用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 想入九小,是否要預備portfolio ?
go

想入九小,是否要預備portfolio ? [複製鏈接]

請問是否最好交portfolio? 咁係咪最好考d cert 或比賽咁呢?現在小朋友k1,唔知安排考什麼cert或比賽好......
   7    0    0    0

swarovski2011 發表於 16-10-20 13:28
請問是否最好交portfolio? 咁係咪最好考d cert 或比賽咁呢?現在小朋友k1,唔知安排考什麼cert或比賽好.... ...

我無,正選入讀。學校重視讀書習慣和興趣,加油

jason1978 發表於 16-10-21 18:23

你小朋友好叻呀!你亦好勇地唔交!咁讀書習慣和興趣是怎樣證明架?

hppa  Interview performance is the most important  發表於 16-10-21 21:29

jason1978 發表於 16-10-21 18:23

同埋知唔知仲有無其他人同你一樣無交又有offer呢?

swarovski2011 發表於 16-10-21 18:33
你小朋友好叻呀!你亦好勇地唔交!咁讀書習慣和興趣是怎樣證明架?
...

第二輪面試同家長傾偈時小朋友可以選擇看書定畫畫,相信有經驗老師會觀察到小朋友本身有否閱讀興趣。
我苗到小朋友當時選讀十萬個為什麼,應該無乜圖,佢個樣話我知佢睇得好投入(事實亦係佢最愛)。
我記得有人話,小朋友係咪睇開書有習慣可以從小動作細節觀察到。
但我沒考究,只是做我覺得對小朋友長遠學習有益的事,沒花精神在考那考這,亦沒太多資金支持去讀東讀西。
可能有些人覺得不可能或說我離地,但我只想分享我親身經歷。
當然現在班上同級的也有超班或具特異功能人士,但我覺得一個正常愉快的童年更重要。
多說了,合心就隨便聽,不合耳的就當我發up風。
最後,不同小孩也有其特點,最重要因材施教。

jason1978 發表於 16-10-21 21:31
第二輪面試同家長傾偈時小朋友可以選擇看書定畫畫,相信有經驗老師會觀察到小朋友本身有否閱讀興趣。
我苗 ...

明白了明白了btw 恭喜你呀!我都培養緊我個仔閱讀的興趣

回覆 swarovski2011 的帖子

Hi, 我兩個小朋友都是KTS學生,申請入學時也有交portfolio,  但只是有寫小朋友的興趣項目,沒有考级證書或什麼比賽三甲獎項。
KTS喜歡收有禮貌、有反應及學習能力不差的小朋友。首輪面見主要睇學術、舉止等。二輪面見父母,確認父母的教育理念是否跟學校相符,避免錯配。在旁的安坐等候的小朋友可選畫畫或看圖書,主要睇小朋友的耐性及舉止反應。

我兩個小朋友,一個睇書,一個揀畫畫!結果皆為正取生。所以選看書或畫畫不是重點,重點是能否夠「定」!

當然學校是極鼓勵小朋友閲讀

hppa    發表於 16-10-24 12:18

bettyay 發表於 16-10-23 07:10

Hi, 我兩個小朋友都是KTS學生,申請入學時也有交portfolio,  但只是有寫小朋友 ...

咁就好了,講真,如果為考小朋友而去攞某些cert或獎項,我都不想。你兩個小朋友是孖仔/女?還是sibling 所以第二個有優先呀 ?

bettyay  時,會先收弟妹。  發表於 16-10-24 07:51
bettyay  我兩個係sibling, 學校言明要妹妹或弟弟也要達到收生要求,才會取錄!「優先」在當大家面試小朋友具相同能   發表於 16-10-24 07:50

我無交portfolio,正選入讀. 加油!!加油!!

hppa    發表於 16-10-24 12:18
Yanamami  Give me 5!  發表於 16-10-24 09:53

cheung_kenji 發表於 16-10-24 09:25
我無交portfolio,正選入讀. 加油!!加油!!

Thank you thank you

bettyay 發表於 16-10-23 07:10

Hi, 我兩個小朋友都是KTS學生,申請入學時也有交portfolio,  但只是有寫小朋友 ...

明白了!Thank you

引用:Quote:swarovski2011+發表於+16-10-20+13:2

原帖由 jason1978 於 16-10-21 發表
我都冇……
因為冇任何cert

jesswu 發表於 16-10-24 13:16
我都冇……
因為冇任何cert

其實有cert只是幫父母開脫,代表自己盡咗力去幫個小朋友去考學校,除非個小朋友堅叻,豬肉Cert你估學校或校長睇嗎?如果豬肉cert都count的可能父母又嫌三嫌四。所以,隨心吧,小朋友叻固之然可以比去比賽吸收經驗,不然樣小朋友有快樂童年。

你估小朋友鍾意去玩定去考cert!?

mmbbb555 發表於 16-10-27 22:47
其實有cert只是幫父母開脫,代表自己盡咗力去幫個小朋友去考學校,除非個小朋友堅叻,豬肉Cert你估學校或 ...
我諗係peer pressure啫……身边人人学乜学物,考乜考物,如果意志不夠坚定係会無信心。不过KTS非常重視礼貌同待人接物,呢方面無cert考~

cheung_kenji  Agree   發表於 16-10-28 09:30

mmbbb555 發表於 16-10-27 22:47
其實有cert只是幫父母開脫,代表自己盡咗力去幫個小朋友去考學校,除非個小朋友堅叻,豬肉Cert你估學校或 ...

嗯嗯...我都想小朋友正正常常過呢三年聽你地講,唔為做好porfolio而考

其實童年唔係好長,幼稚園初小都拉到行,唔通等畢業後才去做宅男宅女麼。
So far開學樂來,學校給我的印象是實而不華,教學按步就班,似乎能為孩子增值的學校。

cheung_kenji  Agree   發表於 16-10-31 11:04

jason1978 發表於 16-10-29 10:59
其實童年唔係好長,幼稚園初小都拉到行,唔通等畢業後才去做宅男宅女麼。
So far開學樂來,學校給我的印象 ...

Cert 同 portfolio 是兩件事,portfolio嘅作用是介紹你的小朋友,無cert都可以講吓小朋友的長短處,性格,如果為咗個portfolio去考一些(emoji)cert就無需要。
‹ 上一主題|下一主題