用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇 ...
樓主: msyoyolam
go

報左1x間直私,到而家一間offer 都冇(什至waiting 都冇)   [複製鏈接]

大家所講的那位媽咪,我也知道是Facebook的那一位。但她眼裏只有做練習,星期一至五0830-1200面試班,操flyers,返學,睇書……媽咪嘅虚榮心太重亦太害怕輸

小朋友的童年呢?

vbeiit  已沒有童年, 好可憐!!  發表於 16-10-20 14:55
Chirley  果位小朋友既童年, 要等佢大左先明白同知道自己得到咩失去咩  發表於 16-10-20 14:27

回覆樓主:

我都大約知邊個 我見佢學校second in 嗰啲信都影埋出嚟(emoji)(emoji)(emoji) 佢真係好睇重個仔要入名校 亦好享受 其他媽媽 不斷讚賞佢個仔 其實我見到個仔 應該真係冇乜童年

晞晞爸b 發表於 16-10-20 12:25
自己頂唔順D神校家長個個勾心鬥角..不斷暗中較勁校外補習死谷爛谷...我又驚自己日久之後變成同類人...(
又唔使未打先輸,我都有fd子女讀神校,不是很熟但感覺上佢地都nice、humble、冇白鴿眼,當然好肯定神校家長agressive的會較多,但講真唔同peer group 人地都未必tsum你玩,做好自己咪得,啱傾就交流下,話不投機就半句多

晞晞爸b  Agreed  發表於 16-10-20 14:03

Lingfung813 發表於 16-10-20 13:46
大家所講的那位媽咪,我也知道是Facebook的那一位。但她眼裏只有做練習,星期一至五0830-1200面試班,操fly ...

越講越想去睇添

Lingfung813  她賣書,賣練習,面試教材……  發表於 16-10-20 14:17

我都想知

回覆 Lingfung813 的帖子

原來佢咁出名  gar, 可能已經係 EK 某位會員

但我佩服係佢小朋友真係可以咁自動自覺, 書不離手....

相比自己,  working mum 唔太多時間, 無咁多錢日日interview class.. 仲有個細佬要照顧...一放假就諗住出街玩

有得必有失.... 可能我無百發百中 offer 但小朋友應該都有開心童年

唔駛咁灰, 就算未有offer都唔一定係小朋友問題,
個pool既人其實來來去去都係果d人,
相信一間收得佢既, 其他佢有報既肯收既機會率點都高dd,
其他小朋友既機會自然細左, 但唔代表乜...
我幫仔報左3間岩收左一間reject, 無希望過所以都無失望,
就算小一搵唔到岩心水既, 小二都可以插班, 身邊都有見過呢d例子,
加油

Mrs.Luckycat  係呀,我成日自我安慰,唔係呀仔有問題,係我呢個呀媽有問題,唔識教仔   發表於 16-10-20 16:29

回覆 Danrice 的帖子

Agree! Working mum 放假只想陪小朋友去玩開心吓,等佢有快樂童年,咁先毋悔小朋友好快大有自己生活圏子就開始唔再黏你..

hha 發表於 16-10-20 13:14
真正叻嘅小朋友係唔需要谷架!一學就識、一點就明!

睇類型吧, 有D 記性好, 早顯露成績.

有D 思考型, 要先GET 到個邏輯果D, 會慢D...

無記性, 又唔願思考, 就....

我報左5間,3間入2ND IN,但FINALY無OFFER,全部WATING
2間未出,都預期有2ND IN
俾左好大希望我,仲失望

FATBJ 發表於 16-10-19 15:49
我報左12間
已經收到4間reject, 不過好彩收到一間直資offer
完全明白你感受, 下下收reject(連waiting都冇) ...
只係要一間就夠啦CONGRATS 玩完呢個殘忍遊戲

Queeniebaby 發表於 16-10-20 16:46
我報左5間,3間入2ND IN,但FINALY無OFFER,全部WATING
2間未出,都預期有2ND IN
俾左好大希望我,仲失望 ...

可否share 邊5間?

msyoyolam 發表於 16-10-20 16:52
可否share 邊5間?
PM 你

已經考了8間,只有一間waiting, 2nd in 全冇,其他仲等緊。未至於好灰,但面試過程令我發覺自己太天真,全冇外補,以為自己平日多加看書,見聞,身教⋯⋯可以有機會⋯
現在學校看的都要超班學術,之後的學術形學校面試都不想去了!

回覆 Lingfung813 的帖子

yes saw her post about his son's achievement a lot on FB.... very public!

bb2911 發表於 16-10-20 17:10
已經考了8間,只有一間waiting, 2nd in 全冇,其他仲等緊。未至於好灰,但面試過程令我發覺自己太天真,全 ...

我自己小朋友都係完全無外補,都唔一定係好谷嘅小朋友先有offer

Lingfung813 發表於 16-10-20 13:46
大家所講的那位媽咪,我也知道是Facebook的那一位。但她眼裏只有做練習,星期一至五0830-1200面試班,操fly ...

乜佢星期一至五都上面試班?咁我又唔係好留意喎! 總之見到都心寒

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-10-20+發表

原帖由 JoyceNgYY 於 16-10-20 發表
哈哈,我大概知邊個,人地紅人黎,fb set public,歡迎任睇。。。人地個小朋友好happy架,會去郊外會去主題 ...
Bxxl bxxl janxxe
佢fb set public...可能第時會出書教人考小學

ppmchan  佢原來咁紅既咩?  發表於 16-10-26 00:44
EVBB  i want to know who, can you pm her Facebook? thanks very much!!  發表於 16-10-21 16:56
Danrice    發表於 16-10-20 17:57

rabbitbaby1 發表於 16-10-20 17:37
Bxxl bxxl janxxe
佢fb set public...可能第時會出書教人考小學

bingo!  同一個人

引用:+本帖最後由+man811231+於+16-10-20+14:01+

原帖由 man811231 於 16-10-20 發表

我都大約知邊個 我見佢學校second in 嗰啲信都影埋出嚟(e ...
我覺得大部分人都唔係真心讚佢囉,好多人心中話佢變態,咁谷個仔

Lingfung813  吓,內心話佢變態  發表於 16-10-20 21:17
‹ 上一主題|下一主題