用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 playgroup (十個月大) -- 同人相處?
go

playgroup (十個月大) -- 同人相處? [複製鏈接]

我個仔而家差唔多十個月大, 性格非常活躍,見其他BB/ 細路仔會想同人玩又有D 脾氣.

想請問讀playgroup對脾氣有冇幫助?
另外, 上playgroup 又會唔會學習到到其他人相處?
有冇playgroup 介紹

我聽過aristle, CPDA, tutor time, 呢幾間點, 有冇其他playgroup 介紹? 唔該

0    0    0    0

nk88 發表於 16-10-24 01:18
我個仔而家差唔多十個月大, 性格非常活躍,見其他BB/ 細路仔會想同人玩又有D 脾氣.

想請問讀playgroup ...

我覺得到歲半才開始上會事半功倍好多,因為已識行識走識聽指令,十個月大其實仲係一個BB, 去上都學到野既,如果平時放假都無乜見人既話,同埋媽媽都可以嚮playgroup度學習其他人點handle小朋友...不過真正比小朋友學到野其實要等到歲半較好。

我都同意可能仔仔要大少少先會明白做緊咩,所以咁早都未必適合。我有playgroup介紹,而且比起坊間都算平,係九龍區,不過好似最細都要1歲3-4個月先參加得....

CPDA都好有幫助。訓練佢同其他小朋友相處、分享,也可訓練佢學聽指令

等大個啲先PG啦 (18M開始會好啲) , 而家去都係玩家長

回覆樓主:

小朋友太細,要經常睡覺,上playgroup 好影響休息。細個的小朋友只會parallel play, 想同人玩但又唔識點玩,上playgroup 只係固定地見同一班小朋友,對社交幫助不大,但家長可以學下點樣同小朋友玩,知道同齡小朋友識啲咩。

起碼12m -15m 才上會好啲,大啲識行,又會學下講野, 作用會大少少。

我囡囡12m開始係CPDA上PG, 呢段時間真係家長學野多過小朋友學野, 不過我覺得CPDA幾好
‹ 上一主題|下一主題