用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 伴讀對考小一成績有關係嗎?
go

伴讀對考小一成績有關係嗎? [複製鏈接]

常常聽人講伴讀對兒童成長,思維和識字能力很重要... 興趣班老師告訴我現在很少家長肯伴讀了,將個波交俾佢哋就當做完要求多多

其實想了解吓小一面試有2nd in和offer的家長是否大多有伴讀習慣?暫時什麼也沒有的是否真的少伴讀呢?

朋友仔乜cert都冇,只伴讀&個仔自己睇書(不吹谷),上年考入英X,其他一線名校全有2nd in.. 不知是否個別例子。
   17    0    0    0

回覆 Hailey88899 的帖子

我自己覺得伴讀十分重要,有助小朋友培養閱讀習慣,我同仔睡前大约看30分鐘。冇記錯由歲幾已開始咁樣做,到而家個仔5歲,效果幾好。以前睇個一篇文章,有個媽媽教係小朋友去坐厕時比本書人佢睇最好,因如厕時小朋友冇咩可以做!慢慢亦養成閱讀興趣

abby0624  我個仔唔得,因為佢poo poo同只用5分鐘  發表於 16-10-20 09:44

Hailey88899 發表於 16-10-20 00:42
常常聽人講伴讀對兒童成長和識字能力很重要... 興趣班老師告訴我現在很少家長肯伴讀了,將個波交俾佢哋就當 ...

我自己認為十分重要,亦一直有做
現在小朋友是自己想看、自己去找書看。有時行過問他兩句,他還想我不要disturb他添

肯定有用,有很多vocab 根本系睇書識返黎,阿媽我自問教唔到,或者唔識教

引用:+本帖最後由+Hailey88899+於+16-10-20+01:1

原帖由 Hailey88899 於 16-10-20 發表

常常聽人講伴讀對兒童成長,思維和識字能力很重要...  ...
跟你說段親身經歷,有次因工作關係,訪問教育局副秘書長,談及教育心德,他說只有一個重點「閱讀」。

他簡單的問現場觀眾一條問題:「有人見過學生喜歡閲讀,結果考包尾嗎?」,大家都說沒有。主持人問應如何開始培養習慣?應該如何選擇書本種類?他回答:「開始時伴讀,日子久了,子女會主動自己睇,不想你陪」「書本種類無需選擇,中英不拘,無字亦可,垃圾漫畫也沒所謂,帶子女到圖書館隨意選擇」

現場所有觀眾,包括主持人都R晒頭,他就說了一個例子:
「一個從不喝咖啡的人,只要每天在Starbucks上班,很快就會成為咖啡專家。原因很簡單,因為咖啡本身是好的,每天見到人排隊買來喝,自己又日聞夜聞,終歸會想試。由哪款色開始?完全不重要,因為無論以Latte、Mocha定Cappuccino開頭,只要對咖啡繼續探索,最終,他只會愛上一杯極濃郁的黑咖啡」。就是這樣,換來全場掌聲。

是的,書中自有黃金屋,只要多接觸書本,多到圖書館,小朋友開頭可能齋看圖畫書,然後會自動變多圖少字,再變少圖多字,最終無圖齋字,結果可能小學時期已在看Harry Potter 和金庸,最重要是培養閲讀的興趣。

多閲讀,對面試亦很大益處,首先,識字的數量會遠超幼稚園所學,第二,對「句子」有更深概念,第三,知識會更廣博更多元,若果小朋友鍾意讀出口,連說故事能力都會有所提高。加上,有些面試的final round都要在校長面前分享書本,閲讀實在非常重要。

回覆:伴讀對考小一成績有關係嗎?

陪讀的好處太多,認字、句式、概念、形容詞、想像力,都是靠睇圖書。而睇書的好處不是一天兩天就見效,但長遠來說一定是有幫助的。總比參加任何興趣班好。愛閱讀的孩子成績一定不會差。

或者咁講,伴讀的禆益是長遠甚至終身的,我自己從小愛書,所以我非常希望孩子可以享受獨處,閱讀的樂趣。如果單為考小一而伴讀,家長可能會失望的。畢竟,考小一的因素太多,識字量,閱書量只佔一部份。

Hailey88899 發表於 16-10-20 00:42
常常聽人講伴讀對兒童成長,思維和識字能力很重要... 興趣班老師告訴我現在很少家長肯伴讀了,將個波交俾佢 ...

