用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖家書院 & 何明華會督銀禧中學
go

聖家書院 & 何明華會督銀禧中學

兩間是否一樣banding? 那間會較多元發展? 煩惱緊甲乙一二排位

hunter3988 發表於 16-10-19 13:45
兩間是否一樣banding? 那間會較多元發展? 煩惱緊甲乙一二排位
1. 銀禧 2. 聖家

聖家DSE LS用英文, 有ENG LIT
銀禧DSE LS用中文, 90年代CUT左ENG LIT

...煩惱緊甲乙一二排位...

你不打算甲1甲2和乙1乙2皆放自1自2所選之中學嗎?

你不打算甲1甲2和乙1乙2皆放自1自2所選之中學嗎?

會呀!自1自2,甲1甲2和乙1乙2當然一樣啦

Edith

即係聖家英文強過銀禧??

回覆 little_yolky 的帖子

不好意思!想問為何這樣選擇?因對銀禧了解不多,希望有經驗的家長比多些意見,謝謝!

兩間都公佈好少DSE成績資料,從年報睇,兩間既DSE成績差唔多,所以可能最重要係睇下小朋友鍾意邊間多啲。

hunter3988 發表於 16-10-20 13:33

不好意思!想問為何這樣選擇?因對銀禧了解不多,希望有經驗的家長比多些意見,謝謝 ...
唔好誤會, 純個人喜好而已。兩間DSE成績好接近, 但銀禧交通近我多D, 而且聖家校風相當嚴格, 我想適中D既學校而已。再加上, 聖家有兩間直屬小學, 學額相對較銀禧少。不過, 話係咁話, 都要我阿女keep到B1先得既。

little_yolky 發表於 16-10-20 14:59
唔好誤會, 純個人喜好而已。兩間DSE成績好接近, 但銀禧交通近我多D, 而且聖家校風相當嚴格, 我想適中D既學 ...
你兩個女都考前列,成日呃鬼人話D女上唔到band 1,唔好對D女咁無信心啦

两間差不多 就揀近屋企 同要知道啊囡想入邊間多?

王家爸爸  其實小朋友鐘意最重要  發表於 16-10-22 20:16

引用:Quote:hunter3988+發表於+16-10-19+13:45+

原帖由 edith208 於 16-10-19 發表
聖家DSE LS用英文, 有ENG LIT
銀禧DSE LS用中文, 90年代CUT左ENG LIT
銀禧cut Eng Lit都二十年前的事,少人揀就cut科. 而聖家keep到Eng lit可能係校長、英文科科主任的堅持。

至於LS用中定英教就睇當年開山祖師的老師是甚麼背景。如由中史出身的老師或英文、歷史出身的老師教LS,就可能有這樣分別。當然學生能力,初中配套都是考慮用中文或英文教學的因素。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-20 22:01
你兩個女都考前列,成日呃鬼人話D女上唔到band 1,唔好對D女咁無信心啦 ...
佢間學校派位唔多靚仔, 再加上今年家姐數學又勁跌喇。同埋阿妹...............係考中間

little_yolky 發表於 16-10-24 09:44
佢間學校派位唔多靚仔, 再加上今年家姐數學又勁跌喇。同埋阿妹...............係考中間  ...
其實上到你間直屬學校都唔錯吖

little_yolky  呢句真。  發表於 16-10-24 10:56

Eat_Sleep_Play 發表於 16-10-24 10:43
其實上到你間直屬學校都唔錯吖
係聯繫。
又真係又大又新、校風良好。換咗校長仲成績開始提升, 真係無得挑剔。唯一既缺點, 係好遠, 好隔涉, 我哋返學一程要起碼1hr15min, 要轉三輪車。如果揀銀禧、九真、黃芴南, 就兩程車, 35-45min 內搞掂。

聖家書院小六學生家長簡介日11月26日9:30至12:00,有興趣可以去參觀

YmOra  記得電留座報名.
http://www.hfcc.edu.hk/schnet/news/p6_parents_oday/p6_parents_oday_1617.pdf   發表於 16-10-24 13:04
little_yolky  多謝  發表於 16-10-24 12:32

little_yolky 發表於 16-10-24 11:01
係聯繫。
又真係又大又新、校風良好。換咗校長仲成績開始提升, 真係無得挑剔。唯一既缺點, 係好遠, 好隔涉, ...
個校長仲好靚女添

lovebb2  You win  發表於 16-10-24 15:34

回覆樓主:

銀禧在初中階段加入了ENG LIT.(已經三年了)。

simonkawah 發表於 16-10-25 04:37

係呀!好幾間中學都有在初中階段引入"英國文學",我覺得幾好,不用為DSE而有壓力地修讀,可以好好慢慢享受英國文化與文學,亦對高中的英文科目有正面的幫肋.

simonkawah 發表於 16-10-25 04:37
非常正路
其實加入英國文學元素, (97後已改為英語文學), 的確係對提升英語整體能力的其中一個方法

有開DSE英語文學的學校都在初中加入英詩欣賞為學生"打好個底"

另外英語小說, 不論流行的或是經典的, 文本或電視/ 電影改編, 多讀多看, 對語文一定有好處

可惜, 時間太少, 各個科目老師都話冇時間教曬syllabus的內容, 真的好需要科主任和校長的專業判斷去取捨, 配合

學生又多才多藝, 每天24小時作息, 做功課, 溫習, 課外活動, 真系要用等車, 如廁的時間去看書

不過唔好被考試, 測驗令學生驚呢D科