用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 發夢的選擇: 救恩vs聖士提反
樓主: datang8888
go

請教: 發夢的選擇: 救恩vs聖士提反   [複製鏈接]

樓主決定之前,make sure 你睇哩兩條 link.  救恩校長有上鏡,發人心醒

【經緯線】芬蘭 學習快樂
https://www.youtube.com/watch?v=cCGqaQ2HOu8

芬蘭 學習快樂二
https://www.youtube.com/watch?v=kuotXvj7Gn4

Nath 發表於 16-10-23 12:16
作為用家,我可以話學校有Blue Blood family (好多係幾代係到讀)但同時亦有好多一般打工仔中產家庭。就算 ...

小朋友好天真,乜都講,所以會不知不覺在言談玩耍中表現或表露出來。你還未覺只是你小朋友還在初小或你跟本不是「普通」中產吧!此乃親身體驗。
就好似劉鳴偉叫人去少點旅行吃飯就可以買到樓,d人覺得佢離地哂命,但其實佢係真心和坦白的,因佢世界真係去幾次旅行及吃飯的洗費已足夠普通年青人買樓了。

tiffany168168 發表於 16-10-25 15:15
但係呢個post嘅樓望主話佢N無喎。都唔知邊個消息先真。唉。
這句說話很無敵也很無聊,N是一個unknown, 沒有準則,有人拎緊綜援有親情都覺得自己富有,也有人住半山但冇李+x有錢都覺得自己好窮係N無人士
認真你便輸了

Avig 發表於 16-11-13 12:20
樓主決定之前,make sure 你睇哩兩條 link.  救恩校長有上鏡,發人心醒

【經緯線】芬蘭 學習快樂

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BD%E9%99%85%E5%AD%A6%E7%94%9F%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%AF%84%E4%BC%B0%E8%AE%A1%E5%88%92

2012年測試結果[編輯
國際學生能力評估計劃(2012)
數學科學閱讀
1 中國上海613
2 新加坡573
3 香港561
4 臺灣560
5 韓國554
6 澳門538
7 日本536
8 列支敦斯登535
9  瑞士531
10 荷蘭523

1 中國上海580
2 香港555
3 新加坡551
4 日本547
5 芬蘭545
6 愛沙尼亞541
7 韓國538
8 越南528
9 波蘭526
10= 列支敦斯登525
10= 加拿大525

1 中國上海570
2 香港545
3 新加坡542
4 日本538
5 韓國536
6 芬蘭524
7= 臺灣523
7= 加拿大523
7= 愛爾蘭523
10 波蘭518

Soundervolt 發表於 16-11-13 17:50
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BD%E9%99%85%E5%AD%A6%E7%94%9F%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%AF%84%E4%BC ...

睇唔到你既分享啊!

Tintin926 發表於 16-11-13 15:34
小朋友好天真,乜都講,所以會不知不覺在言談玩耍中表現或表露出來。你還未覺只是你小朋友還在初小或你跟 ...

我唔知點樣為之普通中產,我只係知自己唔係李嘉誠所以一定有人有錢過我。我教導小朋友亦好着重尊重,如果佢話比我知有同學仔蝦佢/show off , 我一定會教佢正確既處理態度。幸好,so far 都冇呢類事發生。不過如果家長會介意人地係馬會/AMC/Country Club ⋯⋯member 而自己唔係,咁又真係要諗清楚喇!

Nath 發表於 16-11-13 19:18
我唔知點樣為之普通中產,我只係知自己唔係李嘉誠所以一定有人有錢過我。我教導小朋友亦好着重尊重,如果 ...
So far 冇發生唔代表唔會發生,時辰未到姐!
我都話小朋友好天真,初小是不懂的,高小就會有變化,再上中學就......
有時不是他們故意show off, 係大家的生活品質不同,在日常交往或生活上的隨意分享就會展露出來

Tintin926 發表於 16-11-13 20:56
So far 冇發生唔代表唔會發生,時辰未到姐!
我都話小朋友好天真,初小是不懂的,高小就會有變化,再上中學 ...