伴讀係想幫細路建立閱讀習慣,目標最後係想佢地自我閱讀。

確係唔少出名學校都喜歡book lover,  亦有環節係細路睇書後答題。

無論係咪考小,閱讀習慣都係終生受用。

回覆樓主:

伴讀好處一定比去補習班好。
我們自阿囡歲幾開始伴讀,佢考小一成績唔可以話超好,但總算唔錯。而以佢當時只有5歲,英文語文閱讀能力已到P3左右,絕不是去補習班能夠達到效果。另外,升小後佢學校有早讀、小息時間佢自己就去圖書館揀書睇,都係自小建立嘅好習慣。

gglover 發表於 16-10-20 02:19
跟你說段親身經歷,有次因工作關係,訪問教育局副秘書長,談及教育心德,他說只有一個重點「閱讀」。
閱讀的好處無需側疑,但starbucks 不是很好的比喻,唔通個個bar tender會變成紅酒專家。

伴讀當然係好啦,我有2個仔,大仔有小聰明,但唔鍾意讀書,用盡方法,軟硬兼施,也不得要領,我開始氣餒,想放棄,到了6歲左右,突然有一日,佢要睇漫畫,不停問依個字、果個字黠讀,好快就唔使問我,同時間,為了玩 ONLINE GAME,唔識打中文字,又問我,用了一星期又學會了。
所以,我第2個仔,用了另一方法,會試同佢伴讀,但唔會太迫,驚佢反感,久而久之,佢反而主動叫我地伴讀,但會長期開英文兒歌,令佢盡量吸收生字,我會儘量用遊戲方法,令佢產生興趣,用婉轉話佢知,唔識字就好多都玩唔到喇。
感恩細仔有TSL、高主教、真道、優才有 2ND in 機會。
以上純個人意見,始終最了解小朋友係父母,用邊種方法都因應唔同性格。
希望大家都搵到適合嘅小學。

比喻嚟啫,廣泛閱讀對學習極有幫助,我都發覺小女的中文詞語大部份都是從閱讀得到,因為學校極少默測,只着重中作,但佢所識同運用字很多, 佢亦好鐘意睇完又睇佢套福爾摩斯,所以都好抵...

唉!我經常同小朋友伴讀,佢地鍾意睇書,但只睇圖畫,大果個而家5歲,字詞唔認得好多!我都

常常聽人講伴讀對兒童成長,思維和識字能力很重要... 興趣班老師告訴我現在很少家長肯伴讀了,將個波交俾佢 ...

伴讀有用。我每星期最少有5天都伴讀20分鐘或以上,其實小朋友習慣了,佢自自然然自己會攞起本書看,每個星期有3至4天都會去圖書館。雖然未必年紀小會認得D字串法,但聽英文能力,一聽到個D vocabulary 會知道是什麼意思,有時候簡單句子,都會講。

Rabbit_pigpig 發表於 16-10-20 09:15
伴讀當然係好啦,我有2個仔,大仔有小聰明,但唔鍾意讀書,用盡方法,軟硬兼施,也不得要領,我開始氣餒, ...

想問下6歲有邊d漫畫可介紹下?

若有父母為左考小一先去考慮同個小朋友伴讀呀?

真替小朋友可憐

我眼見身邊有小朋友冇考 cert, 冇特訓, 冇特異功能, 冇面試班, 冇外補, 考小一都百發百中, in 10間, 8間有 offer,
呢d 真係小朋友既真功夫
不過, 呢d 小朋友既媽媽, 我睇到有一個共通點, 就是一定會培養小朋友閱讀習慣

所以我覺得一定有關係

sorman 發表於 16-10-20 10:35
若有父母為左考小一先去考慮同個小朋友伴讀呀?

真替小朋友可憐

如果為考小一而為小朋友伴讀,個目的就錯,希望家長們唔好咁諗。閲讀不單對小朋友增廣見聞,發掘更多其他新事物,對於訓練耐性都不俗⋯⋯

Felix223 發表於 16-10-20 10:42
如果為考小一而為小朋友伴讀,個目的就錯,希望家長們唔好咁諗。閲讀不單對小朋友增廣見聞,發掘更多其他 ...

父母肯花時間伴讀已經很了不起,孩子一定受益。冇錯與對。

回覆 sorman 的帖子

我知道此題一出一定有家長大仁大義曲解問緊閱讀為小一面試
是探討當中有沒有關係

‹ 上一主題|下一主題