用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 谷唔谷小朋友
樓主: abby0624
go

谷唔谷小朋友   [複製鏈接]

abby0624 發表於 16-10-21 09:42
一直唔會谷小朋友亦都唔鐘意谷,但小一遊戲玩左一半,先知而家考小一,正常程度係唔得,一定要谷過先掂
...

我覺得只要不讓小孩玩手機及養成每天閱讀的習慣便會好快追回進度。

ACE2126    發表於 17-1-24 10:09

meowloo 發表於 16-10-21 13:53
其實何謂「谷」?同意機會只係留給有準備的人,了解自己孩子,因材施教,為小朋友揀一條合適的路,唔應該有 ...
同意, 其實好睇小朋友本質, 我認為同年齡學高一級, 小朋友接受到就吾叫谷, 接受吾到就叫谷, 睇佢吸吾吸收到.
有些小學有分精英班制, 叻果的入到當然無問題, 聽聞吾叻果的入到真係好辛苦!
亦聽朋友講吾想小朋友讀書甘辛苦, 要輕鬆愉快學習, 但又偏偏揀傳統私校去考, 聽到我都
唉~ 而家大部份小學中文都深, 一上到小一就要默書, 中文基礎差的就慘~
我細女而家讀緊小二, 每星期都要應付中默, 好彩英文及數學都叫做吾駛點理, 所以亞女k3時都有學定數學, 上到小一叫做理小一科

purplechung 發表於 17-1-13 11:09
同意, 其實好睇小朋友本質, 我認為同年齡學高一級, 小朋友接受到就吾叫谷, 接受吾到就叫谷, 睇佢吸吾吸收到 ...
同意宜家D小學小一中英文都好深,幼稚園時唔理,亦唔幫小朋友預備,上小一時小朋友根本唔識,小朋友會有錯敗感,亦會逃避唔肯去面對,咁樣會好影響以後讀書情況。

初頭諗K2下學期先開始比佢外補,跟住計計下假如要扣門時間就好緊迫,所以今年k1會開始外補,免得真係谷到佢,情願慢慢加小小等佢適應,不過都要睇下小朋友有咩反應,如果佢唔想學都迫唔黎!

係香港讀書真係唔到你唔跟大氣候去行,個個都力爭上游,所以都要出返d力,搵合適的野比小朋友讀!一諗到假如大抽獎抽到d唔好學校要扣門,就更加要裝備好去面試!

Yanamami 發表於 16-10-21 09:58
現实同理想总有距離。

又要馬兒不吃草

cherrieshum 發表於 16-12-25 12:29
我覺得只要不讓小孩玩手機及養成每天閱讀的習慣便會好快追回進度。

在3版的留言中這個方向很新鮮,就是當大家被牽著鼻子走去掙扎「谷」與「唔谷」時,往往忘了目標,是取得名小offer?還是讀得上?短期目標當然是有offer,但中長期目標還是要讀得上啊!而讀得上,首先要避開壞習慣,打機/玩手機這個問題困擾大中小學的父母;肯閱讀/愛閱讀,是認字、理解能力、想像能力、表達能力、耐性的整合訓練。

個人認為小孩需要全人教育,除了知識,還有價值觀、待人接物的技巧、表達自己的能力、調適自己情緒的能力、抗拒誘惑的定力、欣賞別人優點的胸襟、接受自己弱點的自信。如果「谷」的小孩只在知識拿滿分,其餘能力完全欠奉,拿offer也會很難。試想像一個面試唔答問題、爭玩具、不能安靜聽指示、等面試的小朋友,就算他/她學習水平到小二/三,學校能收嗎?

到底「谷」是否單純知識方面的快人一步?還是上各樣班時能兼顧其他方面的發展?

ashleycece  世事都被你看透  發表於 17-1-24 20:40
ACE2126  親子活動, typo  發表於 17-1-24 10:11
ACE2126   其實親子溝通和親子溝通是很重要  發表於 17-1-24 10:11
gwenmother  Well said  發表於 17-1-18 10:17

小朋友是細b,現就讀K2。去了一間相對比較谷的學校。依家每次期末考試都會比較掙扎覺得有壓力(小朋友及家長),但是試想下如果當時係去課業輕鬆的學校的話,又會擔心考小學無保障,眼見自己小朋友跟其他小朋友的距離更具覺得擔心。小朋友讀N班開始一直我們都是雙職父母,與小朋友相處的時間不多。深深感覺想要教育小朋友有理想的品德、習慣以及知識雙職父母真的是很難做到。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

一針見血!

