用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先? ...
樓主: olivia511
go

相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先?   [複製鏈接]

回覆:相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先

小朋友自理好緊要,執書包一定要佢自己執,你可以第二朝係咁二睇下有冇執漏,有就同佢講佢執漏乜乜乜,下次唔一定會發現,叫佢自己負責返。另外我有一個諗法,既然補習班幫唔到佢功課,不如唔好去補習,叫佢自己做功課算了,反正你都要花時間同佢對,咁佢反而唔會太依賴等人教佢,可能更加好。

回覆:相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先

有時候有啲功課錯了就算吧,最緊要做齊,不要做得太夜。

HaYi  agree  發表於 16-10-23 07:40

HaYi  單位加習慣了手指, 心算好慢. 雙位加單位更慢,  發表於 1 小時前

數手指係正常過程...要咁快有乜好處??

我曾經見佢P2仲數手指...話過我小朋友...亦用成年人方法教佢+/-數轉位...見佢好大壓力...都跟唔到照做...原來我係套用左成年人既方法於小朋友身上...佢地係在正常學習過程...要對學校教法有信心...好在我一向少理佢學習...只係緊張左1-2日

回想返...數手指係完全無問題...小朋友去到另一階級佢又會轉...何須廹佢走前...我小朋友現正初中...係一間程度高既中學係完全無問題...依佢地既能力正常走吧~~~

我女學校數學都教得快,又要佢地計得快同用心算。我都有D反感。我覺得加減數根基要打得好,一味鬥快到越高年級可能深既數,要靠思考就handle唔到。

我經驗係,小一想過渡得好,幼稚園要打好語文根底,多看中英文圖書。

回覆:相當多功課, 亦好多小測, 預默.... 訓覺行先定溫書行先?

見咁多人話幼稚園happy小學就唔happy, 忍唔住留言:

我女亦是今年小一,幼稚園非常happy, 唔需要玩中英文記憶遊戲,少量抄寫,做就佢有好多課外閲讀同玩樂時間。而因為心知中文掌握較難,所以中英文閲讀比例為7:3。

而家學校是二線重品德的學校,功課每天用30分(最多)完成,如每天臨睡前有時間便會用15分鐘溫習,暫時課程跟到,是串字有點困難,但見她認讀沒有問題,所以暫時不太擔心,加上對分數要求唔高,大家平常心,記到幾多就幾多,每天亦可以玩1小時及睡前伴讀,於8:30前上床。

我只想講,happy 幼稚園上小一亦可以好Happy的

mcl203 發表於 16-10-23 09:44
HaYi  單位加習慣了手指, 心算好慢. 雙位加單位更慢,  發表於 1 小時前

******************************** ...
我的小朋友現在讀P2,仍然有數手指,但測考也有九十幾分,我覺得先要明,慢慢便可以學快,到中學更可用計算機。

olivia511 發表於 16-10-20 13:00
阿女剛入讀小一, 估唔到而家2個月都未夠, 已講相當吃力~
功課量每日中、英、數起碼2樣加改正, 再加其他... ...

仔都係小一,現在比K3淺,我返家前已做好功課。本身小朋友學術不錯,反而我們沒有同佢温書,而鼓勵佢看課外書,最近看captain underpants 和老鼠記者,數學本身亦超前,佢要我們教深d. 現在教的佢K1已懂(自己懂,無外補),因英數,可以自己讀題目。但返學都好開心。

功課量每日中、英、數起碼2樣加改正, 再加其他... ...

仔都係小一,現在比K3淺,我返家前已做好功課。本身小朋友學術不錯,反而我們沒有同佢温書,而鼓勵佢看課外書,最近看captain underpants 和老鼠記者,數學本身亦超前,佢要我們教深d. 現在教的佢K1已懂(自己懂,無外補),因英數,可以自己讀題目。但返學都好開心。

miujoey 發表於 16-10-20 14:26
我女某直資, 少功課,每攻約3-4樣, 一個鐘內定可以完成, 中英默書一個星期一次好易應付, 平日做完功課都有時 ...
邊間咁好..😍
孖寶的媽

olivia511 發表於 16-10-20 14:16
可能係你小朋友既底打得好? 所以而家小一都好輕鬆跟到課程? 8時前可以訓到真係太開心了!
我個女幼稚園3年真 ...

我個人經驗真係唔可以幼稚園階段太hea,唔係話要谷,係起碼寫過嘅功課要識默讀串,唔可以水過鴨背式學習,仲要確保要睇題目,每次都要教識讀題目。否則,上到小一會發覺小朋友好似文盲一樣,會追得吃力。小一課程屬於淺,家長跟貼啲都應該會追得返。

olivia511 發表於 16-10-20 14:16
可能係你小朋友既底打得好? 所以而家小一都好輕鬆跟到課程? 8時前可以訓到真係太開心了!
我個女幼稚園3年真 ...

重覆了

樓主,我好明白你的感受 因為我去年都同你一樣,日日都好似打扙咁
家長們的意見 可以參考 不過每個小朋友能力不同 家長的 expectation 也不同
正所謂 手指有長短,我家小孩是「短」而且體能不好,每天放學要睡一小時,老師有微言話瞓太多
不過 我地一於少理 堅持小朋友一定要有足夠精神先能學習
功課方面 儘量減少改正 等佢建立自信
自理方面 循序漸進 不用一下子要求太高及太多
加添壓力 會有反後果
小朋友慢慢到下學期就會有好大的改變

MrBeast    發表於 16-10-24 06:38

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+16-10-22+09:32+ 这

原帖由 Deutsche 於 16-10-22 發表
那即是有錢便可有其他選擇?無錢便要遵守香港的遊戲規則?
其實我就是想問大家真的覺得這樣的催谷教育無問 ...
也可以算主流選擇嘅,因為香港都多.有錢人,只是冇$的更多。

回覆 olivia511 的帖子

請問係咪呂小?
係咪因為轉左校長?

回覆 miujoey 的帖子

好羨慕呀..

回覆 Soundervolt 的帖子

可唔可以分享下"遊戲獎勵計畫"

我女好能力自己做功課
但就係都要等我放工先返去做
明明一做就識
另外
做O既時候好心散

moonchan509 發表於 16-10-27 10:00
回覆 olivia511 的帖子

請問係咪呂小?
唔係呂小, 不過我女呢間都係因為轉左校長, 今年第三年..... 問過同校有兄姐既, 以前係比而家輕鬆得多, 功課少d~

什麼是預默?默書前預先默一次?即是同一範圍默兩次?中英都係咁?

既然功課去左補習社做, 就唔好夜晚再捉個女跟一次啦..
一個鐘, 不如講下故事, 做其他野好過啦..

我係9點就要小朋友去訓覺, 因為唔夠訓, 第二日無精神, 上堂會遊得仲勁, 吸收力都會差左, 脾氣又臭唔聽教...惡性循環下...只會跟唔上堂上老師教學, 功課也只會越做越無心機, 關係又越來越差 ..

hoihoima 發表於 16-10-27 13:29
什麼是預默?默書前預先默一次?即是同一範圍默兩次?中英都係咁?
中文唔會。
英文會,正式就要串10-13個字詞,但係正式默前會先拆開3次,每次默3-4個字詞。
‹ 上一主題|下一主題