用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎?
go

讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎?

小朋友現讀有學卷k1,發現語文真係唔夠,搵緊出面學英文/國語發現都要用好多錢,同朋友傾開,佢地既小朋友已小學,一路都用好多錢學同補語文,佢地話如果再選一定會幼稚園時讀國際學校,等佢地打好基礎先。外補語文加埋,同國際幼稚園可能都差唔多! 因我搬屋現小朋友要轉幼稚園,諗緊不如就轉去國際學校既幼稚園。但其實我一心諗住小學都係等大抽獎(當然睇到時經濟許可都可能都會試下叩門),有無人小朋友都係幼稚園國際學校,小學就普通官校,咁做會有問題嗎?

byanleung 發表於 16-10-23 16:07
小朋友現讀有學卷k1,發現語文真係唔夠,搵緊出面學英文/國語發現都要用好多錢,同朋友傾開,佢地既小朋友 ...

你朋友話「打好基礎」是指哪一方面或哪一語文?

醒目開學勳章 王國長老

國際學校嘅幼稚園,係真係英基德瑞果種?揀得國際好少會返轉頭抽獎,因爲教學法、理念等等都唔同。
今時今日,主流學校中文至係難關,英文係易學過中文,有經驗家長就會明。

下!國際幼稚園中文好小好小架,小學如果升傳統學校個小朋友追得好辛苦

我小朋友就係國際幼稚園,學校基本上係零中文,靠學校係完全唔識睇同寫咁濟,所以千祈唔好誤會國際幼稚園語文(尤其中文)會好。

國際幼稚園 = 英普幼稚園?

我細仔讀緊國際幼稚園,中文係用國語。我覺得中文好難追得上local school。最重要好多國際幼稚園讀完K2便入P1。但係英文係可以去到native level

回覆:serinac 的帖子

主要係英文,佢地話小朋友有啲怕英文,唔敢講

回覆:Charlotte_mom 的帖子

英基、英藝、think個種或區入面幼稚園既國際部。但其實係咪有部分都會入local既名小,咁中文咪一樣好難跟返?

回覆:cscsmlkyh 的帖子

其實係屋企係講廣東話,自己係ftm可以同佢睇下書或認下字。但英文同普通話反而自己教唔到一定要外補,所以先有此諗法

引用:國際幼稚園+=+英普幼稚園?

原帖由 happyshirley 於 16-10-23 發表
國際幼稚園 = 英普幼稚園?
係呀,think, 英基個啲,唔係講緊個啲貴族級個種

byanleung 發表於 16-10-23 22:05
英基、英藝、think個種或區入面幼稚園既國際部。但其實係咪有部分都會入local既名小,咁中文咪一樣好難跟返 ...

英基同英藝think爭好遠。英基呢d係真正國際幼稚園,無k3,接唔到本地小學。

你要搵既係英普幼稚園,英藝think呢d,仲有好多選擇。英普幼稚園小朋友大多會考直私,但都唔少讀津校,你想大抽獎都冇問題。

引用:我細仔讀緊國際幼稚園,中文係用國語。我覺

原帖由 Lizakc 於 16-10-23 發表
我細仔讀緊國際幼稚園,中文係用國語。我覺得中文好難追得上local school。最重要好多國際幼稚園讀完K2便入 ...
咁你諗住比小朋友讀邊類型小學?會繼續讀國際學校定私小?

引用:Quote:byanleung+發表於+16-10-23+22:05+

原帖由 deco99 於 16-10-23 發表
英基同英藝think爭好遠。英基呢d係真正國際幼稚園,無k3,接唔到本地小學。

你要搵既係英普幼稚園,英藝t ...
可能我自己都誤會左,咁即係只要搵英普幼稚園,有k3既就應該問題不大?

回覆 byanleung 的帖子

會繼續升國際小學。中文level真的太易。現在K2先開始寫字。每天都沒有功課。我大仔讀過York international. D英文唔錯

serinac 發表於 16-10-23 17:16
你朋友話「打好基礎」是指哪一方面或哪一語文?

我諗如果你真係想將來大抽獎或扣門,最好就唔好讀國際幼稚園,因為英文易學過中文,小朋友係全英文環境下浸一年或以上,英文口語一定好,但就會有偏向,不會喜歡中文,無論你點補都追唔到普通幼稚園的中文程度。扣門(無論係直私官津)機會基本係0。即使俾你好彩抽到好官津小學,小一中文都追到氣咳。到時搞唔好嘅話,中英文都會唔惦。

回覆:讀國際幼稚園,但小學就等大抽獎?

我囡係讀英普幼稚園,外籍英語班主任,語言聽同講係好過普遍幼稚園,但會有另一問題,我囡不太喜歡寫中文,而我發現香港小一中文課都幾深,就算幼稚園英普,但上小學之後少咗語言環境小朋友慢慢英文會退步,如果屋企人講英文就可以keep到。

byanleung 發表於 16-10-23 22:05
英基、英藝、think個種或區入面幼稚園既國際部。但其實係咪有部分都會入local既名小,咁中文咪一樣好難跟返 ...

可以考慮think 全日班,上午英普,下午國際班

樓主要升上本地官津, 要的一定是注重學術的本地英普幼稚園,

我都讀一間較注重語言能力的, 感覺是很有用, 在此類學校, 英普班的K2一般都可以考到PTH 幼稚園 GAPSK 高級, 英文考cambridge 之類就看有冇叫他串字及寫字.    就算是英普, 自己外補英普都會有, 多數是錦上花的學Drama, speech 等.. 感覺可以省少少錢及時間在基本的英普學習上. 升英普小學會有幫助.   

回覆樓主:

樓主問咁樣做有冇問題,當然無問題啦!在能力範圍內給最好的教育予小朋友,有何問題呢?

我阿女讀津貼小一,開學以來評估和默書不斷,我很慶幸之前幫她選了一間私立幼稚園,打好英文和普通話基礎。英文作用無須多言,普通話我更覺重要。學校下學期開始普教中,而開學個多月的默書已考音標等等。

我阿女班裡,起碼超過一半小朋友是讀私立/英普幼稚園。

我初時也認為津貼小學跟教育局課程指引,英文深不到那裡,原來這大錯特錯。雖然開學個多月英文也是back to school 和family之類的單元,表面上唔深,但要在評估和默書上拿高分,本身英文的基礎很重要。第二次默默書已要默句子和簡單背默。總之,今天小學的課程其實比我們小時候的深,幼稚園教育在學習上的培訓更為重要。

adrio  对,英文底好,只須接近普通話便好易銜接。  發表於 16-10-24 09:37

byanleung 發表於 16-10-23 16:07
小朋友現讀有學卷k1,發現語文真係唔夠,搵緊出面學英文/國語發現都要用好多錢,同朋友傾開,佢地既小朋友 ...
無謂聽聞呢樣聽聞個樣, 小學對學生語文能力要求有幾高, 去書局睇下D小一補充練習就可評估.

如果真係好擔心普通話, 建意選D唔係全面普教中既小學, 如官立小學

英普幼稚園個人認為亦非必須, 反而自小令小朋友唔抗拒學習外語 (如多看英文書, 看英文版既卡通卡)更有用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。