用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗宏信?有冇人申請宏信呢?幾時公佈second in? ...
樓主: bobdylan
go

元朗宏信?有冇人申請宏信呢?幾時公佈second in? [複製鏈接]

lawcyc 發表於 16-10-26 13:07
回覆 Queeniebaby 的帖子

你的情況就如去年小女考LUAC一樣, 佢IN完宏信SECOND IN後, 已經同我們講要讀宏信 ...

原來咁多小朋友都咁有性格……哈哈我等埋聽日有無2nd in先有得諗
我琴晚都花時間同佢傾左呢個問題
let's see la,我呢兩日再research再考慮緊,如入到,我都會先考慮俾佢讀

另外,如咁既學費,你又點解唔選間真正有history的intl schl? 我好想知LA係dse同IB 個result

你有無外國background?我們都係local family驚學校只想收有abc背景的

回覆 Queeniebaby 的帖子

我們都是Local family, 但小女的同學確實有幾位是外國回流或是外籍同學。 但是否本地家庭應該影響不大, 去年主要是看小朋友INTERVIEW的表現, 當年簡介會有題及主動開朗的小朋友及曾在國際幼稚園讀書會較易適應。  另外, SECOND INTERVIEW要見家長, 我想是要了解家長對課程及學校的理念是否能配合。

我們去年也想幫她考國際學校, 但我們無外國護照亦不打算買DEBENTURE, 自知機會渺茫所以無去考, 而且國際學校的學費都比現時貴。

我自己都是傳統教育出來的, 但想到自己的小朋友有個人的主見, 知道自己的需要, 其實亦是好事.  希望我的經驗對您有幫助啦。

tomisll 發表於 16-10-24 12:36
2nd 會見家長(可以選會面語言),小朋友會單獨見老師考中英數,都是遊戲為主,我是三年前in的,不知現在有 ...

請問中英數會用咩形式考呢?

回覆樓主

今日收到2in通知
‹ 上一主題|下一主題