用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤
樓主: Potato001
go

真道 vs 優才 vs 播道 vs 福小 vs 陸慶濤 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:48
先唔講港同唔港同。
呢個表,已經俾人批評過無數次話唔可靠唔準確,估唔到有校長拎出黎做宣傳
...

近年馮晴受歡迎情度下降,個校長乜鬼selling point 都用

AgapePa 發表於 16-10-21 17:25
我找到個排名表, 慘情! "港同" 影都無
http://www.kidsmust.com/hk-top-50-primary-school-2016-17/

http://www.kidsmust.com/hk-top-50-primary-school-2016-17/

馮晴用的是這個排名,全港50強排名49

個個機構計分方法和比重都不同,而且每年的學生都不同,所以自作參考不能盡信。不過就算唔係全網成績最好,都係頭果幾間,分別不大。

Charlotte_mom 發表於 16-10-22 11:48
先唔講港同唔港同。
呢個表,已經俾人批評過無數次話唔可靠唔準確,估唔到有校長拎出黎做宣傳
...

近年馮晴受歡迎情度下降,個校長乜鬼selling point 都用

AgapePa 發表於 16-10-22 13:35

增加想讀人士的機會

AgapePa 發表於 16-10-22 09:22
油塘基顯唔係麻?

不是這間,是另一間

樓主:其實你小朋友現在K2,距離出年考小學仲有一年時間,以一年時間小朋友的進步可以很大很大,我覺得你可以有很好的預備,我小朋友今年都考了幾間私小直資,真道有offer,一間rejected, 仲冇兩間2nd in, 我覺得考學校都不離以下能力:
1)大肌肉活動-拋豆袋,行平衡木等
2)畫畫表達能力-最好要有心機畫(真道2nd in有)
3)英語能力-要聽得明老師的英文instructions, 懂簡單回應,親子伴讀是必定要的,sight words要識
4)中文基本認讀-好少考好深的字,但多同小朋友讀繪本圖書(真道考中文認讀,阿女都話唔係識晒,一樣有offer,我相信佢希望小朋友肯試肯讀多於一定要識晒)
5)數學:多數只是簡單單位加數
6)有禮,聽老師指示,同其他小朋友合作(哩方面好睇性格,但其實我亦見過比較活躍的小朋友有多於一個offer,其實短短十幾分鐘的專注與忍耐,應該可以訓練到)
7)其他:甚麼考合作考觀察力,眼明手快嗰d,我覺得係打天才波
8)眼緣(emoji)

小兒上年5間有考,他英文不好,中文普普通通,比起其他人可能也不太好,但他主動有禮。獎項方面只在k2考左d朗誦、畫畫豬肉獎,有上面試班。
其實5間我都喜歡,5間也是好學校,有offer後睇自己小朋友性格再選。

小兒成績同我小意見
播道-reject-校長似好叻既sales, 口才好好,自然令你好喜歡間學校。識人讀,品德好好,話今年功課深左多左。
真道-offer-一間一係會好喜歡一係好唔喜歡,好兩極既學校。有人話今年功課多左要求高左。
福小-offer-校長好有心,功課小三開始多因為要上福中。
優才-2nd in 後冇上堂因已有真道-喜歡他專科專教,有人話考試後學校有糖獎勵小朋友完成考試
陸慶濤-冇去2nd in因為有更好一缐offer-參觀完學校喜歡他課程,但有人話太多功課好辛苦。

snow228  最後讀邊間  發表於 16-10-26 09:48

pekkle321 發表於 16-10-22 17:23
小兒上年5間有考,他英文不好,中文普普通通,比起其他人可能也不太好,但他主動有禮。獎項方面只在k2考左d ...

最後讀邊間

我大仔時間報GT, Logos, EC, 3 間都收, 最後去了另外的直資.

今年細仔我有報晒5間, (包括FK, LTH.)  主要是佢得10分, 我亦偏向同哥哥一樣去直資. 暫時GT first wait, FK 2nd, Logos 可能算wait 2nd, EC 未知, LHT 未放result.  

對5間我心中排喜好

GT - 平衡, 中學DSE成績不錯, 亦多安排每年考外國試習慣公開試模式. 初小在旺角較不方便,

FK - 普, 開始注重英文, 有點特色. 中學成績可以. 只是家人不喜歡有點左派.

Logos - 多校本, 家長較難掌握. 5年學制不易轉船. 我喜歡中學有IB, 不過只有尖子才可, 好大未知數有冇機會. 如DSE暫時未見亮麗成績

LHT - 有羅氏中學, 但laws 數理較強, 而我小朋友一般, 就算第時中學入到都未必好配對.  但LHT谷法類似津校, 及不呈分,中學如轉船不易, 校舍較舊

EC - 英小, 標榜輕鬆, 但中學成績暫時不特出, 校舍大, 上課時間較晚, 人性D不用早起. .  

