用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k3家長,好迷茫
go

k3家長,好迷茫 [複製鏈接]

估計抽獎後要叩門。可能睇得太多勁人,再比對自己個仔,覺得差異很大。
呀仔細仔,學卷幼稚園,中文認字閱讀唔錯, 寫唔ok, 學校未開始默書。普通話冇信心。英文普通,ORT level 2, phonies 學左一年有多但唔識用。串英文字又唔ok.
呢排迫佢串英文字,佢根本串唔到。我突然覺得好灰,好似自己k2時冇比時間去谷佢,冇關心佢學業,搞到佢乜都唔識。
我應該係k3呢年準備乜野先可以順利過渡小一?

6    0    0    0

Lu324 發表於 16-10-19 23:31
估計抽獎後要叩門。可能睇得太多勁人,再比對自己個仔,覺得差異很大。
呀仔細仔,學卷幼稚園,中文認字閱 ...

唔好同呢度d 特異功能人士比,放鬆d ,未必要叩門嘅。

maxifoxy 發表於 16-10-19 23:43
唔好同呢度d 特異功能人士比,放鬆d ,未必要叩門嘅。

我好迷茫,因為呀仔係學校算係ok既學生,但現實中就唔係。小一好似洪水猛獸一樣,有人話好忙好深,我要返工,七點半先入屋,好驚要日日戰鬥,仲有個細,自己冇時間,細既已經係野孩子。
壓力好大⋯

我囡k3到學期尾學術都係一般般,今年有叩門,無一間問過英文串字,中文寫字都係寫下自己個名同花朵白兔咁,其實叩門多數考對答,讀下中文字,計下簡單加數咁,唔好俾咁大壓力自己同小朋友。

至於話小一又忙又深,我又真係暫時唔覺,功課每日一小時內完成到。

Btw, 我都有個細囡2歲。

回覆 Lu324 的帖子

唔需要太緊張,不是個個小朋友都是超人,好多也是地球人。當年我的小朋友也是讀學券 happy 幼稚園,每日功課唔會多過兩頁。
無報過私、直小學,抽中寶校。
最後去叩門,中文要讀一篇文章,佢居然識讀、數學問加數,識D唔識D、英文問顏色,識答唔識串,最後也成功叩入,所以,不用過份擔心。
而最後仲叩入埋乙一小學。

我個幼稚園都係讀happy school, K3下學期先開始認中文, 升小前ORT睇到4,5咁上下, 小一抽到地區一線尾, 小一適應冇問題, 功課自己搞掂, 小一淨係教點溫中英默, 小二都好輕鬆, 雖然相對黎講中文比英文好, 但小三開始學校d英文活動都會搵佢參與, 升小前d學術應該比大部份人都差, 但自理好好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-10-20 00:05
咁聽落唔係好差啫。phonics有無學blending?學咗應該串到字喎!係咪間中心唔好呀?
...

我會轉中心,因為而家學左一年冇效果

twlo 發表於 16-10-20 00:31
回覆 Lu324 的帖子

唔需要太緊張,不是個個小朋友都是超人,好多也是地球人。當年我的小朋友也是讀學券 ha ...

地球人!睇完笑左。如果哥哥入左一缐小學,細既可以跟。所以叩門真係緊要。

當然,入到一線小學就好啦,但也要睇吓小朋友的適應問題。

各有前因莫羨人,n better late than never

而家可以做嘅,除左轉centre 學 Phonics,你可以日日伴讀。
每日訓教前,用半個鐘時間,同兩位小朋友睇書,中文英文書多圖少字乜都得,天南地北咩都講可以增加多d常識,出街都可以認字睇牌學多d,多同佢地互動玩棋train EQ 等佢地輸左都唔會Lur地,如果你俾小朋友睇Ipad嘅,俾多d英文嘅佢地睇(例如 peppa pig)。串字其實唔重要,學好Phonics之後自然就會識。多閱讀、多溝通、多啟發才重要。

小小意見~  

lingan 發表於 16-10-20 10:00
而家可以做嘅,除左轉centre 學 Phonics,你可以日日伴讀。
每日訓教前,用半個鐘時間,同兩位小朋友睇書, ...

同意呀,近排開始玩埋scrabble,希望 透過遊戲引導佢去認同串多d字,又可以訓練贏輸概念,希望可以鞏固佢d word bank la

lingan  但始終reading 才最重要  發表於 16-10-20 11:00

IloveJJ 發表於 16-10-20 09:00
如果你覺得現實中阿仔唔夠勁,你又驚自己無時間理,咁就唔需要強求入一線小學啦!
我識得有人放棄德望入播 ...

我target 地區一線津校,不是神校/直資。英中係我方向,所以一定一線

lingan 發表於 16-10-20 10:00
每日訓教前,用半個鐘時間,同兩位小朋友睇書, ...

有閱讀,我自問呢part付出最多,呀仔受中文但英文未ok, 不過我會加油。至於細b, 其實好like睇書,但我一人應付兩個有困難。
亦有玩琪,串字遊戲冇試過,係好方法

MrBeast 發表於 16-10-20 09:17
各有前因莫羨人,n better late than never

明白,唔想三年happy完,小一追餐死,所以今年做d野。

会唔会入普教中小学?会就準備下……

Yanamami 發表於 16-10-20 19:28
会唔会入普教中小学?会就準備下……

冇得揀,大部普教中,普通話絕對緊要,自己冇能力教,要外補,搵緊。我係比香港同事笑,但大陸同事同廠都明我講乜。

我可能表達得唔好,有感朋友個個呻小一辛苦,冇時間,小朋友好忙,我係驚。好似隔離post咁做三個鐘功課,相信我成家都出現運作問題。
自理,待人接物,應對等都重要,呢方面爸爸負責。

‹ 上一主題|下一主題