用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: flower9
go

del. [複製鏈接]

chaualan 發表於 16-10-20 16:54
上年經驗
考20幾間, 只有4間有2ND IN, 到5月, 1間OFFER都無
6月開始大抽獎後, 終於有一間

有offer的是否全部之前係waiting list?

littlefly 發表於 16-10-22 00:15
我想問問, 音小最後收, 你有冇寫求位信或者點解會忽然收呢?我地暫時全Reject, 真係好灰.....
...

無寫任何信或打任何電話
好多人當音小係後備,通常大抽獎之後先放位
所以6月開始係好多人放位的
真心講音小係好好學校,可能學術上唔係十分標青,但教育品德和音樂方面絕對好
有幸收到offer的話要認真了解和考慮

另外有d學校有第二輪招生,第一輪無報的都可以報第二輪,競爭小好多

10月都仲係全部reject大有人在,包括小兒,千萬唔好灰心,比信心你個小朋友,唔好比佢地感覺到你憂愁的情緒,亦唔好當住佢地面批評佢地面試。其實佢地人仔細細但好有認知能力,比多d正能量佢地,面試都sharp d。

Chirley   多謝你既分享  發表於 16-10-25 13:00
volar  well said!  Thanks for your sharing!   發表於 16-10-22 18:15

Bloomer2014 發表於 16-10-22 00:43
有offer的是否全部之前係waiting list?

音小係收reject信,最後call
聖若瑟應該無reject信的,只收到信話唔收,同埋叫我6月第二輪招生交成績表
Cais 係in一次,waiting 再收
另外4間係有2nd in, 之後waiting, 7月和8月收call waiting

chaualan 發表於 16-10-20 16:54
上年經驗
考20幾間, 只有4間有2ND IN, 到5月, 1間OFFER都無
6月開始大抽獎後, 終於有一間

好刺激,可否講嚟聽下?請問會有第二輪面試?

我報咗咗4間神校搭救恩,諗住救恩冇神校咁 tough 機會大d可以用嚟打底。
神校其實都知道係陪跑多架啦……
從小朋友嘅口中覆述賽後報告,亦覺得救恩最大 chance.
剛剛 check 救恩 reject 了,連 waiting 都冇。
我而家已經有全軍覆沒的感覺…………

hiroshirie  same same here, 連waiting都無,好hurt  發表於 16-10-24 23:58
hppa  Still can apply KTS in nov  發表於 16-10-22 20:13

Sushi_love 發表於 16-10-22 18:00
我報咗咗4間神校搭救恩,諗住救恩冇神校咁 tough 機會大d可以用嚟打底。
...

救恩我都係failed 佢只收大約40人好難入

hiroshirie  記得副校話上年一個waiting都無收,唔知今年點呢。。。  發表於 16-10-24 23:59

這個遊戲,以港同為例,4800 人收120人,只有2.5%有offer,97.5%是waiting/reject。收唔到offer是大部分人,請盡量放鬆心情去面對。我們介懷,小朋友就會好難受。我們正面鼓勵他,他自會一天比一天進步,今天考小學,都是運氣/緣份居多,如同組小朋友大哭/搶玩具,孩子怎麼處理?
今天遇錯折,學懂如何面對,到考中學大學(是單憑他自己實力)時我們就不用煩。

這是比自己的心靈雞湯,自己躲一旁哭完,對啊仔就扮無事……

chaualan    發表於 16-10-25 15:47
Chirley    發表於 16-10-25 14:33

Heyheyjoyjoy 發表於 16-10-24 13:24
這個遊戲,以港同為例,4800 人收120人,只有2.5%有offer,97.5%是waiting/reject。收唔到offer是大部分人 ...

果然係“你不愛競爭?但競爭會找你。”

Chirley  但都要學會樂觀面對呀  發表於 16-10-25 14:33

Sushi_love 發表於 16-10-22 18:00
...

救恩可打㡳? 我估港島區可打底可選漢華和玫瑰崗。而玫瑰崗可抽獎,又小班和英文小學,比較可取。只個人觀點。

chaualan 發表於 16-10-22 01:30
音小係收reject信,最後call
聖若瑟應該無reject信的,只收到信話唔收,同埋叫我6月第二輪招生交成績表
Ca ...

我想問下CAIS你係幾時收到offer?因為我女兒都係waiting 緊preparatory (佢今年1月in), 其實已經入晒學,但係佢話個waiting pool 有效係到下年三月。所以我想知仲有冇機會

回覆 bobdylan 的帖子

8月頭, 不過我係插班G1
你可以CALL去問下WAITING排得前唔前
如果佢肯答你排前列, 咁都大機會,
同埋LOCAL PASSPORT 機會係比較低

chaualan 發表於 16-10-24 18:22
回覆 bobdylan 的帖子

8月頭, 不過我係插班G1

因為我個女係細b, 所以我今年會再報多一年preparatory。

bobdylan 發表於 16-10-24 18:27
因為我個女係細b, 所以我今年會再報多一年preparatory。

CAIS can only apply for that particular birth year. ie, there is no big b.

iamadc 發表於 16-10-24 18:03
救恩可打㡳? 我估港島區可打底可選漢華和玫瑰崗。而玫瑰崗可抽獎,又小班和英文小學,比較可 ...

但好小人提玫瑰崗

Heyheyjoyjoy 發表於 16-10-24 19:45
CAIS can only apply for that particular birth year. ie, there is no big b.

Actually, no matter how the school set the "cut-off" date for the applicant, the issue of big b or small b still exists.  For my case, my daughter was born in late December 2011.  So she was small b when she applied for preparatory class 2016/2017.

回覆 iamadc 的帖子

每逢學校申請表要列自己小朋友強項個D我都唔報。所以無報漢華。
玫瑰崗個人唔係好鍾意,所以冇報。

非常感謝分享,加油加油

bobdylan 發表於 16-10-24 22:06
Actually, no matter how the school set the "cut-off" date for the applicant, the issue of big b or  ...

Really, I called school before enquiring this cut-off issue.  That's what they told me, and I gave up because of that as my boy was born mid Dec.

kc871 發表於 16-10-24 22:06
但好小人提玫瑰崗

以back up 計遮

Hayden0805 發表於 16-10-20 17:18
就算你發覺上帝最後關曬d門,佢其實準備開冷氣俾你!

又啱喎
‹ 上一主題|下一主題