樓主有咁多offer?
邊間最近屋企?
個人意見真道。

fishmeow 發表於 16-10-23 08:27
樓主有咁多offer?
邊間最近屋企?
個人意見真道。

我小朋友只是K2, 之前沒打算讀直資,所以選讀村校,但最近開始研究小學校,發覺直資喺資源上的確好好多,而且語境好,好多都做到成績,又唔係死谷爛谷。

暫時我只聽過福小簡介會,覺得最好,播道雖然未聽但我都常去,有一定了解,真道和優才最近屋企,但亦最多人報。陸小功課多,辛苦程度似津校,所以應該唔會報讀。

想參考一下各位的意見,看看大家喜歡這些學校的原因,如果根本不適合自己和小朋友的性格,就不報名了,以免浪費大家的時間。另外,也想知道有沒有學校面試時較不著重學術,我們會有機會入讀。

樓主有咁多offer?
邊間最近屋企?
個人意見真道。

我小朋友只是K2, 之前沒打算讀直資,所以選讀村校,但最近開始研究小學校,發覺直資喺資源上的確好好多,而且語境好,好多都做到成績,又唔係死谷爛谷。

暫時我只聽過福小簡介會,覺得最好,播道雖然未聽但我都常去,有一定了解,真道和優才最近屋企,但亦最多人報。陸小功課多,辛苦程度似津校,所以應該唔會報讀。

想參考一下各位的意見,看看大家喜歡這些學校的原因,如果根本不適合自己和小朋友的性格,就不報名了,以免浪費大家的時間。另外,也想知道有沒有學校面試時較不著重學術,我們會有機會入讀。

樓主有咁多offer?
邊間最近屋企?
個人意見真道。

想參考一下各位的意見,看看大家喜歡這些學校的原因,如果根本不適合自己和小朋友的性格,就不報名了,以免浪費大家的時間。另外,也想知道有沒有學校面試時較不著重學術,我們可能有機會入讀,不過看來機會不大。

我每天都伴讀,只是沒有刻意教認字,書看兩三次小孩已經記得內容,可以自己講到出來,指著字卡的圖畫也能用英文讀到生字。只是沒想到識字這麽重要,雖說學語文的次序是聽講讀寫,四歲才開始執筆,已經要認讀那麼多的字詞,希望努力一下可以追上,追不上也沒辦法。

Potato001 發表於 16-10-23 16:28
我小朋友只是K2, 之前沒打算讀直資,所以選讀村校,但最近開始研究小學校,發覺直資喺資源上的確好好多, ...

以上5間, 真道算考學術最少, 今年好多名幼生入唔到2nd in, 村校無咁蝕底, 但最多人報

回覆樓主:

你講嘅5間我只考左真道,本身鍾意佢嘅教學模式同埋11年學制
今年考寫中英文名,畫畫同拋接豆袋,我仔寫晒中文名三個字,但有啲筆劃錯左,英文名只寫左First name,無寫 Last name
畫左一架單層巴士,係加長版,仲話畀老師聽可以載100個人,佢話老師O左嘴
玩豆袋拋接幾次都成功
結果係8月無2nd in,同埋到10月頭收到rejected email
估計佢差在自理唔夠同埋無乜創意再加玩遊戲時守秩序同與人合作較差
不過佢係12月細仔,如果今年入唔到心儀小學,會讀住小一再考一條龍嘅直資
另外想講返,學校排名嗰啲真係無乜參考價值,知清楚學校嘅大方向啱唔啱你小朋友仲緊要

dim731 發表於 16-10-23 17:42
今年考寫中英文名,畫畫同拋接豆袋,我仔寫晒中 ...

多謝分享,如果學術只是考這些,我們應該有機會,但亦都很多人識。要有突出表現很困難,除非有其他特別野吸引到老師。

多謝分享,如果學術只是考這些,我們應該有機會,但亦都很多人識。要有突出表現很困難,除非有其他特別野吸引到老師。

AgapePa 發表於 16-10-21 16:33
英文不會串字和認字,會簡單英文對答。中文只認到少量字,不太懂普通話, 沒有參加興趣班和補習

老實D講,  ...

我都覺得考到先算,唔係咁易考到。

樓主,其實你覺得合心水就考左先,唔好諗太多住。上年我小朋友考到既學校全部係我覺得冇理由以佢既學術會考到。所以只要合心水就考左先,聽聞今年大部分學校過4千人考,位1xx個! 下年龍仔女仲多!如你一心讀直私就報多幾間吧!

在自己的幾個家長群內, 見今年真道收的offer 的第一批學生同waiting 的較難估計,
Logos 收的就教多有HKUGA 2nd.  
而Logos waiting / reject 的當中現有好多已收熱門如SPCC, SFA, TSL 的2nd,  
反而GT, FK, SFA, TSL 收2nd 的好多時是同一批人.  

樓主可以參考下.
‹ 上一主題|下一主題