞仔問下同學或者老師啦, 他吾肯問, 你就自己打去問學校, 你可以話我是中六家長, 我無記性我想問下jupas 開戶的情況, 學校吾會吾答, 一定會講清楚, 佢地有責任確保同學仔順利開戶

YmOra, 我又覺得jupas 的資料未必做到咁全面, 因為考生的account, 去到完成入學, 12月份就會stop, 而家的年青人讀的科目又未必是就業的行業, 還有non-jupas 的考生, IB, 外國回流, 內地生, 有好多人的, 還有eapp 平台 .... 好多好多不同就業環境

只可以講, 大學可以準確地預算同學成績, 開什麼熱門科目迎合到同學的需要, 開幾多班, 請什麼professionals 任教

YmOra  你對來自四面八方的變數實在很多.  發表於 16-10-25 17:09

我囡今年中六,聽學校講座話開咗account 就要交,hkd420 入東亞銀行。

YmOra 發表於 16-10-25 14:13
都明白,世界無免費午餐,但上面講收三佰幾,我以為只是係咁依收咋!計起上嚟好襟計,集合晒整筆錢都幾多下喎! ...

收費一定走唔甩 當年我大女in 咗7-8間 自資學位 有公帑學位 報名費过三千元 以上 我囡只講一句 要去取經 唔到我唔比 好彩咁多間全部有offer

YmOra  有offer乜都返晒嚟啦!哩D錢真係無得慳.  發表於 16-10-25 17:15

JUPAS有什麼服務(E。G。大學派位?)

當大學叫你interview 左陣, 而你又已經study leave 時, 這個已經差不多唯一的途徑

阿囡ACCOUNT已開..我未俾錢WOR.估係選科時俾...吾係吾俾報大學.DSE費早早交左啦...聯招交完一筆又到自資既交費..一頸血...我叫阿囡報多幾間啦...吾好因為考試費而浪費機會..

回覆 ydoris 的帖子

係, 同意, 唔好因為要比錢而唔去報名,