用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB成績龍虎榜 邊間學校最高分?
樓主: elbar
go

IB成績龍虎榜 邊間學校最高分? [複製鏈接]

elbar 發表於 16-10-19 11:25
近年IB 課程深受家長歡迎,其預科部份的國際預科文憑(IBDP)成績跟DSE考試一樣,是升讀大學 ...
"我地都係讀蔡繼有" 好開心feel, 但有啲打尿震.

劉校長的一番話..愉快學習才是最有效,開心滿足就是成功。 真係符合晒依家父母的理想教育. Marketing 方面真係

不過求學最終都係求分數, 假如?如果?If? 愉快學習得嚟冇成績, 估下家長之間、學生之間會唔會重係好朋友? 我問下喳.

nintendo 發表於 16-10-19 16:17
ISF, Logos, VSA, CDNIS, SingIS  呢?
一隻字唔提一。
同埋 ESF 有好多間,STC, WIS, RC, SouthIS, KGV ...

ESF如果只計最勁的40人, 平均分一定高過SPCC,DBS。點解唔提ESF45分滿分人數最多既?SPCC, DBS select 左最勁的人去讀,普通人又點會入到去讀?

samsam123321 發表於 17-2-3 09:29
ESF如果只計最勁的40人, 平均分一定高過SPCC,DBS。點解唔提升ESF45分滿分人數最多既?SPCC, DBS select 左 ...

認同

samsam123321 發表於 17-2-3 09:29
ESF如果只計最勁的40人, 平均分一定高過SPCC,DBS。點解唔提升ESF45分滿分人數最多既?SPCC, DBS select 左 ...
家長同學校睇IB都幾兩極化, 一係就將IB矮化, 話讀唔掂DSE 先讀IB, 又或者沿non-JUPAS 易入大學, 又又或者讀IB就讀會讀掂醫科.  但係又唔知點解啲神校只俾最勁的人去讀. 其實即係點? 定係啲人葡萄有得讀IB嘅人, 而佢地冇得讀但又冇錢讀IS?

himching 發表於 17-2-3 15:36
家長同學校睇IB都幾兩極化, 一係就將IB矮化, 話讀唔掂DSE 先讀IB, 又或者沿non-JUPAS 易入大學, 又又或者讀 ...
入得去spcc ,dbs已經select 過,入到去再select. 雙重select 出來的result.就是平均40分。ESF就是大家所謂hea 讀的學校,有錢就可以讀的學校,讀唔掂Dse 去讀的學校,竟然900人都係每科比精挑細選的傳統名校(得40-50精英中精英考)少0.66分。算是有交代。

samsam123321 發表於 17-2-3 23:59
入得去spcc ,dbs已經select 過,入到去再select. 雙重select 出來的result.就是平均40分。ESF就是大家所謂h ...
咁由细到大都死讀、死補,其實有冇需要呢?!

freespeech 發表於 17-2-4 15:18
咁由细到大都死讀、死補,其實有冇需要呢?!
依樣先係問題!如果hea 讀都考到,咁即係現在本地模式有問題

samsam123321 發表於 17-2-5 07:27
依樣先係問題!如果hea 讀都考到,咁即係現在本地模式有問題
英基學費貴,不是人人可付担!
但個模式為何不能在本地學校做到呢?有政府資助,也有很多本地學校是一條龍,由小學到中學,為何不copy英基模式、作平民版呢?!我想極唔明。

如果純用錢可以解決問題,香港好多人都比得起。

samsam123321 發表於 17-2-3 23:59
入得去spcc ,dbs已經select 過,入到去再select. 雙重select 出來的result.就是平均40分。ESF就是大家所謂h ...
If take away Chinese B SL/HL, Maths Studies etc ..... 2.66 or 4.66 difference.  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

freespeech 發表於 17-2-5 09:20
英基學費貴,不是人人可付担!
但個模式為何不能在本地學校做到呢?有政府資助,也有很多本地學校是一條龍 ...
ESF好似唔係全民都考IBDP
其實你知唔知點解會有ESF? ESF又有咩收生要求呢?ESF大多數學生既家長又係咩背景呢?

