用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗BAND1頭男仔,升中要衝出深水埗嗎? ...
go

深水埗BAND1頭男仔,升中要衝出深水埗嗎? [複製鏈接]

深水埗BAND1頭男仔,無特異技能,要衝出深水埗嗎?它區選邊間好?

elbar  男拔   發表於 16-10-23 19:04
   0    0    0    0

BAND 1 頭....基本上大把選擇
俾著我一定出去試試
進取點可以試LS/DB
保守點可以試九華

同時問下老師在選校方面有何意見

回覆 UTB 的帖子

老師話可以博一博喇沙,第二揀伊利沙伯。
深水埗區就揀銘賢。
不過我小朋友無特異技能,驚兩間都唔收,到時又係入番本區。

回覆 elaine8168 的帖子

入喇沙有冇特異技能不太重要, 最重要成績,自行全級頭3名機會大,但如有運動音樂等活動或獎牌(學界)更有利,QE不太清楚,但如我會揀九華做 second choice.   本區男仔首選當然長天(純個人喜好)

點解吾試呢?當年仔係深水埗小學級3,我哋揀咗自行兩間都是B1A校,當時諗如果吾得,最多大抽獎揀番銘賢,起碼令自己無悔,最後入咗自行1,現在F4,讀得吾錯。

我仔都一樣係深水埗小學B1學生, 同樣冇特異功能, 自行兩間都唔係深水埗網, 老師教大抽獎時揀銘賢. 最後都係自行時已獲取錄.

多謝各位意見,
咁我即管試下博一博,唔洗咁貧撲。

請問是普通學校還是名校?如果名校band 1 頭,就進取d,LS, DBS, 林護,  
St. Joseph, 曾肇添。   QE都可試,但QE很多聯系小學,所以給外人的位不多。
如果普通小學,咁就LS, 九華,銘賢,保守d。不過銘賢就聽聞讀得好辛苦,係好多老師推介,但我就不會選。
‹ 上一主題|下一主題