貧富差別會係慢慢浮現,頭一二年都唔會覺,大家仲係好朋友,四年級後,開始知道咩叫實力懸殊,一個話自己去咗歐洲古堡度假,一個話學緊騎馬,一個話阿媽叫我唔好玩咁埋...要多啲同李小蕉friend啲... 過多一排,暗戀咗好耐嘅女同學,下星期就要去英國讀書。

小朋友被同學價值觀影響唔奇,決定讀嘅家長要思考思考

謝謝現在用家 Nath有用及寶貴的分享
多謝Tintin926/applebot的意見
也謝謝Avig提供KYS資料

我們有幸會選聖士提反, 原因如前說的:環境/老師/音樂/名氣/升中比較, 亦幸好學費/距離不是大問題, 亦喜歡衛校長及王副校長的熱誠. 小孩亦非常喜歡聖士提反.

祝你小朋友入到,馬到功成.

datang8888 發表於 16-11-13 22:15
謝謝現在用家 Nath有用及寶貴的分享
多謝Tintin926/applebot的意見
也謝謝Avig提供KYS資料
祝你成功
了解後,最緊要知道自己想要乜,其他人的意見只可參考

目標清晰,讚!

回覆:請教: 發夢的選擇: 救恩vs聖士提反

個人認為,救恩與聖士提反在教學風格上非常不同,救恩是以活動教學為賣點,強調功課量少,一二年級甚至沒有考試。而聖士提反就傳統得多,記得面試時,旁邊有壁報版介紹學校生活,就非常強調一二年級一定有抄寫功課。

真的收到聖士提反OFFER了. 好似發夢一樣.

多謝大家意見, 也已決定了會註冊聖士提反,及放救恩位.

未來一年要好好準備小孩上小一了.

Nath  Congrats 夢想成真  發表於 16-11-28 09:37

datang8888 發表於 16-11-27 21:59

congrats!  請問家住何方?會擔心車程遠嗎?我擔心遠同貴(因不止一個小朋友),  但很喜歡此校環境及名聲。同埋仔都好鍾意,好俾心機去3次inteeviews......

tiffany168168 發表於 16-11-27 23:37
congrats!  請問家住何方?會擔心車程遠嗎?我擔心遠同貴(因不止一個小朋友),  但很喜歡此校環境及名聲。 ...
囝囝咁努力, 好抵讚呀! 記得話佢知, 努力過後真係會有成果架. 第時讀書都要一樣呀

Nath 發表於 16-11-28 09:49
囝囝咁努力, 好抵讚呀! 記得話佢知, 努力過後真係會有成果架. 第時讀書都要一樣呀  ...

多謝呀!我有讚佢呀。平時佢都幾active㗎,但3rd in果日竟然30分鐘完全冇郁過。可見佢真係好緊張呢間學校。另外佢2nd in時出來係笑住嘅,in咁多間都冇笑得咁開心,真的。所以雖然係貴,都會認真考慮。現住西半山,見到有校車,不過應該係最遠果條線,今日都未有時間問校車司機車程。

datang8888 發表於 16-11-27 21:59

congrats

Nath, 謝謝, 另想問作為用家, 未來一年有什麼建議我們應該做去準備小朋友入小一?

tiffany168168: "會擔心車程遠嗎?" - 會搬屋, 以租養租, 考慮北角東半山, 大坑道或 柴灣等, 都想了解大約上校車時間, 有無資料.

datang8888 發表於 16-11-28 23:02
Nath, 謝謝, 另想問作為用家, 未來一年有什麼建議我們應該做去準備小朋友入小一?

tiffany168168: "會擔心 ...

學校有足夠時間比小朋友適應小一生活,第一次考試亦只係mock exam 所以唔使擔心。如果本身唔係讀英普幼稚園,可以上下普通話班練習聽&講。另外,中英閱讀都好好培養一下。其實升上小一,適應課堂秩序、作息時間、學習自理、time management 、學習社交,比學術更重要啊!

‹ 上一主題|下一主題