引用:Quote:cherrieshum+發表於+16-12-25+12:29+

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 17-01-16 發表

在3版的留言中這個方向很新鮮,就是當大家被牽著鼻子 ...
一針見血

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-16 23:23

"個人認為小孩需要全人教育,除了知識,還有價值觀"

EK 唔少版友認全人教育即係安排多幾個ECA....

結果又係時間少左, 咩都趕左, 要SPEED UP 就要家長出手....

retriever 發表於 17-1-18 09:19

其實要家長speed up的話,是否已經活動太多,小孩付擔不來?

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-16 23:23
試想像一個面試唔答問題、爭玩具、不能安靜聽指示、等面試的小朋友,就算他/她學習水平到小二/三,學校能收嗎?
變成谷小朋友上面試班

我女開心愉快過了3年幼稚園生活, 我對小一既做法就係, 唔考直資/私小..... 咁我就冇乜難過既情況出現~

我自問唔想面對任何壓力, 佢扣左一間津校, 扣唔到, 我都已經難受.....想像唔到旁人扣十間八間都落空既慘況!

引用:Quote:Heyheyjoyjoy+發表於+17-1-16+23:23+

原帖由 retriever 於 17-01-18 發表
唔係瓜,你試下問吓各小學校長,睇下邊位答你佢地會唔重視"價值觀"。若答重視,就代表佢學校係全人教育?? 我又咁諗,忽略任何ECA既多方位培訓,仲係咪叫做全人教育。亦相信大部份EK家長係理解全人教育並非咁簡單去加多幾樣ECA就係~~~

Heyheyjoyjoy 發表於 17-1-18 10:13
其實要家長speed up的話,是否已經活動太多,小孩付擔不來?
要SPEED UP 好多原因... ALL IN ALL 一定係父母為細路著想架啦...
有時可能係想佢訓多D?

retriever 發表於 17-1-18 16:06
要SPEED UP 好多原因... ALL IN ALL 一定係父母為細路著想架啦...
有時可能係想佢訓多D?

做父母是在世上最難的「工作」,你為他/她設想/計劃/安排,他/她唔合作,你也無可奈何;你放手不管讓他自由發展(即讓他嘗挫敗,自己發奮),今時今日小孩面對的世界又好像容不下。

很難啊!大家努力吧!

全人教育是肓兒的基本方向, 不存在是否要做的可議性, 而是一定要做的, 所以相信"阿媽是女人" 般無需多討論, 亦不符樓主開題的主旨. 每人的分別可能是因能力資源所限而有不同成效而己.
而"同人教育"   同   "是否要谷(or 我的定義為廣泛性早教, 非勤操)  "  是2條腿的事, 是否 "不谷" 就是等同放時間/注重在 "同人教育?"  未必吧, 相反亦已.

好怕好多典型的說法, 去拉2者的關係:  正如有些說法是 : '為小朋友選擇happy school , 不谷, 而為了注重全人教育云云...  "   此同亂扣"怪獸家長帽子"是同一道理.  

在幼稚園及初小, 學習的目標及如何到達基本上是由家長取決, 因應目標實際去調整所需才是王道, 而調整是要透切了解自己, 小朋友, 及學校的所需, 是最需要我們此些家長花時間去佈置的.  而且就算孩子本身是有兄姐, 上一個的經驗亦只可參考, 未必能更用, 所以需要不停反思.  有的孩子天生很有學習的動機, 想要多面去了解萬物   有的孩子是較注重成果, 期待外間的讚許, 亦肯順從地去學習而達標,  一齊努力去找一個大家都好的學習模式吧.

HaYi 發表於 17-1-19 07:27
全人教育是肓兒的基本方向, 不存在是否要做的可議性, 而是一定要做的, 所以相信"阿媽是女人" 般無需多討論, ...

有一說法是正常孩子天生充學習動機(探索,好奇力),反而是周圍環境或人或事限制了,你認為呢?

retriever 發表於 17-1-18 09:19

請問什麼是 ECA

回覆 little12 的帖子

Extra curriculum activities
‹ 上一主題|下一主題