用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗宏信?有冇人申請宏信呢?幾時公佈second in? ...
go

元朗宏信?有冇人申請宏信呢?幾時公佈second in? [複製鏈接]

呢度好似好少人講呢間學校,有冇知今年幾多人報名?
   1    0    0    0

bobdylan 發表於 16-10-24 08:37
呢度好似好少人講呢間學校,有冇知今年幾多人報名?

真係不多人對呢間有興趣?好少人報?

bobdylan 發表於 16-10-24 09:43
真係不多人對呢間有興趣?好少人報?

First in 大約一千人之內, 會有email 通知 2nd in 的,大約11月中,由於學費貴及位置遠所以係少D競爭,如有心想入的話應該高興唔使好似出面的學校咁大的競爭

tomisll 發表於 16-10-24 11:19
First in 大約一千人之內, 會有email 通知 2nd in 的,大約11月中,由於學費貴及位置遠所以係少D競爭,如 ...

多謝你的資料。我想知second interview 大約有幾多人?面試形式如何?萬分感謝!

2nd 會見家長(可以選會面語言),小朋友會單獨見老師考中英數,都是遊戲為主,我是三年前in的,不知現在有無更改,形式應不會大變,祝你成功

tomisll 發表於 16-10-24 12:36
2nd 會見家長(可以選會面語言),小朋友會單獨見老師考中英數,都是遊戲為主,我是三年前in的,不知現在有 ...

我仲以為呢間唔考中文(emoji)!

10月28出 1ST IN RESULT

tomisll 發表於 16-10-24 12:36
2nd 會見家長(可以選會面語言),小朋友會單獨見老師考中英數,都是遊戲為主,我是三年前in的,不知現在有 ...
請問你小朋友係咪呢間讀?好想請教下,學校實況,謝

係,小女正就讀宏信,首先你要分清楚此校為一間行全IB的直資學校,不是平時我們大多數考的直資校,教學上多有不同,行homeroom teacher即班主任(多為外籍或abc擔當)一人教一班大部分的課堂的,因此班主任會更掌握學生的各方面能力,中文當然由操普通話老師教學。行政上有待更好的磨合,希望只因是新校(6年校),而且今年來了新的小學校長,他似乎有很好經驗及執行力。總的來說就是類似國際學校但將來要考Dse 或IB

tomisll 發表於 16-10-24 17:16
係,小女正就讀宏信,首先你要分清楚此校為一間行全IB的直資學校,不是平時我們大多數考的直資校,教學上多 ...

其實宏信係我最心儀學校,但今年始終競爭大,所以我都擔心小女兒考不上。

係,小女正就讀宏信,首先你要分清楚此校為一間行全IB的直資學校,不是平時我們大多數考的直資校,教學上多 ...

直資學校應該不能全IB的,對嗎?(除了LPCUWC)

宏信應該沒有PYP同MYP, 只得IBDP?及高中不是所有人能讀IB,有一半要讀DSE的?

引用:係,小女正就讀宏信,首先你要分清楚此校為

原帖由 tomisll 於 16-10-24 發表
原本都想報,但沒有校車出九龍很可惜。

直資是可以行多種制式的,只要最後係大多數學生考本地試(即DSE) 就可以得到資助,其他學挍不行PYP MYP 是因成本昂貴,無論師資或年費比IBO 又或是老師上工作坊學習IB教學法都在在使用了大量資源,宏信是行IB MYP 而PYP 就考核中,你大可上IBO看看香港學校有辨PYP MYP IBDP 的資料便一目了然,宏信是新嘗試,不是說有了PYP 或MYP就特別利害了,只是提供了一個選項(直資)給大家。

kaatt 發表於 16-10-24 18:08
原本都想報,但沒有校車出九龍很可惜。

就算有校車,都會好貴,可能搬屋會是更好的選擇

tomisll, IB, DSE 學校行的方針,我無問題的
我係想了解多D校風
THX ALOT

其實個日1ST IN,我係有D失望既
首先,PROCESS DELAY得好勁
老師態度當然唔係IMPOLITE,但感覺普通
而學生表現更令我有D失望

Queeniebaby 發表於 16-10-24 19:19
其實個日1ST IN,我係有D失望既
首先,PROCESS DELAY得好勁
老師態度當然唔係IMPOLITE,但感覺普通

我當年 interview 都係遲了半個小時左右的,不知今年情況如何,這些行政上的問題就如我之前說的有待改善了,在今年面試中你感覺學生的不如你所想,咁個人的觀感或體驗不同,是否代表所有學生如此,就各自判斷了。至於宏信校風就如國際學校咁,學生確實有好多自由空間,外藉老師也不一定如本地老師般經常多有提醒,但記憶中宏信是有多於兩位住校社工的,我曾經做過故事爸爸,午餐後小息看過學生們都好活潑好動,但也未至於有出手的情況,如果你追求的是小息時小朋友也是齊齊整整而又十分安靜地活動的話,宏信給不了你。而閱讀氣氛的話,宏信也不錯,我小女也受到了朋友影響而自己問我要看Charlie and the  chocolate factory, 當然不是所有小朋友都是如此,我想她是好彩地有好的朋友而且又咁好彩她受到了影響。希望解答你的問題

可否問多個問題?経三年學習後,你女兒可否說流利的英語呢?

tomisll 發表於 16-10-25 15:46
我當年 interview 都係遲了半個小時左右的,不知今年情況如何,這些行政上的問題就如我之前說的有待改善了 ...

可能去間間學校,都係派最presetable既小朋友出來去招待,而宏信係俾個個小朋友都有機會去擔當吧。我都有就每一個POINT去諗正/反面的

你有PLAN俾小朋友去外國讀書而入宏信嗎?

另外,今日我好SAD,要分享下,自從我個女IN完宏信後,佢就好堅決要讀呢間學校;
我今日去左一間我好心儀既學校3RD IN,IN校長,機會相當大。。。。
佢竟然特登反常態,IMPOLITE,唔答,多手攪事
我出來問佢,你今日發生咩事,佢話唔想讀呢間學校,想去讀宏信

我係咪應順小朋友意願,俾佢讀佢自己選的學校?
但,我始終係填鴨教育長大的,我唔知我識唔識陪佢讀書,又怕行IB的出路

回覆 Queeniebaby 的帖子

你的情況就如去年小女考LUAC一樣, 佢IN完宏信SECOND IN後, 已經同我們講要讀宏信, 其他學校有幫她留位, 她最後亦說要去宏信讀.  最終我們亦依她的選擇.  她到現在還說她的選擇很對, 我們也很開心聽到小朋友喜歡自己的學校。

正式上課已有快有1個半月。 她已經很習慣主動看課外書, 我們一直觀察發現, 她的自學及主動學習能力是有提升的.
英語溝通應該無大問題, 因為上課時除中文課, 必須要用英語, 她的詞彙因為多看書亦變得豐富.  不用抄抄寫寫也可以提升, 是一件很好的事。

希望您的小朋友也選擇到適合自己的學校。

‹ 上一主題|下一主題