用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 港同
樓主: 明天更好!
go

SFA vs 港同   [複製鏈接]

我都開始有D不耐煩!樓主周圍點火

hppa    發表於 16-10-24 12:36

snow228 發表於 16-10-21 15:32
我都開始有D不耐煩!樓主周圍點火

真心講,網路講既不好盡信,任何人也可以話自己有幾多offer, 係咪真的冇人知,真心話入到既父母跟到先算,要父母都全力支持,教導下,特別是SFA, 所以我當睇劇,不要勞氣。

回覆:SFA vs 港同

好奇一問,樓主係咪已經開始做多份兼職?

hppa    發表於 16-10-24 12:36

引用:好奇一問,樓主係咪已經開始做多份兼職?

原帖由 cindyyip21 於 16-10-22 發表
好奇一問,樓主係咪已經開始做多份兼職?
我反而想知樓主住边區? 會/可以搬?

回覆 lovebb2 的帖子

樓主第一個post話讀直私可能要搵多份兼職,但現在又完全無擔心呢方面,我覺得好奇妙

引用:回覆+lovebb2+的帖子 樓主第一個post話讀

原帖由 cindyyip21 於 16-10-22 發表
回覆 lovebb2 的帖子

樓主第一個post話讀直私可能要搵多份兼職,但現在又完全無擔心呢方面,我覺得好奇妙 ...
因交通是首要,如安排不到上學或要太早起牀,其實有offer都沒用。

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-10-19+19:10+

原帖由 lovebb2 於 16-10-19 發表
因港同直升, 又有咁好的dse成績.
其實港同dse成績如何?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-10-19+22:2

原帖由 CherylChloe 於 16-10-19 發表
唔駛估估下,上年港同dse成績另人眼前一亮,拍得住很多傳統名校
点睇到港同中dse成績?呢屆系咪親生仔,由港同小湊大?

CherylChloe  http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/HKUGA%20College%20HKDSE%202016.pdf  發表於 16-10-22 23:48
CherylChloe  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D3  發表於 16-10-22 23:45

Aprilbaby 發表於 16-10-22 10:47
点睇到港同中dse成績?呢屆系咪親生仔,由港同小湊大?

簡介會話係小學升上中學

回覆 cindyyip21 的帖子

好奇一問, SFA 及港同學費要幾錢 ??

如果加埋校車, 再學嘢, 都唔平 ??

Danrice 發表於 16-10-24 10:13
回覆 cindyyip21 的帖子

好奇一問, SFA 及港同學費要幾錢 ??
除咗學費車程亦係重要因素,以港同為例相信樓主住九龍新界區坐車去柴灣快則40分鐘,如果新界西冇90分鐘都60分鐘,放學後課外活動唔好彩玩第二輪放5點半冇校車返到屋企真係慘過返工,不過如果有司機車出車入就冇乜所謂啦。

醒目開學勳章 王國長老

kaei 發表於 16-10-24 10:56
除咗學費車程亦係重要因素,以港同為例相信樓主住九龍新界區坐車去柴灣快則40分鐘,如果新界西冇90分鐘都60 ...

港同學費唔貴,校車至貴。以我所知TKO約2300,馬鞍山要$3xxx(保母車),仲貴過學費。如果唔打算搬,呢d都係考慮。

Charlotte_mom 發表於 16-10-19 19:12

港同有直升有呈分,可hold住港中考其他直資,肯放棄 ...
個人認為辦得一條龍中小學既學校, 未必會太著重Pre-S1成績, 更加唔會為學生作針對Pre-S1既部署.

選得一條龍中小學, 理應諗住一讀12年, 除非發現好大問題, 咁就應該馬上離開, 唔係諗住騎後搵馬, 到升中再諗.
而且如果要有學生Banding, 即係小學部要呈分, 但除非你諗住一定唔直升, 否則簽咗直升協議, 一樣係無得參加派位, 到時有冇Banding, 或者係咩Banding, 根本唔重要了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-24 11:10
個人認為辦得一條龍中小學既學校, 未必會太著重Pre-S1成績, 更加唔會為學生作針對Pre-S1既部署.

選得一條 ...

係咪即係因為一條龍嘅關係港同冇着力或者稱為冇必要於為學生谷band所以反影唔到學生真實banding

kaei 發表於 16-10-24 11:53
係咪即係因為一條龍嘅關係港同冇着力或者稱為冇必要於為學生谷band所以反影唔到學生真實ranking ...
個人認為會有呢個可能

其實Banding對咩人重要呢?

1. 對一心想入官津中學參加派位既學生
2. 想保持英中, 或多開英文班既學校

直資一條龍中小學無咗呢兩個考慮點, 點解要著重提升學生Banding呢?

提供合適培訓俾學生, 等佢地能更有把握應付中六既DSE, 比谷對佢地係中途考好多一個唔係太緊要既試, 有意義得多

hppa    發表於 16-10-24 12:39
kaei    發表於 16-10-24 12:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實Banding對咩人重要呢?
1. 對一心想入官津中學參加派位既學生
2. 想保持英中, 或多開英文班既學校
直資一條龍中小學無咗呢兩個考慮點, 點解要著重提升學生Banding呢?

政府提供十二年教育。係人都升學。Banding 對咩人重要?就升唔升到學而言,呢個係個蠢問題。

當然,如果你想有得揀嘅,Banding就極之重要。無論官津直資,都想選好學生。Banding不重要?

就算一條x龍嘅學校,Banding也重要,因你不知學校視那個%的學生為龍、那個%的學生為蟲。冇得直升嘅,Banding不重要?

snow228    發表於 16-10-24 12:52

deleted deleted

judy 發表於 16-10-24 12:45
政府提供十二年教育。係人都升學。Banding 對咩人重要?就升唔升到學而言,呢個係個蠢問題。

當然,如果 ...

其實, 考直資同參加升中自行面試時, 學校只能係EDB度攞到報考學生係全港既"相對排名" (即係A>B>C>D...), 唔會有學生Banding, 仍唔係所有學校睇"學術成績"嚟決定收生與否.

Banding只有係參加升中統一派位時, EDB才會assign比學生.

所以事實上, 中學係無辦法以學生Banding嚟決定是否取錄.
‹ 上一主題|下一主題