再者,EDB已經停止資助ESF。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-5 16:06
其實你知唔知點解會有ESF? ESF又有咩收生要求呢?ESF大多數學生既家長又係咩背景 ...

esf 會收一些mentally retarded/disable/sen 的。也有些真的不喜歡傳統學科。事實係不能強迫那些人考IB。睇返傳統名校好似得女英華有少少社會責任。其他真係唔多覺會覆行社會責任。900幾人考都唔叫超級select掛?

ANChan59 發表於 17-2-5 13:33
If take away Chinese B SL/HL, Maths Studies etc ..... 2.66 or 4.66 difference.

這正正是反映左直資名校的超級select . 不是超級select, 又點會可以同時考到2科lang A?不過,如果ESF要玩超級select, 我估都可以在900人裏選到40個考2 科lang A 而又唔係考math studies來比平均分的。

chingyu  SPCC 至少有一半叻人揀DSE,怎樣double select?
另外,中學部一半人來自小學部。所以, 不是最頂尖才入。   發表於 17-2-10 00:51

samsam123321 發表於 17-2-5 18:31
這正正是反映左直資名校的超級select . 不是超級select, 又點會可以同時考到2科lang A?不過,如果ESF要玩 ...

多餘啦,比乜鬼呀,名校學生一樣去XlS,為咗中文B,同 Maths Studies. 各取所需!我識兩個都是為了入 Ivy League ,又真係入咗,43/45。留在名校會是39!

你講的 double select ,我一向有不同看法,當然間間學校的處理方法不一樣。我知旺角體校每年都有收幾個學生,來自ESF及lS,你又估吓d IB成积如何!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-2-5 21:47
多餘啦,比乜鬼呀,名校學生一樣去XlS,為咗中文B,同 Maths Studies. 各取所需!我識兩個都是為了入 Ivy  ...
收的IS學生,考得好的話,就是select 得好,考得差就是因為select 得差law. IS學生好少讀讀下想轉LS,未必係IS 的top student.

ANChan59 發表於 17-2-5 21:47
多餘啦,比乜鬼呀,名校學生一樣去XlS,為咗中文B,同 Maths Studies. 各取所需!我識兩個都是為了入 Ivy  ...

放心, local student 唔可以再讀 chinese b ,點解?
就係有 IS 家長當年睇唔過眼,IB 比班 LS 搞到烏煙瘴氣,寫信比 IBO 投訴。
而家,間間都執到好正!
local 生入 IS 的 IB ,一個定唔可以讀 chinese B。
如意算盤係打響咗一兩年,而家唔 work 。
寫信去 IBO 的是我認識的家長,佢話信中寫明投訴 DXX ,而自始,DXX 亦唔敢再比 local 生讀 Chinese B。
自己諗下,係咩人搞臭香港 IB school 個朵。

醒目開學勳章

回覆 nintendo 的帖子

Not only the issue of letting local students take Chinese B, some schools also inflate grades a lot. I have spoken to a few admission officers of overseas universities. They are very cautious now when taking students from some IB schools. They said that they do keep track of students high school grades and performance in university. Many students that got high IB PG, were not able to perform up to their expectations.

醒目開學勳章

回覆 ANChan59 的帖子

我記得令郎當年因未能入某科好唔順氣。
其實分數,真係要講少少運。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-2-5 16:06

At ESF, the choice is up to the student.
ESF schools have students with very different abilities. Thus we have lots of students with 42+, but also lots of students with only <34.
If ESF is really to screen students, I am sure we will be able to have much better results.
But this is not why ESF was established for. ESF was not established to nourish only top students. If you are interested, you can go to the ESF website to check out their mission and vision.
So if parents are looking for a very competitive and aggressive school, do not choose ESF.

Darth 發表於 17-2-5 23:08
回覆 ANChan59 的帖子

他因為Core及一兩科差咗唔順氣,所以上訴,跟入不到首選無關!
‹ 上一主題|下一主題